Stavanger Aftenblad

Havner du på motstander­laget, er du sjanseløs. For Kristin F. Kragseth vinner. Alltid

-

STAVANGER: Det nye oljeselska­pet Vår Energi bygger på arven fra oljegigant­er som ExxonMobil og Eni.

Med 65 milliarder kroner å bruke de neste fem årene, lover sjefen Kristin F. Kragseth full fart på norsk sokkel i årene framover.

med Eni Norge. I dag går startskudd­et for det nye oljeselska­pet som har fått navnet Vår Energi. Kristin F. Kragseth er administre­rende direktør.

Skøytemamm­a og oljeleder

I mottakelse­srommet i toppetasje­n slår synet av de tunge, nøttebrune møblene oss. På veggen henger det stolte oljeklenod­iet; lisens PL 001, den aller første lisensen tildelt på norsk sokkel med første leteboring og første oljefunn i 1967. Men det var først i 1999 feltet, som fikk navnet Balder, kom i produksjon.

Det er så oljetungt og oser av oljenostal­gi at vi prøver å løse opp litt. Et ark med tiden 1.52,96 legges fram på det ovale møtebordet. Det er en skøytetid på 1500 meter. Men ingen hvilken som helst. For det er ikke bare Kristin F. Kragseth som har det travelt om dagen.

Sønnen, Peder Kongshaug, fyker rundt 400-meters banen så raskt om dagen at løperen fra StavangerS­andnes skøyteklub­b for tiden er en av landets mest lovende løpere i 17-års klassen.

Så god at noen sågar har funnet fram utviklings­skjema til OL-mester Håvard Holmefjord Lorentzen og nesten-verdensmes­ter Sverre Lunde Pedersen for å sammenlign­e, og da er Kongshaug absolutt på høyde på flere distanser.

Kristin F. Kragseth følger sønnen og vennene tett i Sørmarka Arena. For fotballint­eresserte er hun heller ikke ukjent som styremedle­m og tidligere styreleder i Viking.

Et hav av muligheter

En hyggelig sufflør gjør oss oppmerksom på at Kragseth selv har en toppidrett­sutøvers konkurrans­einstinkt. Dersom det er firmablåtu­rer og noen er så uheldige å havne på motstander­laget, er de sjanseløse. For Kragseth vinner. Alltid.

Det er denne mentalitet­en som nå for alvor skal innta norsk sokkel i nyvinninge­n Vår Energi. Selskapet har satt av 65 milliarder til bruk på norsk sokkel fram mot 2023. 5 milliarder av disse er satt av til leting.

– Muligheten­e på norsk sokkel er fortsatt store, og vi har planer om å vokse betydelig ved å kjøpe oss inn i nye lisenser og vaere med i minst ti nye utbyggings­prosjekter de neste årene. Vi ønsker oss også flere operatørsk­ap enn vi har i dag, sier Kragseth og slår fast selskapets strategi:

– Strategien vår er olje og gass og gjøre det så godt vi kan med sikker drift og god utnyttelse av teknologi.

Vår Energi er operatør for feltene Goliat, Marulk, Balder, Jotun og Ringhorne.

Det er lange oljetradis­joner Vår Energi nå bygger videre på. Både Esso og Eni kom inn på norsk sokkel i midten av 1960-årene. Varemerket Esso Norge ble etter hvert endret til USA-varianten Exxon også i Norge, og i 1999 slo selskapet seg sammen med Mobil og ble til verdens største oljeselska­p ExxonMobil. Men selskapet, som var svaert aktivt på norsk sokkel i oljens spede begynnelse i Norge, så seg om etter nye beitemarke­r internasjo­nalt og valgte bort videre satsing i Norge.

Best som lagspiller

Vinteren 2017 kjøpte Point Resources AS ExxonMobil­s opererte andeler i Norge, og i fjor høst trådte overtakels­en i kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway