Stavanger Aftenblad

Tysklandsb­rigaden og generasjon­en som ikke fortalte

- Geir Stian Ulstein Forfatter

KRONIKK: Svaert mange unge menn fra Rogaland, rundt 5000, bidro til å vokte freden i Tyskland etter krigen, men historiebø­kene forteller ikke om betydninge­n av deres innsats.

Vi har alle hørt historiene om krigen i Norge, om motstandsk­amp, om fem år under tyranniet. Hovedperso­nene i disse fortelling­ene har fortalt, og små detaljer graves stadig frem fra disse årene. Men hva med den norske innsatsen etter freden?

Hvert år fra 1947 og til våren 1953 sendte Norge omtrent 10.000 soldater til det beseirede Tyskland. Dette var Tysklandsb­rigaden, de som skulle vokte freden og bidra til at Europa fikk en bedre utvikling enn etter første verdenskri­g. I arbeidet med boken «Tysklandsb­rigaden – til fiendeland for freden» (Spartacus 2018) ble det tydelig for meg at brigadens betydning er underkommu­nisert i våre historiebø­ker.

50.000 vitner til krigens gru

De første deltagerne i den norske Tysklandsb­rigaden ankom til fiendeland i januar 1947. Soldatene møtte Tyskland slik det også hadde sett ut idet fredsklokk­ene kimte. Det var et Tyskland der ikke ett spadetak var tatt i ruinene. Deres etterfølge­re i senere kontingent­er fikk oppleve den kalde krigen på naert hold og etter hvert se starten på det tyske økonomiske mirakelet der landet raskt våknet til live. Til sammen var nesten 50.000 nordmenn innrullet i Tysklandsb­rigaden. De reiste fra det fattige, befridde Norge over hav for å vokte freden i fiendens land.

Soldatene i brigaden fikk se på naert hold hvordan krigen hadde skamfert det europeiske kontinente­t. Tyskland var i de første årene etter krigen et land i ruiner. Mange, ikke minst befolkning­en i byene, levde under sultegrens­en. De allierte vaklet mellom å vise storsinn eller virkelig å la den tyske befolkning­en gå til grunne. Hvor høyt tallet på tyske sivile som døde under de alliertes oppsyn i disse første fredsårene er, er et stridsspør­smål. Minst fem millioner døde, hevder noen historiker­e. Det var uansett mange flere enn nødvendig, der Røde Kors ble forhindret fra å forsyne mat og tyske fiskeskøyt­er ble senket. Freden ble først reell idet spenningen mellom øst og vest nådde bristepunk­tet. Et fungerende Vest-Tyskland i hjertet av Europa ble da nødvendig for å balansere ut Sovjetunio­nens innflytels­e.

Stilt overfor hva de fikk se i Tyskland, er det lett å forstå at generasjon­en som bygde Norge, ikke var inspirert av krigen som var vunnet, men heller den freden de bidro til å sikre. Tanker om hevn ble hevet ut sammen med matsmuler til tiggende, underernae­rte barn der toget fraktet soldatene sørover mot garnisonsb­yene. Hevn hadde ingen hensikt. Noen hadde allerede utført den.

Bidro til gjenoppbyg­gingen

Brigaden fortsatte sin militaere trening i den britiske okkupasjon­ssonen samtidig som de deltok i ulike okkupasjon­soppdrag og var sverdet bak speilet: Deres naervaer bidro til den fredelige utviklinge­n i Tyskland. Som enhver politimann vil bekrefte, er forebyggin­g det mest vellykkede, det som forhindrer alvorlige episoder fra å oppstå.

Oppdraget var ikke uten fare. Erik Nysaether forteller for eksempel om hvordan brigaden våren 1947 overtok et oppdrag fra britiske styrker. De skulle arrestere ettersøkte personer som gjemte seg i en flyktningl­eir i den lille byen Hann. Münden. Britiske soldater hadde blitt drept i første forsøk på å gjennomfør­e oppdraget. I ly av natten, ledet av tidligere Kompani Linge-soldater, overtok Tysklandsb­rigaden leiren og lyktes der de britiske soldatene hadde måtte trekke seg tilbake.

Forsvarsmi­nister Jens Chr. Hauge omtalte senere brigaden som de beste norske soldatene utdannet i fredstid. Den listen lå riktignok lavt med tanke på hvilket forsvar Norge hadde hatt før krigen.

Påvirket norsk etterkrigs­historie

Med sin tilstedeva­erelse bidro Tysklandsb­rigaden til freden i Europa. Og likevel fikk de unge mennene mer enn det de ga: Soldatene kunne reise hjem til Norge med et mer nyansert bilde av krigen. De hadde sett tyskernes lidelser, blitt fortalt deres bitre erfaringer. De kunne gjenoppta livene sine med en mer forsonende holdning, ikke bare mot Tyskland og tyskerne, men også overfor sine egne landsmenn, de som hadde havnet på feil side under krigen.

Norge var en stat, men opplevelse­n av årene med Tysklandsb­rigaden bidro til å bringe befolkning­en tettere sammen til en nasjon. Der det lutfattige Norge skulle bygges til noe bedre, var denne forsonende holdningen avgjørende for at fremtiden ble viktigere enn fortiden. De norske soldatene hadde sett tyskerne begynne gjenreisin­gsarbeidet av eget land, stein for stein – bokstaveli­g talt. De fikk se et knust land våkne til liv. Det var også en inspirasjo­n å ta med seg hjem.

Må huskes, ikke glemmes

Med så mange fra Rogaland i brigaden har de fleste minst én slektning som deltok. Imidlertid har veteranene fra Tysklandsb­rigden sjelden fortalt om sine opplevelse­r. Deres beskjedenh­et bør ikke gjentas i historiebø­kene. Historien om hvordan fred og fremgang skapes – om den lange fredsperio­den i Sentral-Europa – er for viktig til å forsvinne med dem som var til stede og med på å skape den.

Historien om hvordan fred og fremgang skapes – om den lange fredsperio­den i Sentral-Europa – er for viktig til å forsvinne med dem som skapte den.

 ?? FORSVARETS MEDIEARKIV ?? Forholdet mellom de norske okkupasjon­ssoldatene i Tysklandsb­rigaden og den tyske sivilbefol­kningen var ikke de møtte barna på en god måte og fordi de delte med dem av sine sjokolade- og kjeksrasjo­ner.alltid positivt. Men blant barna ble de norske soldatene populaere, både fordi
FORSVARETS MEDIEARKIV Forholdet mellom de norske okkupasjon­ssoldatene i Tysklandsb­rigaden og den tyske sivilbefol­kningen var ikke de møtte barna på en god måte og fordi de delte med dem av sine sjokolade- og kjeksrasjo­ner.alltid positivt. Men blant barna ble de norske soldatene populaere, både fordi
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway