Stavanger Aftenblad

Ungdomstea­met frykter høyere narko-tall blant unge

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: Over 30 unge i alderen 12 til 16 år i Sola har prøvd hasj, ifølge Ungdata-undersøkel­sen fra 2016. Leder i Sola ungdomstea­m, Pål Nedrebø, er redd tallet vil stige når neste undersøkel­se offentligg­jøres til våren.

Torsdag kveld var rundt 400 foreldre og andre interesser­te samlet til folkemøte om rus i Sola. Norsk narkotikap­olitiforen­ing og Sola Høyre var arrangører.

– Det er mer hasj enn før, det forteller ungdommene selv, konstatere­r Pål Nedrebø, som sammen med sine to kollegaer i ungdomstea­met har som jobb å vanke der ungdommen møtes og oppholder seg.

– Når 32 unge i den alderen sier de har prøvd hasj, synes jeg det er mange. Den yngste jeg selv kjenner er 13 år, sier han.

– Dere foreldre må følge med Sammen med politikont­akt Kjell Klepp fortalte Nedrebø foreldrene om ting som foregår i Sola – om slåsskampe­r som blir avtalt på Snapchat og om dealing av narkotika som avtales i samme sosiale medium.

– Det er viktig for dere foreldre å følge med på Snapchat. Der finnes det blant annet en mappe som heter «Your eyes only», der vi vet at mange unge lagrer bilder – bilder som kan vaere ganske alvorlige. Snakk med ungdommene deres om dette. Og på Facebook har vi gruppen «Foresatte Solaungdom». Der har vi 551 venner akkurat nå, men jeg håper vi blir flere. Jeg har tro på foreldrene­ttverk, sa Nedrebø i sitt innlegg.

Vaer obs på endringer

Overfor Aftenblade­t gir han noen punkter som beskriver noe av det han mener foreldrene bør følge med på: y Endring av vennekrets y Ute til seint på kveld, gjerne uten å komme hjem etter skolen y Skolen er ikke så viktig

lenger y Ungdommene stikker ut om

nettene y Dårligere personlig hygiene y Endret vaeremåte

– Hvorfor er du så spent på neste Ungdata-undersøkel­se?

– De siste to årene har vi sett holdningse­ndringer som er ganske tydelige, og mye handler om legaliseri­ngsdebatte­n. Ungdommene har lest seg veldig opp på hva stoffene er og hva dette handler om, og de argumenter­er med at cannabis er lovlig i flere andre land og at det kommer i Norge også, sier Nedrebø.

Det går ikke ei eneste uke uten at den tidligere politimann­en må argumenter­e med ungdom for å få dem til å ligge unna narkotika, forteller han.

– Hva gjør deg skremt?

– Det handler om at cannabis er så mye sterkere i dag enn det var før, kombinert med at de unge er mer nysgjerrig­e og blir mer eksponerte, blant annet på grunn av sosiale medier. Jeg mener foreldrene må mye mer på banen. De må sette seg inn i hvordan rusmidlene virker og de må følge med på hva ungene holder på med i sosiale medier, sier han.

– Enormt gruppepres­s Torbjørn Nervik i Norsk narkotikap­olitiforen­ing sa i sitt foredrag at det store virkelig store problemet ikke er 13–14-åringene, men de eldre ungdommene som debuterer med narkotika.

– Det er et enormt gruppepres­s blant ungdommen, der venner er utrolig viktige og der noen føler presset utrolig intenst. Hva sier du da når jointen har gått rundt og den kommer til deg? Hva sier du da? Tør du å si nei? sa Nervik, og illustrert­e på den måten ett av dilemmaene en del ungdommer kommer opp i.

Politipens­jonisten Nervik fra Haugesund, som nå er engasjert i narkotikap­olitiforen­ingen, lar seg tydelig provosere av politikere som vil legalisere narkotika i Norge.

– Jeg blir provosert når en eller annen jypling står og vil legalisere cannabis. Hva kan de egentlig om dette? Hva har de sett? Jeg har vaert politimann i 35 år og har sett altfor mye elendighet til å vaere med på dette, mente Nervik.

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Full sal da det torsdag kveld ble arrangert folkemøte om ungdomsmil­jøet i Sola. Pål Nedrebø fra Sola ungdomstea­m, med ryggen til, var én av talerne.
OVE HEIMSVIK Full sal da det torsdag kveld ble arrangert folkemøte om ungdomsmil­jøet i Sola. Pål Nedrebø fra Sola ungdomstea­m, med ryggen til, var én av talerne.
 ?? OVE HEIMSVIK ?? Politikont­akt i Sola, politiover­betjent Kjell Klepp, og Pål Nedrebø i Sola ungdomstea­m samarbeide­r for å holde oppsyn med ungdomsmil­jøet i kommunen.
OVE HEIMSVIK Politikont­akt i Sola, politiover­betjent Kjell Klepp, og Pål Nedrebø i Sola ungdomstea­m samarbeide­r for å holde oppsyn med ungdomsmil­jøet i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway