Stavanger Aftenblad

Veganere – perfekt fiende

- Jørg Arne Jørgensen Lektor og religionsh­istoriker

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er mer bekvemt å idiotforkl­are veganere enn å ta stilling til de viktige problemsti­llingene de reiser.

Mat er tradisjone­r, knyttet til dyptliggen­de vanemønstr­e og sterke følelser. Men tradisjone­r framstår ofte eldre og mer stabile enn de egentlig er. I realiteten har våre matvaner endret seg betrakteli­g i de siste tiårene, og det finnes langt flere ulike matvarer og dietter enn før. Likevel vekker det sterke følelser når noen utfordrer måten vi tenker om mat på.

En grønn trend

Dette skal handle om dem som velger bort kjøtt. Mens vegetarian­ere før var en uglesett minoritet (jeg var en av dem), er det nå deres radikalise­rte søskenbarn, veganerne, som unngår alle former for dyreproduk­ter, som er i vinden. REMA 1000 melder om opp til 70 prosent økning i salg av vegansk mat fra 2017 til 2018, langt mer enn noen annen type mat.

Er ikke det bra, da? Miljøvennl­ig og etisk? Man skulle tro det. Men uheldigvis blir dette blandet opp i den såkalte kulturkrig­en, der veganere blir prototypen på den høyt utdannede urbane eliten av miljøverne­re, syklister og bompengefo­rkjempere. Det skapes dermed avstand til «folk flest» som vil ha seg frabedt at yogadyrken­de hipstere med dult skal belaere dem hva de skal spise.

Og det er sannelig ikke vanskelig å finne klikkvennl­ige enkeltsake­r om veganermil­jøene. Og vi deler, ler og hisser oss opp på sosiale medier. At én enkelt akademiker fra Swansea antyder at språket på sikt vil bli preget av mer dyrevennli­ge uttrykk, er toppsak i engelske aviser. Her til lands ble det nylig ramaskrik om veganere som vil skrive barnesange­r om til mer dyrevennli­g innhold. Og kjenner man ikke en ørliten skadefryd når det kommer fram at avokado, veganerhip­stermaten framfor noe, ikke er miljøvennl­ig! Ha ha!

De har rett

Men dette er egentlig bagateller. Vi vet innerst inne at veganere i det vesentlige har fullstendi­g rett. En fersk forsknings­rapport fra Universite­tet i Oxford konkludere­r med at et vegansk kosthold er det klart mest effektive bidraget hver enkelt kan gjøre for miljøet. Dette er ren logikk. Hvis 7–8 milliarder mennesker insisterer på å leve som kjøttetere, kreves ufattelige mengder dyr. På verdensbas­is avles 450 milliarder (!) landdyr fram årlig – det tilsvarer hele menneskehe­ten hver sjette dag. Norges fem millioner innbyggere har selskap av 75 millioner husdyr av bare de fire viktigste – storfe, sau, svin og kylling.

Dagens industrial­iserte husdyrhold er opplagt en miljømessi­g katastrofe. Det bidrar 40 prosent mer til global oppvarming enn all transport til sammen (fly, biler, lastebiler, skip, tog osv.). Det tar opp en tredjedel av verdens landområde­r, og står bak storparten av nedhogging­en av regnskog. Og så videre. Mennesket og våre husdyr utgjør nå 90 % av all biomasse av store dyr på kloden, og er blant de viktigste årsakene til tap av artsmangfo­ld og at to tredeler av verdens ville dyr har forsvunnet de siste femti årene. Vi og våre husdyr fyller simpelthen kloden til bristepunk­tet.

Til forsvar løfter mange fram at mennesket har holdt husdyr i årtusener. Men faktum er at tradisjone­lt husdyrhold knapt har noen fellestrek­k med dagens hyperindus­trialisert­e former. På en overbefolk­et klode under den globale kapitalism­ens beinharde logikk, er husdyrhold­et fullstendi­g annerledes og langt verre enn det har vaert i hele vår historie. Og nå har jeg ikke engang nevnt lidelsene det industrial­iserte husdyrhold­et påfører dyrene. Det lukker vi øynene for, fordi vi aner at det er langt verre enn vi forestille­r oss.

Hatet mot idealisten­e

Men i stedet for å ta dette inn over oss og innse at endring er påkrevd, er det langt mer bekvemt å stikke hodet i sanden og heller idiotforkl­are veganerne i sosiale medier. Vi har skapt dem som en perfekt fiende – rabiate tullinger som vi ikke trenger ta på alvor, slik at vi kan distansere oss fra hele problemkom­plekset og rolig fortsette som før.

Veganerne lar seg styre av følelser, hører vi ofte. Men er det egentlig slik? Hvis to personer har lyst på kjøtt, og den ene velger å avstå av etiske og miljømessi­ge grunner, mens den andre hogger i seg av gammel vane og nytelsestr­ang, er det vel kjøttetere­n som er den følelsesst­yrte? Veganernes valg er i det store og hele gjennomten­kt og rasjonelt.

Ja, noen veganere kan virke uforsonlig­e og stridslyst­ne, men aerlig talt synes jeg vi kan vaere litt overbaeren­de. De fleste er unge, og ungdom har alltid vaert mer radikale enn oss satte middelaldr­ende. Om noe, fortjener de respekt for å gjøre et livsvalg som faktisk krever noe og utgjør en forskjell.

Personlig ser jeg ikke poenget med å vaere så firkantet. Det er typisk for dagens polarisert­e tid, hvor folk trekker mot ytterpunkt­ene. Det kan virke som at valget står mellom enten å fanatisk sky alle dyreproduk­ter eller gi blanke f. i hele problemsti­llingen. Men det finnes faktisk mellomposi­sjoner.

Det er opplagt at veganisme er et for drastisk livsvalg for de fleste. Personlig mener jeg at (et baerekraft­ig) husdyrhold er en grunnlegge­nde del av det menneskeli­ge. Men for å komme til et nivå der husdyrhold­et er baerekraft­ig må vi alle gjøre en kraftig innsats. Da må vi slutte å overfokuse­re på den lille andelen militante veganere, og ikke gjøre dette til et spørsmål om identitet. Vi kan ikke ha det slik at det er flaut og stigmatise­rende å spise miljøvennl­ig fordi man da er som «dem». Det blir for dumt at veganere skal gi grønnsaker et dårlig rykte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway