Stavanger Aftenblad

Google-drage på vei til Rogalands-kysten

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

KARMØY: Snart svever en strømprodu­serende drage med et vingespenn på 28 meter over havet rett vest av Karmøy. Helikoptre må fly høyere eller ta en omvei til Nordsjøen.

Det er det Google-eide selskapet Makani i California som har kastet sine øyne på havet utenfor Karmøy, naermere bestemt området der Equinor sin strømprodu­serende havvindmøl­le Hywind står i dag. Makani er en del av Googles innovasjon­sselskap som heter X.

Det er Marine Energy Test Centre (Metcentre) som drifter testområde­t utenfor Sandve sør på Karmøy.

– Vi er selvsagt fornøyd med å tiltrekke oss store internasjo­nale teknologis­elskaper hit, sier daglig leder Arvid Nesse i Metcentre til Aftenblade­t. - I dag har vi Hywind her, og tidligere i høst ble det klart at en ny havvindmøl­le fra selskapet Tetraspar også skal installere­s her. I tillegg til Google-prosjektet er vi også i drøftelser med andre interessen­ter.

Ifølge Nesse har Metcentre koblet norske bedrifter til testprosje­ktene sine. Det har også skjedd med Google-prosjektet.

Nesse kan imidlertid ikke røpe så mye om Google-selskapets planer på Karmøy fordi det meste skal vaere konfidensi­elt. Men Aftenblade­t finner mange detaljer i søknadene som er sendt til Avinor og Luftfartst­ilsynet.

Teknologi-gigant

Produsente­n av dragene er Makani som igjen er eid av X (tidligere Google X) som altså er Google sin lekegrind for ny teknologi og kunstig intelligen­s.

Produktet de satser på er en strømprodu­serende drage som er festet med en flere hundre meter lang wire til en flytende, oppankret bøye til havs. Dragen drives rundt i loop av vinden, og det er en datastyrt kontrollme­kanisme på selve dragen som styrer den slik at det blir optimal utnyttelse av vinden. Vingene på den svaere dragen har påmontert åtte vindturbin­er og disse produserer strøm som så føres ned til bøyen og videre i kabel til land.

Første gang til havs

Hittil har selskapet gjennomfør­t svaert mange tester i ørkenen i California. Men nå skal dragen altså testes til havs. I søknaden til Luftfartst­ilsynet står det at det skal bli en fullskala-test som innebaerer at dragen skal lette, produsere strøm og lande.

Dragen skal kobles til en 434 meter lang kabel. Sikkerhets­sonen over testområde­t vil vaere 2500 fot (762 meter). Dybden på stedet er 200 meter og bøyen ankres opp med ankerkjett­inger som er 576 meter lange. Det betyr at bøyen vil kunne bevege seg i en omkrets på ca 1000 meter.

Siden testområde­t ligger i et område med helikopter­trafikk til Nordsjøen, og i naerheten av Haugesund lufthavn, Karmøy, må Luftfartst­ilsynet godkjenne testingen. En av rutene som helikoptre i området bruker blir berørt av dragen og de må fly høyere eller svinge utenom.

Her kan du se en video av dragen:

Den siste og største modellen til selskapet heter M600, og kom i 2016. Den kan produsere inntil 600 kW strøm, nok til ca 300 boliger. Vingespenn­et er på 28 meter.

Ifølge Makani bor det naer tre milliarder mennesker i kystnaere områder i verden. Riktig havdybde og vindforhol­d gjør at denne teknologie­n egner seg i to tredeler av disse områdene. Derfor er det et meget stort potensiale for denne teknologie­n globalt.

Testing i to år

Metcentre har søkt om en testperiod­e på to år. Installeri­ngen av det nødvendige utstyret skal skje i vår. Dragen skal testes i sommerhalv­året, i perioden fra april til oktober.

Nesse kan ikke si noe om kostnadene i prosjektet.

– Metcentre er ikke et kommersiel­t selskap som skal tjene store penger på testene innen offshore vindkraft. Vi tilrettele­gger tester for bransjen og utgiftene våre skal dekkes, sier Nesse.

 ?? MAKANI ?? Testingen av dragene med vindturbin­er på vingene foregår i California-ørkenen. Selskapet Makani startet i det små i 2008 og ble kjøpt opp av Google i 2013.
MAKANI Testingen av dragene med vindturbin­er på vingene foregår i California-ørkenen. Selskapet Makani startet i det små i 2008 og ble kjøpt opp av Google i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway