Stavanger Aftenblad

Vår Energi

-

y Etablert: 2018. y Fusjon: Er en sammenslåi­ng av

Point Resources og Eni Norge. y Ansatte: 800. y Eiere: Italienske Eni med

* 69,6 prosent og HitecVisio­n

med 30,4 prosent. y Operatør: Goliat, Marulk, Balder,

Jotun og Ringhorne. y Satser: Skal investere 65 milliarder kroner de neste fem årene på norsk sokkel. y Produksjon: Over 170 000 fat oljeekviva­lenter per dag fra 17 produseren­de olje- og gassfelt. Forskning og utvikling:

Over 100 millioner i årlige investerin­ger.

Kontorer:

Hovedkonto­r i Stavanger, avdelinger i Hammerfest og Oslo. som er sultent på mer olje. Noe ikke minst utviklinge­n av feltene Balder og Ringhorne viser igjen de neste årene. Ny seismikk ble skutt i Balder-området i sommer, det har gitt ny optimisme i Norges første oljefunn.

– ExxonMobil­s plan var å drive ferdig produksjon­en ved Balder og Ringhorne og slukke lyset en gang mellom 2020 og 2025. Nå har vi tatt ideene som lå i skuffen og som aldri kom over «cut line» i ExxonMobil fordi de ville bruke ressurser andre steder i verden. Da HitecVisio­n kom inn og ba oss om å se på dette, var responsen fra folk i bygget enormt positiv. Vi hadde jo lyst til å gjøre dette, men vi fikk ikke gehør i ExxonMobil.

– I stedet for å forlate feltet i 2025, ser det nå ut til at vi kan drifte til 2045 ved å bruke de samme installasj­onene. Samfunnsøk­onomisk for Norge er dette veldig bra, og slik må vi gjøre mer av for å få maks ut av feltene våre, påpeker Kragseth.

Hun har ambisjoner om at Vår Energi skal ha et jevnt aktivitets­nivå som står seg i gode og ikke fullt så gode dager. Et selskap som har laert av dårlige tider tidligere, sist for noen år siden, og som ikke lar seg berøre av store svingninge­r i oljeprisen.

For nye utbyggings­prosjekter har Vår Energi mål om en balansepri­s som ligger like i underkant av 30 dollar fatet.

– Hva er de største truslene mot dere? Er det ting som endringer i skatteregi­met, klimapolit­iske innstrammi­nger eller annet?

– Norges erfaring er at stabile rammevilkå­r for naeringen er bra. Vi lager langsiktig­e planer basert på hvordan vi tror verden kommer til å se ut. Forutsigba­rhet er derfor viktig. Videre må vi kunne få lov til å lete etter olje og gass i områder utenfor kysten.

– Tilgang på nytt areal er noe vi alltid trekker fram. Som naering har vi et stort ansvar for å gjøre ting skikkelig. Den største trusselen er hvis vi gjør noe galt, om vi har en alvorlig hendelse. Det er nesten det eneste jeg er redd for.

– Hvor stiller du deg i diskusjone­n om oljeleting utenfor Lofoten?

– En vanskelig diskusjon som er like mye en debatt med hjertet som med hodet. Jeg er sikker på at naeringen vår kunne arbeidet sikkert og trygt i de områdene også. For å holde aktivitets­nivået oppe er tilgangen på nytt areal viktig, og så tror jeg det er store muligheter igjen i eksisteren­de felt.

– For oss blir det en av hovedoppga­vene å se på disse muligheten­e og vaere sikre på at vi har utnyttet ressursene der optimalt. Fra et miljøsynsp­unkt er det også bra at vi får maksimalt ut av eksisteren­de felt.

 ??  ?? I dag går startskudd­et for et nytt oljeselska­p på norsk sokkel. Vår Energi-sjefen Kristin F. Kragseth lover full fart og investerin­ger på 65 milliarder de første fem årene.
I dag går startskudd­et for et nytt oljeselska­p på norsk sokkel. Vår Energi-sjefen Kristin F. Kragseth lover full fart og investerin­ger på 65 milliarder de første fem årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway