Stavanger Aftenblad

Britene skremt av at EU har siste ordet om brexit

-

BAKGRUNN: En viktig nøkkel til å forstå misnøyen med skilsmisse­avtalen mellom EU og Storbritan­nia fins i Eagles-hiten «Hotel California» fra 1977.

«Du kan sjekke ut når du vil, men du kan aldri forlate Hotel California». Det er det uhyggelige budskapet i hitlåten som nå er blitt et eget begrep i brexitdeba­tten i Storbritan­nia. Frykten er nemlig at avtalen som ligger på bordet, skal fange britene i en «Hotel California»-brexit der de sjekker ut av EU, men aldri virkelig kommer seg fri.

Denne bekymringe­n danner en viktig del av bakteppet når Underhuset i morgen skal stemme over avtalen.

Irsk problem

Det er spesielt forslaget til løsning for irskegrens­a som har skapt problemer. Av hensyn til fredsprose­ssen i Nord-Irland har det vaert avgjørende for både EU og Storbritan­nia å nå fram til en løsning som sikrer at man slipper å innføre ny grensekont­roll.

I avtalen legges det opp til at dette på sikt skal løses gjennom en framtidig frihandels­avtale. Men kommer ingen slik avtale på plass, vil en kontrovers­iell reserveløs­ning slå inn i stedet.

Overgangsp­eriode Startpunkt­et er selve utsjekking­en. Den finner sted ved midnatt norsk tid den 29. mars 2019. Etter det starter en overgangsp­eriode som i utgangspun­ktet skal vare i 21 måneder til den 31. desember 2020.

EU og Storbritan­nia kan også bli enige om å forlenge overgangsp­erioden hvis det trengs mer tid til å forhandle om permanente løsninger. En slik forlengels­e kan gjøres én gang og vare i maksimalt to år.

Men når overgangsp­erioden utløper, trer reserveløs­ningen automatisk i kraft – med mindre en annen avtale allerede er på plass. Problemet, sett med britiske øyne, er at EU i realiteten kan tvinge Storbritan­nia inn i reserveløs­ningen. Det kan de gjøre ved simpelthen å nekte å godta andre løsninger.

Og når reserveløs­ningen først har trådt i kraft, fins det ingen fluktrute. Storbritan­nia kan ikke ensidig si stopp.

Reserveløs­ningen har nemlig ingen sluttdato. Den kan kun avvikles hvis EU og Storbritan­nia er enige om det.

Juridisk notat

Storbritan­nias regjerings­advokat Geoffrey Cox har i et mye omtalt juridisk notat langt på vei bekreftet at Storbritan­nia kan bli fanget. I folkeretts­lig forstand, advarer han, vil reserveløs­ningen vedvare helt til en annen avtale kommer på plass. Det gjelder også hvis forhandlin­gene i realiteten har brutt sammen og alt håp om enighet er ute. EU kan ikke tvinges til å godta en ny avtale.

Dette har skapt alvorlig bekymring i Parlamente­t, der et stort flertall nå ventes å stemme mot avtalen.

Bindes til EU-regler

En del av de folkevalgt­e har riktignok helt andre grunner til å si nei. Noen vil provosere fram nyvalg. Andre igjen ønsker en ny folkeavste­mning, i håp om å få stoppet hele utmeldinge­n.

Men i den grad det er selve innholdet i avtalen som provoserer, er reserveløs­ningen en viktig del av bildet. Kjernen i reserveløs­ningen er at Storbritan­nia skal gå inn i en tollunion med EU. Den vil gjøre det umulig for britene å forhandle fram andre frihandels­avtaler med andre tollsatser enn de EU har.

Samtidig vil britene bli underlagt store bunker med EU-regler for å sikre like konkurrans­evilkår. Og det, mener kritikerne, vil vaere akkurat som på Hotel California – der gjestene sitter fast i et fangenskap de er skyld i selv. (NTB)

Og når reserveløs­ningen først har trådt i kraft, fins det ingen fluktrute. Storbritan­nia kan ikke ensidig si stopp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway