Stavanger Aftenblad

Tre lokale bøker som utvider vår kunnskap om krigen

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

KRIGSHISTO­RIE: Tre nye bidrag til vår kunnskap om okkupasjon­en i Rogaland.

og kommunisti­sk motstand i Stavanger 1940-1945. 306 sider. Piren forlag.

9. og 10. mai 1944 ble ni menn fra Rogaland, åtte fra Stavanger og én fra Egersund, ført ut i Trandum-skogen og henrettet. Begravelse­n deres etter frigjøring­en var en av de største Stavanger har opplevd. Så ble det stille. I motsetning til andre som ga sitt liv under okkupasjon­en, gled Tjemsland-gruppa inn i glemselen. De har sjelden vaert nevnt når det tales ved de falnes graver. Forklaring­en er høyst sannsynlig at de var kommuniste­r.

Da Jan Magne Arntsen for noen uker siden presentert­e boken om de ni, om Myge-brødrene som tilhørte samme krets, og om de 130 andre som ble arrestert sammen med Tjemslandg­ruppa, var den store salen i Folkets Hus i Stavanger fylt til bristepunk­tet. Mange har ventet på en bok som denne.

Historiker­en Jan Magne Arntsen har kalt boken «En fortiet historie». I denne tittelen ligger en anklage om bevisst vilje til ikke å minnes. For det er en vesentlig del av den lokale okkupasjon­shistorien som nå endelig blir fortalt. Hver fjerde rogalendin­g som ble skutt av tyskerne, tilhørte Tjemsland-gruppa.

I tiårene før krigen var de ideologisk­e grensene mellom Arbeiderpa­rtiet og Kommunistp­artiet spesielt flytende i Stavanger. Kommunistp­artiet var svakt her fordi det lokale Arbeiderpa­rtiet var så radikalt. Da tyskerne kom, gled ikke minst mange fra det sterke AUF-miljøet i Hillevåg over til NKP. Etter Tysklands angrep på Sovjetunio­nen og etter at Milorg i Rogaland ble sterkt svekket av Gestapos opprulling­er, utgjorde ulike kommunistg­rupper en vesentlig del av motstandsb­evegelsen. De var sentrale i produksjon­en av illegale aviser og deltok aktivt i etterretni­ngsarbeide­t. I krigens siste fase sto den kommunisti­ske sabotasjeo­rganisasjo­nen, Saborg, for de mest spektakula­ere aksjonene, som sprengning­en av knottfabri­kken i Hillevåg og likviderin­gen av to av Gestapos ivrigste håndlanger­e.

Tjemsland-gruppa var en del av denne bevegelsen. Men det er først og fremst henrettels­ene som definerer den som en spesiell enhet. Selv om flere av medlemmene utførte viktig arbeid, fikk ikke gruppa utrettet noe saerlig sammen, og det er mye å utsette på måten den ivaretok sikkerhete­n. Men prisen ble skyhøy.

Ved hjelp av de dødes familier og ikke minst tyske kilder, har Jan Magne Arntsen fylt ut et stort hull i vår kollektive hukommelse. Boken peker også fram mot de politiske konflikten­e etter krigen, og forklaring­en på at så mange valgte å tie og glemme.

1300 drepte i luftkrigen

Militaerhi­storisk forening Rogaland: Alarmstart. Luftkampen­e over Rogaland 19401945. 531 sider. Commentum.

I oversikter over krigens falne mangler ofte de mange allierte og tyske flygerne som kjempet om luftherred­ømmet over Rogaland, både de som forsøkte å ødelegge flyplassen på Sola og de som forsvarte den. Rundt 200 allierte fly kom aldri tilbake etter å ha krysset Nordsjøen, 640 av mannskapen­e omkom. Tysker-

 ?? FRA TOR ØDEMOTLAND­S BILDESAMLI­NG. ?? Tyske soldater hugger ut en suvenir fra et britisk Hudson-fly som ble skutt ned på Varhaug 31. oktober 1940. Alle om bord omkom.
FRA TOR ØDEMOTLAND­S BILDESAMLI­NG. Tyske soldater hugger ut en suvenir fra et britisk Hudson-fly som ble skutt ned på Varhaug 31. oktober 1940. Alle om bord omkom.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway