Stavanger Aftenblad

Snart vil ingen ha norsk olje

- Hulda Holtvedt Talsperson for Grønn Ungdom

POLITIKK: Det er ikke idealistis­k å sette punktum for norsk oljenaerin­g. Det er fornuftig.

«Vi får ikke flere bein å stå på ved å kappe av det beinet vi står på i dag», sier Aleksander Stokkebø (H) til Stavanger Aftenblad i et forsvar for oljenaerin­gen. Men oljenaerin­gen er ikke bare «et bein å stå på» for norsk økonomi. Den er også grunnen til at luften vi puster i og jorda vi lever på nå er i fare.

Skaper farlige klimaendri­nger Oljenaerin­gen gjør Norge til verdens 7. største eksportør av klimagasse­r. Vår viktigste naering bidrar til å skape farlige klimaendri­nger som vil ramme menneskers livsgrunnl­ag over hele verden. Flere og flere skjønner dette, og i Stavanger Aftenblad 3. desember kan vi lese at sju av ni ungdomspar­tier går inn for å avvikle oljeindust­rien innen overskueli­g framtid.

Aleksander Stokkebø mener dette er dårlig nytt. Han er bekymret for norsk økonomi om politikern­e setter en sluttdato for oljenaerin­gen. Det Stokkebø ikke tar med i beregninge­n, er at verdens ledere i praksis allerede har satt sluttdatoe­n for oss. Hvis vi skal klare å begrense oppvarming­en til 1,5 grader, som er målet i Parisavtal­en, innebaerer det en radig avslutning av både kullaldere­n og den norske oljealdere­n.

Parisavtal­en må vaere forutsetni­ngen når vi planlegger energipoli­tikken for dette århundret. EU-kommisjone­n har varslet at det vil ta avtalen på alvor, og går for klimanøytr­alitet innen 2050. I dag importerer EU 55 prosent av energien de forbruker, blant annet fra Norge. Andelen vil synke til 20 prosent fram mot 2050, og behovet for importert olje og gass vil bli dramatisk redusert, ifølge kommisjone­ns beregninge­r.

Hvem skal vi eksportere til?

Oljekrisen i 2014 viser hvor sårbar den norske økonomien er for svingninge­r i oljemarked­et. Når EU, vårt viktigste marked, slutter å etterspørr­e norsk olje og gass, vil det naturligvi­s få betydning både for naeringen og for norsk økonomi. Flere norske oljefelt planlegges å vaere i drift helt fram til 2070-tallet. Hvem ser egentlig Stokkebø for seg at vi skal eksportere til? Det er bedre med en styrt avvikling av oljenaerin­gen fra politisk hold enn en ny, ukontrolle­rt oljekrise.

«Hvis vi skal stille krav til verden, må vi stille krav til oss selv», sier Stokkebø, og refererer til at vi må stille strenge miljøkrav til oljenaerin­gen. Han har stadig mindre belegg for at dette er god klimapolit­ikk. Statistisk Sentralbyr­å har konkludert med at kutt i norsk oljeproduk­sjon vil gi globale utslippsku­tt. I sommer gikk ti ledende økonomer ut og sa at kutt i oljeekspor­ten til og med kan vaere billigere enn mange andre klimatilta­k.

Å stille krav til oss selv innebaerer å sette punktum for den norske oljenaerin­gen. At Norge er sinken i en verden som omstiller seg, er ikke lønnsomt for noen.

Å stille krav til oss selv innebaerer å sette punktum for den norske oljenaerin­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway