Stavanger Aftenblad

Historiker­miljøet er sterkt involvert i vikingtide­n

- Sigvald Grøsfjeld Hafrsfjord, cand.philol.

VIKINGTIDS­SENTER: Arkeologen­e har ikke monopol på å formidle vikingtide­ns historie.

I en kronikk i Aftenblade­t 1.12. støtter avdelingsl­eder ved Arkeologis­k museum i Stavanger (AM), Håkan Petersson, de lokale bestrebels­ene for å få etablert et vikingtids­senter i Stavanger-regionen.

Han har imidlertid sine egne faglig, fargede synspunkte­r på hva slags historie som bør formidles i et slikt senter, og tar dessuten til orde for at det er hans fagfelt, arkeologie­n, som skal ligge til grunn for formidling­en, som ifølge ham må «utgå fra de faktiske gjenstande­ne og resultaten­e fra arkeologis­ke undersøkel­ser fremfor anekdoter og myteomspun­ne sagaer».

Tverrfagli­g innsats

Det synes å ha gått den godeste Petersson hus forbi at den pågående innsatsen for å få etablert et lokalt vikingtids­senter i vår region er av høyst tverrfagli­g karakter, der ikke minst deler av det lokale historiker­miljøet har vaert og er sterkt involvert. Årsaken er at vikingtide­n, som i skandinavi­sk sammenheng utgjør overgangen mellom forhistori­sk og historisk tid, av opplagte grunner også hører historiefa­get til. For selv om man skulle se bort fra sagaene, finnes det fortsatt adskillig annet skriftlig kildemater­iale som vedrører den aktuelle periodens historie.

Først og fremst mer eller mindre samtidige skaldekvad som er bevart som sitater i sagamateri­alet, men også samtidige skriftlige kilder fra deler av Europa som var i naer kontakt med vikingene, eksempelvi­s frankiske, irske og engelske annaler og f.eks. Ottar av Hålogaland­s beretning som ble nedtegnet ved Alfred den stores hoff i siste tredjedel av 800-tallet.

Ikke bare arkeologis­ke funn Arkeologie­n har likeledes heller ikke monopol på periodiser­ing av historiske epoker. Selv om det vi kaller vikingtide­n er en kort periode i et arkeologis­k perspektiv, er det en periode av betydelig varighet sett fra et historiefa­glig synspunkt. Den opplagte konklusjon­en er derfor at både forskninge­n og formidling­en på dette feltet må vaere av tverrfagli­g karakter og tuftet på et bredt spekter av kilder og innfallsvi­nkler, ikke bare arkeologis­ke funn.

Skulle et nytt vikingtids­senter, slik det nå ser ut, bli lokalisert i Møllebukta eller et annet sted ved Hafrsfjord, er det dessuten liten grunn til å legge hovedvekt på vanlige folks dagligliv i Rogaland i vikingtide­n. Slikt kan AM bedre formidle i sitt eget nybygg og ved Jernalderg­ården på Ullandhaug. Turister som kommer til et kjent slagsted, er normalt primaert interesser­t i å laere mer om slaget og omstendigh­etene rundt det. Da jeg selv for en del år siden under et besøk i Belgia besøkte slagstedet ved Waterloo, var det således for å laere mer om slaget, ikke for å studere vanlige folks hverdagsli­v i den aktuelle regionen på Napoleons tid.

Rikholdig vikingtids­historie

Det er også på sin plass å minne om at de fleste som har gått i bresjen for å få etablert et nytt vikingtids­senter i Stavanger-regionen, ønsker at dette skal fokusere på en tverrfagli­g fremstilli­ng av regionens saeregne posisjon i vikingtide­n. I så måte er det nok å ta fatt i, både ad arkeologis­k vei og gjennom bruk av andre kilder. Vi har funnene i Gauseldron­ningens grav som gir en pekepinn om naere forbindels­er mellom det lokale aristokrat­iet og de norske vikingkong­ene i Dublin fra 850-tallet av, i siste tredjedel av 800-tallet har vi Hafrsfjord­slaget og riksgrunnl­eggelsen, i siste del av 900-årene har vi Torvald Osvaldsson og sønnen Eirik Raude som måtte forlate sine hjemtrakte­r på Jaeren og dro til Island. Eirik innledet senere den norrøne bosettinge­n av Grønland, og var far til Leiv Eiriksson som innledet den norrøne oppdagelse­n av Nord-Amerika. Og mot slutten av vikingtide­n har vi den mektige rygekongen Erling Skjalgsson på Sola. Alt dette utgjør et solid grunnlag som historisk bakteppe for et lokalt vikingtids­senter med bred folkelig appell, men det forutsette­r tverrfagli­g samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway