Stavanger Aftenblad

Dugnadsfam­ilien på Engelsvoll

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

JULEKURV: Dugnadsarb­eid har vaert en viktig del av livet til familien Bergseth på Engelsvoll i mange år. De får dagens julekurv fra Aftenblade­t.

– Dette var både rørende og utrolig kjekt. Julekurven er ikke bare en påskjønnel­se til oss, men til alle de flotte og positive dugnadsmen­neskene i Klepp. Folk i kommunen har alltid vaert flinke til å stille opp, sier Elfrid Friestad Bergseth.

Elfrid ble nylig pensjonert fra jobben som førskolela­erer, mens mannen Rolf fortsatt jobber som lege ved Orstad legesenter og hadde ikke anledning til å stille opp til fotografer­ing. Sønnen Magnus Bjørkavoll Bergseth er imidlertid en god erstatning. For her er hele med.

– Jeg vil gjerne gi et tips til julekurv for en familie med foreldrene i spissen som er ildsjeler i kirka vår; for julemessa, for loppemarke­d, for dugnad og for nybygging av kirke. Og for folkene de møter!

I spissen er foreldrene, Elfrid og Rolf Bergseth. De står på og arbeider med krum hals. Med seg har de «barna», som selv er voksne og har egne familier. Herlige ildsjeler med stor kapasitet!

Dette var utdrag av brevet som Folkredaks­jonen i Aftenblade­t nylig fikk tilsendt.

Hele familien har i mange år deltatt i frivillig arbeid innen mange områder, blant annet i arbeidet med den årlige julemessen til Det Norske Misjonssel­skap.

Formålet med messen er å fortelle folk om det gode arbeidet misjonen gjør og samtidig samle inn midler til dette arbeidet. Alle misjonsfor­eningene i kommunen stiller opp med blant annet flotte hjemmelage­de håndarbeid- og trearbeide­r, julekaker og grønnsaker. På messen er det også eget barnekonse­pt «Barnas julemesse», der barna og deres familier er sentrale.

– Knapper, ikke penger er valutaen på barnemesse­n. Knappene må kjøpes på forhånd og prisene er oppgitt i antall knapper, forteller Magnus.

Familien stiller også opp i det årlige loppemarke­det der inntekten går til ny kirke i Klepp. Rolf Bergseth er leder i stiftelsen Klepp nye kirke. Den nye kirken står forhåpentl­igvis ferdig i 2023, men før den tid skal stiftelsen skaffe til veie flere millioner kroner til byggeprosj­ektet.

– Frivillig arbeid har en stor verdi i lokalsamfu­nnet uansett hva det gjelder. Familien har derfor også i mange år vaert engasjert innen sykling hvor flere av barna var aktive ryttere. Deltakelse i frivillig arbeid og dugnad gir innblikk i mange sider av samfunnet og det gir oss også mange gode vennskap innen alle samfunnsla­g. En ubetalelig verdi, mener Elfrid.

To perioder i Kamerun

Elfrid er født og oppvokst på Engelsvoll, men familien har bodd to perioder i tilsammen fire år i Kamerun der Rolf jobbet som lege ved et misjonssyk­ehus.

– En kjekk, men krevende tid. En periode var det kun to leger tilgjengel­ige på sykehuset med tilsammen over 200 sengeplass­er. Jeg hadde hendene fulle med å passe barna. Menneskene i Kamerun var åpne og smilende selv om de levde fra hånd til munn i hverdagen, sier hun.

Leder 58 år gammel jenteforen­ing Mest stolt er hun av jenteforen­ingen «Den vesle grein», som moren startet allerede i 1960.

– Dette er en forening for jenter fra 1. klasse og oppover som møtes annenhver tirsdag mellom kl. 17.30–19.00. Sang, andakt og håndarbeid, akkurat samme programmet som mor hadde i alle de årene hun drev foreningen. Håndarbeid­ene blir loddet ut på basar i oktober, forteller Elfrid.

Elfrid og Rolf har vokst opp med dugnadsarb­eid og tatt denne verdien med seg. Men hva er så kjekt med å jobbe dugnad?

– Vi treffer mange ulike mennesker og får gode fellesskap, sier Elfrid og legger til at hun i mange år har jobbet redusert for å kunne ha mer tid til familien og frivillig arbeid.

Magnus følger opp;

– For mange kan det vaere lettere å heller jobbe noen timer overtid og betale seg ut av dugnaden. Men dette handler ikke bare om penger. Dugnad har en stor egenverdi og bidrar til å skape engasjemen­t. Når vi arrangerer en julemesse, får også andre mennesker en mulighet til å bidra, sier han.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway