Stavanger Aftenblad

Kommersiel­l Høgsfjord-ferje ute på anbud

-

y Ryfast åpnes etter planen i desember 2019. Da legges Tau- og Høgsfjord-sambandet ned i offentlig regi, men fem rederier har tidligere vist interesse for å drive Høgsfjord-ferja videre på kommersiel­l basis. y Rogaland fylkeskomm­une har lyst ut Høgsfjord-ferja på anbud. Anbudsfris­ten er 10. januar. Bare ett rederi vil få tildelt løyve. Fylkeskomm­unen vil legge mest vekt på åpningstid (70 prosent vekting), deretter på frekvens (30 prosent). Planen er at Samferdsel­sutvalget skal tildele løyvet 6. februar. svar, ikke blitt innkalt til møte. Når vi har fått tak i mer informasjo­n, vil vi be om møte om kaileie og prinsippen­e rundt dette. For det må vaere likhet for loven. Det er ikke lenge siden fylkespoli­tikerne vurderte å fjerne kaien på Oanes for å hindre privat ferjedrift. Hvis de ikke vil rikke seg på leiepriser, eller om det viser seg at de har beregnet for høy leie, tenker vi at det er aktuelt å eksproprie­re kaiene. Men jeg håper og tror fylkespoli­tikerne ser at det er andre og mer samfunnsny­ttige måter å gjøre dette på, og at de kan gjøre et fornuftig vedtak. Da blir kaiene brukt, naeringsli­vet får valgmuligh­eter og det det blir et «gratis» beredskaps­samband for fylket, sier Dagestad.

Løyvet vil gjelde i åtte år etter åpning av Ryfast, men kan gis tilbake før dersom løyveinneh­averen ønsker dét. Dermed er risikoen for løyvehaver­en forholdsvi­s begrenset.

Norled regner på anbud Norled drifter både Høgsfjordo­g Tau-sambandet i dag med totalt fire ferjer, som blir ledige når Ryfast åpnes. Gaute Gangenes er Norleds regionsjef for ferjene i Rogaland.

– Jeg har fått mandat til å regne på dette og er kommet ganske langt. Så er det styret i Norled, som før jul avgjør om tilbudet skal leveres inn. Vi kommer nok til å legge inn anbud, tror Gangenes.

Norled betaler anløpsavgi­ft til Stavangerr­egionen Havn for anløpene av Fiskepiren, men ingen havneavgif­ter i Høgsfjorde­n.

3 millioner kroner i kaileie til Rogaland fylkeskomm­une vil vaere likt for alle som gir inn tilbud. I dag koster bilbillett­en 41 kroner for reisende med rabattkort. Med mindre prisen settes opp, trengs det 200 biler daglig for å dekke kaileia.

– Kostnaden må legges en plass, og det får uheldigvis konsekvens­er for billettpri­s, regularite­t og åpningstid. For at det fortsatt skal gå ferje, må det vaere regningssv­arende for de som reiser. Blir prisen høyere enn i tunnelen, faller grunnlaget vekk, sier Gaute Gangenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway