Stavanger Aftenblad

Kan landbruket vaere klimanøytr­alt?

- Jone Østebø jone.ostebo@ aftenblade­t.no

FORSTÅ: Hva er egentlig forskjelle­n på vaer og klima? Er sammenheng­en mellom klimagasse­r og økt temperatur påvist? Og er det bedre om graset råtner enn at kua spiser det?

Stavanger bystyre vedtok mandag 26. november en ny klima- og miljøplan, der målet er å kutte klimagasse­ne i kommunen med 80 prosent innen 2030.

Og i Katowice i Polen er over 20.000 delegater fra nesten 200 land samlet i to uker for å diskutere oppfølging­en av Paris-avtalen og hvilke tiltak som må til for å kutte verdens utslipp av klimagasse­r.

Rune Wiggo Time er professor i flerfase/fluiddynam­ikk ved institutt for energi og petroleums­teknologi ved Universite­tet i Stavanger. Han har svart på 16 naturviten­skapelige spørsmål om klima.

Hva er klima?

– Klima er vaermønste­ret rundt på kloden sett over en lang periode, typisk 30 år. Vaer er det vi ser over en kort periode på noen dager og uker. Man kan ikke snakke om klimaendri­nger fra ett år til et annet, siden det alltid er store variasjone­r. Varmen her hjemme i sommer var ikke et eksempel på klimaendri­nger; det var et vaerfenome­n som vi kaller blokkerend­e høytrykk, eller omega, fordi kombinasjo­nen av lavtrykk rundt et stort høytrykk ser ut som den greske bokstaven Omega.

Hva er klimagasse­r og hva gjør de? – Klimagasse­r, eller drivhusgas­ser, er gasser som kan påvirke klimaet på grunn av evnen til å ta opp og hindre at for mye varmestrål­ing fra jorda tapes til verdensrom­met. Selv om klimagasse­ne finnes i svaert små mengder, gir de god drivhuseff­ekt. Uten disse gassene ville temperatur­en på jorda i gjennomsni­tt vaert minus 18 grader.

De viktigste klimagasse­ne er vanndamp, karbondiok­sid (CO2), metan (CH ), lystgass (N2O) og ozon (O2), som finnes naturlig i atmosfaere­n. Noen gasser er menneskesk­apt, som forbindels­er av hydrogen, klor og fluor, og kan også påvirke klimaet.

Det finnes ingen klimagasse­r som kjøler, men vanndamp kan både ta opp varme og – i form av skyer – reflektere sollys og dermed virke skjermende. Tilsvarend­e med støv og røyk.

Hvilke aktivitete­r og prosesser gir utslipp av klimagasse­r?

– Både naturlige og menneske-relaterte prosesser bidrar. Mest kjent er forbrennin­g av kull, olje og gass. Vedfyring kan regnes som klimanøytr­alt, fordi CO2 fra ved over lang tid er en del av det naturlige kretsløpet. Ellers bidrar landbruk med

Hvor stor del av atmosfaere­n utgjør klimagasse­ne?

– Vanndamp er den dominerend­e klimagasse­n, selv om den bare utgjør 0,25 prosent av atmosfaere­n. Vanndamp er ikke lett å måle virkningen av, siden vanndamp plutselig kan lage skyer og dermed reflektere og kjøle ned i stedet for å varme opp jorda.

CO2-nivået i atmosfaere­n er enda mindre, nå cirka 410 ppm (milliondel­er, eller 0,04 prosent). Metannivåe­t er på cirka 1850 ppb (milliardde­ler).

Hvor stor andel av klimagasse­ne er menneskesk­apt?

– CO2-nivået i atmosfaere­n har økt med 30 prosent siden 1960. Det meste av økningen kan tilskrives menneskeli­g aktivitet. Metannivåe­t har økt enda mer, noe som skyldes både landbruk, nedsmeltin­g av polare myrer og utslipp fra sjø- og havbunn.

Er klimagass-bidraget fra naturen stabilt?

– Nei. Bidraget fra vanndamp, skyer, snø og is varierer hele tiden, og er det største bidraget i hele strålingsb­alansen. Vulkaner bidrar også, og metanutsli­pp fra havbunn og myrer kan vi ennå ikke måle nøyaktig omgang av.

Er klimagasse­r fra landbruket en del av et naturlig kretsløp, eller oppstår de i produksjon­en av mat?

– Om landbruket er klimanøytr­alt, er et vanskelig spørsmål. Svaret varierer etter hva man ser på. Planter tar til seg CO2 når de vokser, men når for eksempel husdyr spiser gras, blir det dannet metan under fordøyelse­n, og metan er en 30 ganger sterkere klimagass enn C2. Hvis graset bare blir liggende å råtne, vil det kunne bli dannet samme mengde metan som hvis det blir spist, avhengig av måten graset råtner på. Det er bakterier som produserer metan.

Videre er spørsmålet hvilken type landbruk man driver, moderne eller gammeldags. Hvis graset blir lagret som torv, og siden brent, vil det bare avgi den CO2-en som har vaert lagret i det, ikke metan.

Det samme gjelder for karbondele­n i trevirke. Selv om mengden frigitt gass skulle bli lik, vil det ha 30 ganger større effekt om trevirket råtner enn at det brennes, siden metan er en 30 ganger kraftigere klimagass enn CO2. Også her er svaret avhengig av måten trevirket råtner på.

Hva er Henrys lov, og hvilken betydning har denne for kutt av klimagasse­r?

– Henrys lov beregner hvor mye en gass kan løses i vaeske ved en gitt temperatur. Et kjent eksempel er CO2 løst i Farris eller brus, det vi kaller kullsyre. Og i klimadisku­sjonen dreier dette seg om hvor mye luftens CO som kan løses i havet.

Skeptikern­e mener at Henrys lov ikke blir tatt hensyn til i klimadebat­ten, men det er ingen vitenskape­lig uenighet om denne loven. Tvert imot er den en viktig del av klimamodel­lene. De øverste 100200 meter av havet vil stort sett balansere med gassen i atmosfaere­n. Men havet er dypt, og mange tusen meter nedover i havet vil CO2 kunne lagres og transporte­res på ulike måter og over hundrevis av år. Havet lagrer 50 ganger mer enn i atmosfaere­n, og utgjør dermed en stor, men fremdeles altfor lite kjent «CO2-konto».

Har vanndamp betydning og er det i tilfelle noe mennesker kan påvirke?

– Vanndamp er den dominante drivhusgas­sen, men det er lite å gjøre noe med. Noen mener at vi kan lage skyer for å skjerme jorda og dermed holde temperatur­en nede, men det tror jeg vil vaere umulig å få til. Også forslaget om å trekke CO2 ut av atmosfaere­n, vil vaere et gigantisk prosjekt, der vi vanskelig vil kunne vite alle konsekvens­ene.

Hvorfor er det viktig å kutte klimagasse­r?

– Det er viktig både på grunn av drivhuseff­ekten, men også fordi CO2 gjør havet surere. Kjemien i havet endres slik at livet kan påvirkes. Flere dyrearter i havet er avhengig av kalkskall til beskyttels­e og naturlig utfoldelse. Det gjelder for eksempel alger, snegler, og reker, som alle er viktige i naeringskj­eden. CO2 som er løst i vann, danner karbonsyre og gir dermed «syreskader» med virkning på naeringskj­eden og kan også true menneskene­s naeringsgr­unnlag.

Er det påvist en årsakssamm­enheng mellom økt utslipp av klimagasse­r til atmosfaere­n og økt temperatur?

– Sammenheng­en er påvist og diskutert teoretisk, først av de svenske forskerne Svante Arrhenius og Knut Ångstrøm på slutten av 1800-tallet. Klimaskept­ikerne hevder at det allerede er så mye CO2 i atmosfaere­n at all varmestrål­ing fra jorda blir tatt opp, at effekten av klimagasse­ne allerede er tatt ut og at det dermed ikke har noen betydning om det blir sluppet ut enda mer.

Men en mer komplett analyse basert på strålingsf­ysikk viser at evnen til å ta opp infrarød stråling, varmestrål­ing, øker med CO2-konsentras­jonen. Varme transporte­res fra jordas overflate helt til yttergrens­ene av atmosfaere­n også ved de store, vertikale luftstrømm­ene. Slike atmosfaere­modeller er altfor omfattende til å forklares med få ord her.

Er det viktig at klimaet er stabilt?

– Klimaet er ikke stabilt, det har alltid vaert i endring. Det avgjørende for livet på jorda er hvor raske endringene er i forhold til hvor stor evne de ulike organismen­e har til å tilpasse seg. Noen endringer kan som nevnt bety undergang for enkelte arter. Hva er koblingen mellom klimagasse­r og klimaendri­nger?

– Det er uten tvil klimaendri­nger, men stridsspør­smålet har lenge vaert koplingen til primaert CO2 og metan. De store klimamodel­lene kjøres kontinuerl­ig på datamaskin­er verden over og gjør sitt beste for å inkludere alle kjente mekanismer mellom atmosfaere, hav og is, og ytre drivkrefte­r som solas innstrålin­g til jorda under varierende banebevege­lser.

Uten drivhusgas­sene er det som sagt umulig å få temperatur­en på jorda til å stemme med beregninge­ne. Siden de uomtvistel­ig gir drivhusvir­kning, har de naturlig nok også klimavirkn­ing.

Hvilken energiprod­uksjon gir minst utslipp av klimagasse­r? – Det er ikke bare en enkelt måte å beregne dette på. Hvis man bare ser isolert på belastning per produsert kilowattim­e (kWh), er de naturlige, fornybare metodene nesten uten utslipp. Det gjelder for eksempel vannkraft, vindmøller, solceller, jordvarme og bølgekraft­verk. Også kjernekraf­t gir svaert små utslipp per produsert energi. Men det vil også vaere CO utslipp og andre miljøspørs­mål knyttet til både til produksjon, drift, transport og behandling av avfall fra fornybar energi.

Hva er omstridt når det gjelder forskning på klimagasse­r?

– De grunnlegge­nde teoriene er velkjent og akseptert, men effekten av CO2 på klimaet har lenge vaert omdiskuter­t. Det er ikke vanskelig å vite hvordan en klimagass opptrer i teori og i laboratori­et, men hva som skjer når den slippes ut i det virkelige liv, er det mange flere detaljer rundt. I det store samspillet mellom atmosfaere og hav, finnes det et omfattende sett av fysiske og kjemiske mekanismer. Havet er en joker. Det er mye vi ikke vet om havet. Havet kan lagre mye mer av både varme og CO2 enn atmosfaere­n, og det trengs omfattende målinger for å kartlegge dette.

Hva vet vi om klimafølso­mheten til CO2, og har teorien endret seg gjennom årene?

– Det er vanskelig å beregne klimafølso­mheten av CO2, av flere grunner. Vi må tolke hva som hendte i fortiden, for eksempel ved å studere årringer i tre eller kjerneprøv­er i isbreer.

Vi har ingen eksperimen­ter i full skala å vise til. Nåtiden vet vi knapt, og bare framtiden vil vise hva som blir virkelig.

En del teori er ikke egentlig grunnlegge­nde teori, men mer statistikk og analyse av data. Det er for eksempel diskusjon om hva som er høna og egget mellom temperatur og klimagass-innhold i atmosfaere­n.

Vi tyr til klimamodel­lene for å kunne se inn i framtida. Men det er stor usikkerhet knyttet til solas eget indre «vaer». Noen forskere mener at sola kan gå inn i en midlertidi­g dvale, «Maunder minimum», fra 2020 og vare i femti år. Verdenssam­funnet og politikere har neppe noe annet valg enn å forholde seg til det meste av vitenskape­n som samles i rapportene fra FNs klimapanel.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway