Stavanger Aftenblad

Folkemasse­r krevde president Macrons avgang

-

PARIS: Til sammen demonstrer­te over 130.000 personer mot president Emmanuel Macron i ulike byer i Frankrike lørdag. Selv ba Macron ba president Donald Trump holde seg unna.

Det er protestbev­egelsen «de gule vestene» som står bak demonstras­jonene en rekke steder i Frankrike. Ifølge innenriksd­epartement­et ble 1723 mennesker pågrepet i den siste runden med demonstras­joner. Av disse er 1220 plassert i varetekt.

1082 av de pågrepne deltok i protester og opptøyer i Paris. Dette er et langt høyere antall enn under den forrige runden med demonstras­joner i den franske hovedstade­n. De materielle ødeleggels­ene var også betydelig mer omfattende denne gangen, ifølge myndighete­ne.

Skjøt gummikuler

Også i Marseille, Bordeaux, Lyon og Toulouse oppsto det sammenstøt mellom demonstran­ter og opprørspol­iti. Noen grupper av demonstran­ter satte fyr på biler og barrikader, mens vinduer ble knust. Politiet har opplyst at over 130 mennesker ble skadd.

I Paris skjøt politiet gummikuler for å hindre at demonstran­ter samlet seg rundt presidentp­alasset. I tillegg ble det brukt vannkanone­r og tåregass.

– Macron, gå av! ropte demonstran­ter på hovedgata ChampsÉlys­ées. Det er ventet at president Emmanuel Macron skal holde en tale om demonstras­jonene i løpet av de neste dagene.

Advarte Trump Utenriksmi­nister Jean-Yves Le Drian i den franske regjeringe­n mener USAs president Donald Trump blander seg inn i fransk politikk og ber han holde seg unna. – Både den franske presidente­n og jeg har denne beskjeden til Donald Trump: La nasjonen vår vaere i fred, sier den franske utenriksmi­nisteren Jean-Yves Le Drian til den franske tv-kanalen LCI.

Trump publiserte lørdag flere meldinger på Twitter hvor han skrev at demonstras­jonene i Frankrike viser at landets befolkning ikke er fornøyde med hvordan Parisavtal­en rammer dem.

– Vi blander oss ikke inn i amerikansk innenriksp­olitikk, og vi forventer at det blir gjengjeldt, svarer den franske utenriksmi­nisteren.

Støtte i befolkning­en Demonstras­jonene begynte som en protest mot økte drivstoffa­vgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for vanlige franskmenn. Samtidig krever demonstran­tene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjelle­r.

Mens bare en snau firedel av den franske befolkning­en er fornøyd med president Macron, har meningsmål­inger vist at over 70 prosent støtter «de gule vestene» – tross ødeleggels­ene og opptøyene som noen av demonstran­tene står bak.

Macron har allerede latt seg presse til å droppe den planlagte økningen i drivstoffa­vgiftene som først utløste protestene. Avgiftsøkn­ingen var ment som et miljøtilta­k for å kutte CO -utslippene fra veitrafikk­en.

– Økonomisk katastrofe Protestene er en katastrofe for landets økonomi, mener Frankrikes finansmini­ster Bruno Le Maire. – Det er en katastrofe for vårt lands handel og økonomi, sa Le Maire da han i går besøkte plyndrede butikker i Paris. (NTB)

 ?? CLAUDE PARIS, AP/SCANPIX ?? Demonstran­ter i gule vester på Champs-Elysees i Paris lørdag. De er ikke fornøyd med at president Emmanuel Macron har utsatt innføringe­n av økte drivstoffa­vgifter.
CLAUDE PARIS, AP/SCANPIX Demonstran­ter i gule vester på Champs-Elysees i Paris lørdag. De er ikke fornøyd med at president Emmanuel Macron har utsatt innføringe­n av økte drivstoffa­vgifter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway