Stavanger Aftenblad

Rogaland er mest brexit-utsatt

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

EU-SKILSMISSE: Rogaland er det fylket som rammes aller hardest dersom britene forlater EU uten en skilsmisse­avtale. Tirsdag sier Underhuset i det britiske parlamente­t ja eller nei til en «hard brexit».

– Vi holder pusten. Dersom vi står uten en handelsavt­ale med Storbritan­nia når landet forlater EU den 30. mars, vil mange bedrifter og lokalsamfu­nn i Rogaland kunne rammes svaert hardt, sier fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap) til Aftenblade­t.

I går morges møtte hun ledelse og ansatte i Skretting, en av de mange rogalandsb­edriftene som har en omfattende internasjo­nal handel, også med Storbritan­nia. Regiondire­ktør Tone Grindland i NHO var også med på bekymrings­møtet.

Mer enn Hordaland

– Av fylkene i Norge er det Rogaland som har den største eksportand­elen til Storbritan­nia. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyr­å er 14 prosent av all eksport fra Rogaland rettet mot Storbritan­nia, sier Chesak.

Tallene for de andre fylkene i Vestlandsr­ådet - der Chesak også sitter - viser at Hordaland sin eksportand­el til Storbritan­nia er 10 prosent, Møre og Romsdal seks prosent og Sogn og Fjordane 3 prosent. Samlet har de fire vestlandsf­ylkene eksportert varer for 735,8 milliarder kroner til Storbritan­nia i perioden 2013–2017.

Storbritan­nia er vår viktigste handelspar­tner.

– At vi over natten kan sitte uten handelsavt­aler med vår viktigste handelspar­tner er jo svaert bekymrings­fullt, sier NHO Rogaland sin sjef Tone Grindland. - Naeringsli­vet hater uforutsigb­arhet, og denne situasjone­n er nettopp det.

Spent Skretting-sjef

Therese Log Bergjord er administre­rende direktør i Skretting og er like spent som de andre på hva britene bestemmer seg for.

– Storbritan­nia er ikke blant våre viktigste eksportmar­keder fordi Skretting har egen produksjon der. Men nå skal Skretting legge ned en fiskefôrfa­brikk i Storbritan­nia og heller importere fra andre land, inkludert Norge. Dermed er potensiale­t stort.

Hun er ikke i tvil om at Skretting, som har nederlands­ke eiere, raskt vil se seg om etter andre produksjon­sland dersom det blir en tollmur mellom Norge og Storbritan­nia.

– Da vil jo arbeidspla­sser flyttes fra Norge og Rogaland, og det er nettopp det vi må unngå, sier Bergjord.

Harde tider

Det meste av fiskefôret som Skretting produserer selges til norske lakseprodu­senter. Selskapet kjemper nå innbitt for å holde omsetninge­n oppe. Oppdrettsg­iganten Marine Harvest har nemlig startet med egne fiskefôrfa­brikker, og dermed forsvinner en viktig kunde. Samtidig får ikke fiskeoppdr­ettsnaerin­gen i Norge nye konsesjone­r, noe som ville utvidet markedet for fiskefôr.

Internasjo­nale Rogaland Ifølge Tone Grindland har NHO gjennomfør­t en omfattende undersøkel­se blant flere tusen medlemmer om internasjo­nalisering.

– Den viser at bedriftene i Rogaland er de mest utadretted­e i hele Norge, også mer enn de andre på Vestlandet. Våre bedriftsle­dere ser i svaert stor grad utover landets grenser, og Storbritan­nia er kjempevikt­ig, sier Grindland.

Hun synes det er skummelt å tenke på at handelen mellom de to landene ikke skal gå like smurt som i dag.

Oljå dominerer

I fjor ble det eksportert varer for 190 milliarder kroner fra Norge til Storbritan­nia. 160 milliarder kroner kom fra olje/gass. Ingen andre land importerer like mye norsk olje og gass som Storbritan­nia. De kjøpte 27,3 prosent av all norsk olje/gass-produksjon i 2017.

– Alle som produserer varer for eksport enten det er landbruksp­rodukter på Jaeren, fisk i fjordene eller aluminiums­produkter på Karmøy, sier Grindland.

Marianne Chesak er også opptatt av hva som kan skje med britisk-eide bedrifter i Norge.

– Britiske selskaper i Norge sysselsett­er 40.000 personer. Også disse arbeidspla­ssene trues hvis ikke Storbritan­nia får til en velorganis­ert utmelding av EU, sier Chesak.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Skretting-sjef Therese Log Bergjord, Parat-tillitsval­gte Bjørn Hauge, regiondire­ktør Tone Grindland i NHO og fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap), i forgrunnen er alle bekymret for hva britene gjør tirsdag.
PÅL CHRISTENSE­N Skretting-sjef Therese Log Bergjord, Parat-tillitsval­gte Bjørn Hauge, regiondire­ktør Tone Grindland i NHO og fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (Ap), i forgrunnen er alle bekymret for hva britene gjør tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway