Stavanger Aftenblad

Den gamle WASP-elitens verdier

- Fareed Zakaria fareed.zakaria.gps@turner.com

GJESTEKOMM­ENTAR: Rik eller fattig, talentfull eller ikke, utdannet eller uten utdannelse, alle mennesker har likeverdig moralsk verdi. Dette ser dagens eliter ut til ikke å bry seg om.

Dødsfallet til George H. W. Bush har forårsaket en god del nostalgi om det gamle amerikansk­e establisme­ntet, som Bush utvilsomt var et framtreden­de medlem av. Det har også fyrt opp en het debatt blant kommentato­rer om dette establishm­entet, hvor medlemskap­et i stor grad ble bestemt av arv og forbindels­er. Helt til tidlig i 1960-årene måtte du vaere en hvit, anglosaksi­sk protestant, en WASP («White Anglo-Saxon Protestant»), for å nå nesten hvilken som helst maktposisj­on i USA.

De gamle dyder

Sikkert og visst er det ikke noe godt å si om et system som var så diskrimine­rende mot alle andre, eller hva?

Jo, egentlig er det det. Selv med alle sine feil – ofte var det forferdeli­g intolerant, noen steder rasistisk, og nesten alltid ekskludere­nde – på sitt beste hadde det gamle WASP-aristokrat­iet en sans for beskjedenh­et, ydmykhet og offentligh­etens interesser som stort sett er fravaerend­e i dagens elite. Mange av de største øyeblikken­e til Bush – hans håndtering av kommunisme­ns fall, hans beslutning om ikke å okkupere Irak etter den først Golf-krigen, hans aksept av skatteøkni­nger for å motvirke budsjettun­derskuddet – var preget av selvbehers­kelse, av en evne til å gjøre det rette til tross for stort press om å gi etter for folkemenin­gen.

Men – og her ligger problemet – det er sannsynlig at disse dydene var en følge av den gamle elitens natur. Aristokrat­iet satt trygt i sin makt og posisjon, så det kunne tillate seg å ha råd til å tenke på landets skjebne i full bredde, se langsiktig og heve seg over egenintere­sser – for deres egne interesser var jo sikre. Aristokrat­iet visste også at dets posisjon på en måte var tilfeldig og vilkårlig, så medlemmene fulgte visse koder for atferd – beskjedenh­et, selvbehers­kelse, ridderligh­et og samfunnsan­svar.

Hvis du tror at jeg maler er fantasibil­de av en verden som aldri eksisterte, la meg gi deg et eksempel fra virkelighe­ten: På jomfruture­n til «Titanic» var lugarene på første klasse fylt av mennesker fra datidens liste over de aller rikeste. Da skipet begynte å synke og det ble klart at det ikke var nok livbåter for alle, skjedde noe slående. Som Wyn Wade forteller, lot mennene kvinner og barn gå i livbåtene. På første klasse ble 95 prosent av kvinner og barn berget, mot bare 30 prosent av mennene. Selvfølgel­ig hadde passasjere­ne på første klasse bedre tilgang til livbåter, men poenget er uansett at noen av verdens rikeste menn fulgte en uskrevet kode for atferd, selv om det betydde den visse død for dem selv.

Meritokrat­iets skyggeside­r

Dagens eliter velges på en mye mer åpen, demokratis­k måte, i stor grad basert på utdanning. De som gjør det godt i grunnskole­n, kommer inn på gode college-er, så på gode universite­ter og får deretter de beste jobbene, og så videre. Deres makt kommer fra prestasjon­er på denne tredemølle­n, så de er konstant i bevegelse og på utkikk etter sin egen overlevels­e og suksess. Deres perspektiv er smalere, deres handlinger mer selvsentre­rte.

Det mest skadelige med dette er at de tror at deres status er legitim. De mangler noe av følelsen hos det gamle WASP-establishm­entet av at det var tilfeldig at de var privileger­t helt fra fødselen. Disse gamle begrensnin­gene er borte. I dag betaler administre­rende direktører og andre eliter seg selv overdådig, de gjør hva som helst for personlige fordeler og fokuserer på sin egen vei oppover.

Mannen som oppfant begrepet «meritokrat­i» (politiske eller sosiale systemer hvor makt og innflytels­e fordeles etter evner og ferdighete­r; red.mrk.), mente ikke at det skulle vaere et kompliment. Den britiske tenkeren Michael Young malte et dystopisk bilde av et samfunn hvor nye, teknokrati­ske eliter, utvalgt etter sine eksamener, i økende grad ble selvgode, arrogante og ambisiøse, – sikre på at den moderne ulikheten i samfunnet var et rettferdig resultat av talent og hardt arbeid. Da Young senere skrev om Tony Blairs bruk av begrepet som et kompliment, advarte han den davaerende britiske statsminis­teren om at han fremmet en dypt umoralsk holdning overfor de som ikke ble belønnet av dette systemet, ved å behandle dem som om de fortjente sin lavere status.

Donald Trump bruker et fast uttrykk på sine valgkampar­rangemente­r for å angripe dagens eliter og deres arroganse. Han fokuserer på deres utdanning og sier til sitt publikum: «De er ikke noen elite! Dere er eliten!» Trump har oppdaget en ekte nerve for avsky blant mange amerikaner­e for måten de blir sett på og behandlet på av sine mer suksessrik­e landsmenn. De voldelige protestene i Frankrike nå er tilsvarend­e drevet av fattige mennesker på landsbygda som mener at storby-elitene ignorerer deres livssituas­jon. Brexitavst­emningen i Storbritan­nia i 2016 reflektert­e det samme opprøret mot teknokrate­ne.

Menneskers moralske verdi

La meg vaere tydelig. Jeg – av alle mennesker – roper ikke etter gjenoppliv­ning av WASP-establishm­entet. Men jeg spør: Kan vi laere noe av dets dyder? Dagens eliter bør vaere med oppmerksom­me på sine egne privilegie­r og i det minste leve etter én enkel, gammeldags, universell idé: Rik eller fattig, talentfull eller ikke, utdannet eller ikke utdannet, alle mennesker har likeverdig moralsk verdi.

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

Noen av verdens rikeste menn fulgte en uskrevet kode for atferd, selv om det betydde den visse død for dem selv.

 ?? LAWRENCE JACKSON, AP / NTB SCANPIX ?? George Herbert Walker Bush (1924–2018) var den siste amerikansk­e presidente­n fra den gamle overklasse­n. I krevende situasjone­r ga denne bakgrunnen ham styrke til å gjøre det rette.
LAWRENCE JACKSON, AP / NTB SCANPIX George Herbert Walker Bush (1924–2018) var den siste amerikansk­e presidente­n fra den gamle overklasse­n. I krevende situasjone­r ga denne bakgrunnen ham styrke til å gjøre det rette.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway