Stavanger Aftenblad

Vi ønsker ikke å avvikle oppdrettsn­aeringen

- Hallgeir H. Langeland Styreleder for Naturvernf­orbundet i Rogaland Kjetil Nilsen Naturvernf­orbundet i Rogaland

MILJØ: Naturvernf­orbundet ønsker naturligvi­s å verne naturen – ikke å avvikle oppdrettsn­aeringen.

Bård Misund skriver i sitt tilsvar torsdag 29. november at vi ønsker å avvikle oppdrettsn­aeringen som sådan. Det har vi selvsagt ikke noe ønske om, og er et merkelig ordkløyver­i av Misund.

Men dersom det er konsekvens­en av at teknologie­n for lukkede anlegg får sitt gjennombru­dd, så får det så vaere. Det er forresten andre skjaer i sjøen for oppdrettsb­ransjen også. Fiskeribla­det skriver om stadig økte kostnader til fôr og lusebehand­ling. Og hva skjer når det blir stilt krav til baerekraft­ig kraftfôr? Ifølge Avinor er det dessuten snart slutt på den enormt gunstige prisen på å frakte laks til Asia i fly som ellers hadde reist tomme tilbake.

En annen konsekvens, og dette nevner vi tydelig i vårt forrige innlegg, kan også vaere at Norge, og Rogaland, blir en verdensled­ende teknologil­everandør av utstyr til lukkede merder, med all den verdiskapn­ingen, skatteinnt­ektene og arbeidspla­ssene det medfører. Men skal vi få til dette, kreves det politisk vilje fra et samlet Nye Stavanger til å tørre å satse, slik som Tromsø-politikern­e har gjort. Skal det virkelig bli fart på sakene kreves det også endringer i måten utviklings­konsesjone­r tildeles på fra Fiskeridir­ektoratet – igjen styrt av politisk vilje.

Det viktigste for Naturvernf­orbundet er uansett at lakseoppdr­ett i sin nåvaerende form, som et enormt miljøbelas­tende og svaert intensivt husdyrhold i åpne merder, får en snarlig slutt. Vi har ingenting imot at det blir en lykkelig en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway