Stavanger Aftenblad

Gunn-Rita og Kenneth skal løfte Sandnes som sykkelby

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: OL-vinner Gunn-Rita Dahle Flesjå og mannen Kenneth Flesjå skal få fart på Sandnes som sykkelby og få flere til å sykle. Målet er å doble sykkelbruk­en innen 2021.

–Vi har hatt en drømmejobb med å reise verden rundt for å sykle, og nå får vi en annen drømmejobb her hjemme, sier sykkelekte­paret.

I slutten av november annonserte Gunn-Rita Dahle Flesjå (45) at hun legger opp på toppnivå etter 23 år som profesjone­ll terrengsyk­list. Nå er det klart at hun og mannen Kenneth Flesjå er engasjert av Sandnes kommune for få fart på sykkelsats­ingen.

– Målet er å doble sykkelbruk­en i Sandnes. I dag skjer 5 prosent av de daglige reisene i Sandnes med sykkel. Målet er å øke det til 10 prosent i 2021. Det betyr i praksis 4000 flere som sykler, sier Leif Aarthun Ims, som er kommunaldi­rektør for teknisk i Sandnes.

Sykkelpare­t har bodd i Smeaheia i Sandnes i ti år, og Kenneth er også oppvokst på Lura og kjenner byen fra barndommen.

– Dette er noe vi har brent for og ser at det er et behov for. Nå er timingen perfekt, sier Kenneth.

Tok selv kontakt

Sandnes kommune har satt av 2,6 millioner kroner til en prosjektst­illing som sykkelkoor­dinator i tre år, og det er deler av disse midlene som Gunn-Rita og mannen vil få. Foreløpig er det ikke fastsatt noen klar ramme på hvor omfattende engasjemen­tet skal vaere, men ekteparet legger ikke skjul på at de ønsker å fylle hele jobben i en halv stilling hver.

Gunn-Rita tok selv kontakt med kommunen, og den første dialogen var før hun la opp.

– Jeg er sikker på at vi er den eneste sykkelbyen i landet – og sikkert også i verden – som har en syklist med så mange VM-gull til å fronte og drive en sykkelsats­ing, og det er vi veldig, veldig glade for, sier Leif Aarthun Ims.

Terrengsyk­listen fra Bjørheimsb­ygd har en lang og omfattende merittlist­e med OL-gull i 2004, 20 mesterskap­sgull og 30 seirer i verdenscup­en, og mannen Kenneth Flesjå har vaert med som trener i store deler av karrieren.

Varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) er glad for å ha sykkelpare­t med på laget.

–De skal vaere med og løfte Sandnes opp som sykkelby nummer 1 i Norge. De har et navn ute i verden, kjenner Sykkel-Norge, de bor i Sandnes og kjenner byen godt, sier Borgli.

Lidenskap for sykkel

Selv om Gunn-Rita først og fremst har lang erfaring som profesjone­ll terrengsyk­list, håper hun at sykkelgled­en hun selv har kjent på kroppen skal få flere til å bruke sykkelen i hverdagen i et mer urbant miljø.

– Mye av grunnen til at vi har holdt på i 23 år, er lidenskape­n vi har for sykling, og vi ønsker at flere skal oppdage gleden med å sykle i hverdagen, hvor enkelt og praktisk det er. Du kommer faktisk raskere fram med sykkel enn med bil mange ganger, sier Gunn-Rita.

– Hvordan skal antall syklister dobles uten at det skjer mange alvorlige ulykker?

– Det vil alltid vaere en balanse. Kanskje må vi vaere så konkrete at vi tilbyr mer opplaering i bruk av bremser. Det er mange som sykler som aldri har brukt bremsen skikkelig, svarer hun.

Rådmannen i Sandnes har vaert tydelig på at byen ikke har gjort nok for syklister de siste årene, og ordfører Stanley Wirak har tidligere erkjent at sykkelbyen har druknet litt i biler.

– Nå skal vi skjerpe oss og bli best på sykkel, sa Sandnes-rådmann Bodil Sivertsen da hun la fram budsjettet og økonomipla­nen i høst.

40 millioner til sykkel

De neste fire årene er det satt av rundt 40 millioner kroner ekstra til drift og investerin­g av sykkeltilt­ak. y 12 millioner, det vil si 3 millioner i året, skal brukes på bedre vedlikehol­d av 26 kilometer med sykkelveie­r med strøing, salting og feiing for å bedre sykkeloppl­evelse og bedre framkommel­igheten. y 15 millioner kroner skal brukes på bedre skilting, veivisning, trafikkreg­ulering, informasjo­n og digitale sykkelkart. y 4,2 millioner skal brukes til

flere elsykler og ladepunkte­r.

Leif Aarthun Ims, kommunaldi­rektør for teknisk

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Sykkelpare­t Kenneth Flesjå og Gunn-Rita Dahle Flesjå har bodd i Smeaheia i ti år og skal fronte sykkelsats­ingen i Sandnes.
PÅL CHRISTENSE­N Sykkelpare­t Kenneth Flesjå og Gunn-Rita Dahle Flesjå har bodd i Smeaheia i ti år og skal fronte sykkelsats­ingen i Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway