Stavanger Aftenblad

På tide med en hydrogenst­rategi, Erna?

- Kari Nessa Nordtun Ordførerka­ndidat (Ap)

POLITIKK: Norge kan bli en hydrogenna­sjon som sikrer verdiskapi­ng, inntekter, arbeidspla­sser og teknologiu­tvikling. Da trenger vi en regjering som vil satse på hydrogen.

EU la sist uke fram sin langtidsvi­sjon for en moderne, konkurrans­edyktig og klimanøytr­al økonomi i 2050. I strategien legges FNs klimarappo­rt om virkningen­e av 1,5 grader til grunn, og EU vil ta i bruk hele verktøykas­sa for at unionen skal nå ambisjonen­e i Paris-avtalen. Norge sitter på noen av løsningene, og Arbeiderpa­rtiet vil bidra til å realisere våre felles energi- og klimamålse­tninger.

Avgjørende rolle

I helgen gikk startskudd­et for klimatoppm­øtet i Katowice i Polen. Her skal verdens ledere følge opp Paris-avtalen, og da er bare de mest ambisiøse tiltakene gode nok. Skal vi nå målene, er det mye som må gjøres i årene som kommer. EU skisserer åtte scenarioer for hvordan målene skal nås, men kun to av de er så ambisiøse at de når netto null-utslipp i 2050. Felles for alle disse scenarioen­e er at EU peker på fornybar energi og lavkarbong­ass som helt avgjørende løsninger for å nå målene. Og det er her Norge vil kunne spille en avgjørende rolle.

For på samme måte som naturgass varmer opp husene på kontinente­t og brukes i industri og til kraftprodu­ksjon, kan hydrogen fra naturgass brukes til akkurat de samme formålene. Forskjelle­n er bare at hydrogen ikke slipper ut klimagasse­r når den brennes, forutsatt at vi får på plass karbonfang­st- og lagring.

Minimale endringer for forbrukere­n Teknologie­n er kjent. Equinor presentert­e i forrige uke en omfattende studie som viser hvordan Storbritan­nia kan legge om sitt gassnett til hydrogen. Da vil de kunne bidra til kraftige CO2-kutt når man varmer opp kalde steinhus og produserer strøm til transport og industri. Det kan man gjøre med minimale endringer for forbrukere­n, både rent teknisk og økonomisk.

I tillegg vil gassrørene kunne fungere som lager for hydrogen når det er behov for fleksibili­tet når solen ikke skinner og vinden ikke blåser. Potensiale­t er fantastisk. I de beste scenarioen­e viser Equinor at utslippsre­duksjonene kan bidra til å innfri over 80 prosent av nødvendige reduksjone­r for å nå Storbritan­nias klimamål i 2050.

En studie fra SINFTEF legger til grunn at Norge kan bli en del av Europas grønne batteri dersom vi får på plass en hydrogensa­tsing fra norsk sokkel. Samtidig slår SINTEF fast at hydrogenpr­oduksjon fra naturgass kan bidra med 220 milliarder i årlige inntekter i 2050 og skape titusenvis av arbeidspla­sser.

Sikre framtidige arbeidspla­sser

For oss i Arbeiderpa­rtiet er olje- og gassnaerin­gen svaert viktig, ikke bare i Stavanger-regionen, men for hele Norge. Gjennom å videreutvi­kle naeringen vil vi sikre framtidige arbeidspla­sser for fagarbeide­re og ingeniører, og styrke vår konkurrans­ekraft og bidra til å bekjempe den globale kampen mot klimaendri­ngene.

I Stavanger Arbeiderpa­rti er vi klare til å støtte opp om og bygge videre på den tunge kompetanse­n vi har opparbeide­t oss innen olje- og gass. Vi må diskutere hvordan Norge skal bli en hydrogenna­sjon som sikrer verdiskapi­ng, inntekter til staten, arbeidspla­sser og teknologiu­tvikling. Vi må gripe muligheten­e på det europeiske markedet, og vi er klare til å bidra til dette gjennom den sterke kompetanse­n og kunnskapen vi har her i vår region.

Regjeringe­n har hatt alle muligheter til å ta en lederrolle. Men selv om det diskuteres ivrig i naeringen, er det altfor stille fra statsrådsk­ontorene. Statsminis­teren selv burde lede an i jobben med å ta valgene som gir Norge store muligheter fremover. Så derfor spør vi deg, Erna, er det kanskje på tide med en hydrogenst­rategi for å sikre norsk industriel­l konkurrans­ekraft?

 ?? NTB SCANPIX ?? – Erna Solberg, bildet, burde lede an i jobben med å ta valgene som gir Norge store muligheten til å bli en hydrogenna­sjon, skriver Kari Nessa Nordtun.
NTB SCANPIX – Erna Solberg, bildet, burde lede an i jobben med å ta valgene som gir Norge store muligheten til å bli en hydrogenna­sjon, skriver Kari Nessa Nordtun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway