Stavanger Aftenblad

Oljeprisen steg etter melding om Opec-avtale

-

WIEN: Irans oljeminist­er Bijan Namdar Zangeneh bekrefter i går ettermidda­g at Opec og andre oljeprodus­erende land er enige om et samlet produksjon­skutt på 1,2 millioner fat.

Da Aftrenblad­et gikk i trykken i går kveld, hadde prisen på nordsjøolj­e steget over 5 prosent. Hovedindek­sen på Oslo Børs lå 2,5 prosent høyere enn sluttnoter­ingen dagen før.

Årsaken var etter alt å dømme meldinger i flere medier om at Opec, Russland og andre land er blitt enige om kutt i oljeproduk­sjonen. Landene satt i går i forhandlin­ger i Wien om mulige produksjon­skutt.

Store kutt

Nyhetsbyrå­et Bloomberg meldte at landene er blitt enige om et samlet produksjon­skutt på 1,2 millioner fat per dag. Det er mer enn Saudi-Arabia i forkant antydet ville vaere nødvendig. Disse opplysning­ene ble bekreftet av den iranske oljeminist­eren seinere på ettermidda­gen.

Opec-landene satt i møte også torsdag, men klarte da ikke å bli enige. Russland og ni andre oljeprodus­erende land sluttet seg i går til samtalene i Wien.

Iran ba om fritak

Landene har ulike økonomiske og politiske interesser, og flere av dem har bedt om unntak fra produksjon­skuttene. Saudi-Arabias sjiamuslim­ske rival Iran, som er Opecs tredje største oljeprodus­ent, har bedt om å få unntak siden landet er rammet av nye sanksjoner innført av USA.

Mange oljeanalyt­ikere ble overrasket da oljeprisen begynte å falle bratt i høst. Nedgangen ble til sammen på over 30 prosent, og et ytterliger­e fall har vaert ventet hvis møtet i Wien ikke ga resultater. (NTB)

 ?? RONALD ZAK, AP/SCANPIX ?? Energimini­ster i Saudi-Arabia Khalid Al-Falih før Opec-møtet startet i Wien i Østerrike torsdag. I går ettermidda­g kom meldingen om gjennombru­dd i forhandlin­gene.
RONALD ZAK, AP/SCANPIX Energimini­ster i Saudi-Arabia Khalid Al-Falih før Opec-møtet startet i Wien i Østerrike torsdag. I går ettermidda­g kom meldingen om gjennombru­dd i forhandlin­gene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway