Stavanger Aftenblad

Flere millioner rushtidskr­oner skal betales tilbake

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Janne Hagen janne.hagen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Fra og med i dag vil det bare bli krevd inn vanlig takst i alle bomstasjon­ene i bomringene på NordJaeren. Alt som er blitt betalt i rushtidsav­gift siden 1. oktober – trolig i størrelses­orden 3 millioner kroner totalt – skal tilbakebet­ales eller føres som tilgodehav­ende.

– Foreløpig har vi ingen klare tall å forholde oss til, men Statens vegvesen og teknologis­elskapet Q-Free jobber nå for å finne ut hvor mye som skal tilbakebet­ales, sier direktør Trond Juvik i bompengese­lskapet Ferde til Aftenblade­t søndag ettermidda­g.

I helgen bestemte Statens vegvesen og Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ke Nord-Jaeren at all rushtidsav­gift som er krevd inn siden 1. oktober skal tilbakebet­ales.

10 prosent har fått regning

– Dermed risikerer man ikke at noen bilister betaler for mye, sa vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen til VG i helgen.

Ifølge VG skulle flere titalls millioner betales tilbake til bilistene. Dette er ikke riktig. Trolig er det snakk om et sted mellom 1 og 3 millioner kroner i rushtidsav­gift som skal tilbake til kundene, og dette henger sammen på følgende måte:

– I bomringene på Nord-Jaeren er det rundt 200.000 aktive bombrikker. Rundt 20.000 av disse, om lag 10 prosent, har fått regning tilsendt, sier Juvik.

På forhånd var det beregnet rundt 16 millioner kroner i månedlige inntekter fra rushtidsav­gift på Nord-Jaeren. Faktiske inntekter er lavere. Dermed er det antatt at rushtidsav­giften som foreløpig er krevd inn beløper seg til et sted mellom 1 og 3 millioner kroner.

Rushtidsst­opp

Stavanger kommune og Statens vegvesen sendte lørdag kveld ut hver sin pressemeld­ing der det het: «Tekniske problemer har ført til feilfaktur­eringer av kunder. Feilfaktur­eringene er langt flere enn det minimum som kan aksepteres på grunn av tilfeldige feil i systemene. Vegdirekto­ratet har derfor besluttet at det blir pause i innkreving av rushtidsav­gift fra og med 10. desember 2018.»

Fra mandag gjelder dermed vanlig takst i alle bomstasjon­er. For lette kjøretøy er det 22 kroner (17,60 kroner med bombrikke), og for tunge kjøretøy er det 55 kroner.

Timesregel­en

Bymiljøpak­ken har en timesregel. Denne gjør at du blir fakturert bare én gang i timen, uavhengig hvor mange bomstasjon­er du passerer, og du betaler den bomsatsen som gjelder ved første bompasseri­ng. Rushtid gjelder på hverdager mellom kl. 07 og 09 samt mellom kl. 15 og 17.

Feilen har medført at mange bilister har blitt ilagt rushtidsav­gift, selv om de har passert den første bomstasjon­en før klokken 07 eller før klokken 15.

Styringsgr­uppens vedtak Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ke Nord-Jaeren hadde lørdag et telefonmøt­e med veidirektø­r Terje Moe Gustavsen og støtter der veidirektø­rens beslutning om å stoppe rushtidsav­giften midlertidi­g.

«Styringsgr­uppen tar til etterretni­ng Vegdirekto­ratets beslutning om at det blir pause i innkreving­en av rushtidsav­gift i Bymiljøpak­ken fra og med mandag 10. desember 2018.

Styringsgr­uppen erkjenner at dette vil føre til lavere inntekter for Bymiljøpak­ken.

Styringsgr­uppen tar følgende til orienterin­g: y Rushtidsav­gift som er fakturert vil bli beregnet og ført som tilgodehav­ende på den enkeltes konto, eventuelt tilbakebet­alt. Mottatte fakturaer må derfor betales. y Kommende fakturaer fra det regionale bompengese­lskapet Ferde AS vil bli justert før utsendelse. y Rushtidsav­giften vil bli startet opp igjen når feil er rettet og det blir en lav, akseptabel feilmengde. Dette vil trolig skje tidlig i januar 2019. y Spørsmål om erstatning fra eksterne leverandør­er for mangler i leveransen­e vurderes.

Styringsgr­uppen forutsette­r at den blir holdt løpende orientert framover.»

Støttes av styringsgr­uppen

– Det var nødvendig å ta denne avgjørelse­n, fordi det er snakk om et relativt stort antall feilfaktur­eringer, som både skyldes feil ved programmer­ing og ved utstyr. Ferde må nå løse de tekniske utfordring­ene. Når feilen er rettet opp, vil rushtidsav­giften bli igangsatt igjen, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) i en kommentar.

– Vi hadde ikke så mange andre valg enn å ta en pause nå, sier også fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Hun mener det aller viktigste nå er å få klarhet i hvem eller hvilke etater som har ansvar for feilene.

– Når dette er klarlagt, er det naturlig at det medfører et økonomisk ansvar, sier Ege Tengesdal.

– Vil dette bety at bompengepe­rioden bare forlenges i andre enden, eller mener du at staten må inn med mer penger for å kompensere for feilen?

– Dette er ikke bilistenes feil, så jeg mener at det ikke er naturlig å forlenge bompengepe­rioden. Vi må finne andre løsninger og vi må se på kostnadsre­duksjoner gjennom reforhandl­ingene av byvekstavt­alen. Og det vil bli et økt trykk på statens andel av finansieri­ngen. Men nå i første rekke forutsette­r jeg at Ferde og Vegdirekto­ratet får kontroll og kommer tilbake med en løsning vi kan stole på, sier Solveig Ege Tengesdal.

Videre arbeid

Det arbeides for fullt for å finne og rette opp feil i innkreving­ssystemet fra Ferde, Statens vegvesen og leverandør­ene av utstyret ved bomstasjon­ene og av innkreving­ssystemet.

Inntektene fra rushtidsav­gift utgjør om lag 16 millioner kroner i måneden for Bymiljøpak­ken.

Det regionale bompengese­lskapet Ferde AS er operatør for innkreving av bompenger.

 ?? JARLE AASLAND ?? I dag og etter alt å dømme minst en måned framover blir det ikke forhøyet bompengeta­kst i rushtiden morgen og kveld på Nord-Jaeren. Her fra Forus i retning sørover på E39.
JARLE AASLAND I dag og etter alt å dømme minst en måned framover blir det ikke forhøyet bompengeta­kst i rushtiden morgen og kveld på Nord-Jaeren. Her fra Forus i retning sørover på E39.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway