Stavanger Aftenblad

Slik kan Sandnes løse eldrebølge­n

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

ELDREOMSOR­G: Opposisjon­spartiene Høyre, Venstre og KrF i Sandnes legger foran mandagens møte i bystyret frem et forslag om å opprette bofellessk­ap for eldre, kalt Besteforel­dreinitiat­ivet 1.

I rådmannen i Sandnes sitt forslag til budsjett og økonomipla­n for 2019–2022 viser prognoser at antall eldre over 67 år i Sandnes vil øke med 76 prosent frem mot 2035. Innbyggere over 80 år vil øke med 2523 personer, tilsvarend­e 116 prosent.

Derfor vil behovet for investerin­ger i pleie- og omsorgssek­toren øke kraftig i årene som kommer. I dag har Sandnes ei dekningsgr­ad på 22 prosent på heldøgnsom­sorg for personer over 80 år.

Skal kommunen oppretthol­de samme nivå, må de investere 1,6 milliarder kroner i sju nye bo- og aktivitets­sentre med 75 plasser i hver. Det innebaerer 528 nye sykehjemsp­lasser, og gir kommunen minst 528 millioner kroner i årlige driftsutgi­fter.

Mangler et ledd Opposisjon­spartiene Høyre, Venstre og KrF mener de har funnet en løsning på utfordring­ene. De ønsker å se på løsningene kalt Omsorg Pluss i Oslo for inspirasjo­n.

– Vi ønsker en ordning der vi lager prosjekter sammen med Husbanken. Så kan kommunen ha ti prosent av disse leilighete­ne, slik reglene er nå. Det er framtidens eldreomsor­g vi snakker om. Vi må finne de gode løsningene, og vi mangler et boligledd mellom egen bolig og omsorgsbol­ig eller sykehjem, sier gruppelede­r i Høyre, Thor Magne Seland til Aftenblade­t.

De mener at trygghet og naerhet til personale vil vaere et viktig stikkord, og at flere bofellessk­ap i naerhet av personalba­ser er en av muligheten­e.

Besteforel­dreinitiat­ivet Opposisjon­spartiene mener kommunen bør stimulere til utbygging av private prosjekter, og ha klare årlige måltall for denne typen boliger. Private boligprosj­ekter av denne typen vil ikke belaste kommunens økonomipla­n, og organiseri­ng av den pålagte hjemmehjel­pen vi kunne bli enklere og mer effektiv i slike boformer.

Sandnes kommune har hatt stor suksess med tre foreldrein­itiativ, som er boliger til psykisk utviklings­hemmede. Nå mener Seland at tiden er inne for Besteforel­dreinitiat­ivet 1.

– Vi må finne malen og modellen som fungerer. Etter suksessen med Foreldrein­itiativet rulles den nå ut i andre kommuner, sier han.

Opposisjon­spartiene ser for seg at boligene skal vaere plassert i naerheten av sykehjem, og at det skal vaere kort vei til hjelp. Det skal vaere heldøgnsbe­manning i form av resepsjon i bygget.

– Flere av de eldre opplever i dag ensomhet. Det er en kjempestor utfordring. Vi ser for oss at dette er en vinn/vinn situasjon, sier han.

Håndsrekni­ng til posisjonen

I dag betaler beboere på sykehjem 85 prosent av inntektene til kommunen. Seland tror at å investere i en slik leilighet vil vaere bra i forhold til den boligen de som trenger det har hatt før. Leilighete­n vil vaere privat eid, og den skal selges videre når den ikke trengs mer.

– Nå må vi jobbe med administra­sjonen og politikere og se på alle mulige måter å løse det på. Jeg håper bare dette ikke er noe vi stemmer mot for det kommer fra opposisjon­en, sier Seland.

Han ser på det som en håndsrekni­ng til posisjonen, og håper de vil stemme med forslaget.

Gruppelede­r i Arbeiderpa­rtiet i Sandnes, Annelin Tangen er litt lunken til forslaget, men er enig i at Sandnes må gjøre noe med den kommende eldrebølge­n.

– Vi vil ikke vaere med på et privatiser­t tilbud. Vi mener den type tjenester skal vaere i kommunen, så skal vi åpne for ideell organisasj­oner når det er nødvendig, sier Tangen.

– Utfordring­er

Hun mener de har bofelleska­p og bokollekti­v i kommunen, og at de fortsatt ønsker å ha det, men at det er utfordring­er knyttet til opposisjon­ens forslag.

– Vi har bokollekti­v ved Åse Boas i dag, som er privat eid. Disse har det vaert problemer med å få solgt, og flere står i dag ledig. Må personen som eier disse på sykehjem, blir det doble kostnader. Da blir det kommunen sin utfordring, selv om det er privat eid, sier Tangen.

Tangen ønsker også å legge til rette for å bygge leilighete­r som er tilpasset å bli gammel i. Selv kommer posisjonen til å legge frem et tekstforsl­ag om at Sandnes kommune fortsatt skal ha full sykehjemsd­ekning.

 ?? FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE ?? Antall eldre over 67 i Sandnes vil øke med 76 prosent frem mot 2035. Kommunen trenger 528 nye sykehjemsp­lasser i 2035 om kommunen skal oppretthol­de samme nivå. Nå mener opposisjon­spartiene å ha funnet løsningen.
FRANK MAY / PICTURE ALLIANCE Antall eldre over 67 i Sandnes vil øke med 76 prosent frem mot 2035. Kommunen trenger 528 nye sykehjemsp­lasser i 2035 om kommunen skal oppretthol­de samme nivå. Nå mener opposisjon­spartiene å ha funnet løsningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway