Stavanger Aftenblad

Sonja Henies svarte smykke

- Paal Kvamme tekst og foto

KLENODIUM: Sonja Henies verdifulle Porsche 356 har allerede vaert gitt bort tre ganger. Og mer skal det bli.

– Bilen er det eneste jeg har igjen etter mine besteforel­dre, sier Pål Anda Jansen og vrir om tenningsnø­kkelen.

Seks volt strømmer gjennom en aldrende metallkrop­p. Fire sylindre våkner til liv med en knatrende, skrivemask­inaktig lyd.

Frontlykte­ne begynner å gløde, så rattes et stykke norsk bilhistori­e ut i Ålesunds krokete gater, 65 år etter at Sonja Henie første gang satte seg bak rattet i den splitter nye Porschen.

Ville angret

Vi putrer sakte gjennom Borgundvei­en, der fotgjenger­nakker snurres på rekke og rad. Mannen bak det hvite rattet forteller at det flere ganger i året ringer noen som vil kjøpe den.

– Det er gjerne sekretaere­r som ringer på vegne av sjefene sine. Verdien er jo hinsides, men bilen er ikke til salgs. Da ville jeg angret resten av livet, sier han.

Også Porsche-fabrikken har tatt kontakt.

– De spurte om de kunne få stille den ut på museet sitt. Men det ble så mye styr. Så jeg svarte at bilen var i daglig bruk.

Norges første?

Det ble sagt at Kjell Holm (1919– 2009) hadde mer penger enn Norges Bank. I hvert fall var forretning­smannen fra Ålesund søkkrik da han på 1940-tallet traff Sonja Henie (1912–1969) i New York. De ble et par, til tross for at kunstløpdr­onningen allerede var gift.

Da Henie returnerte til Norge i 1953, sto en flunkende ny Porsche 356 cabriolet og ventet på henne. Holm bestilte den kostbare bilen fra Tyskland. Bilen kan ha vaert den første fabrikknye Porsche på norske veier.

– Om Henie fikk bilen i gave, eller om hun bare kjørte den, er jeg usikker på, sier Jansen.

– Jeg tror at hun hadde mange biler som hun hadde fått fra ulike mannfolk. Men hun sto aldri oppført som eier. Hun bare disponerte bilene.

Gave til bilfri bestemor

Noe giftermål ble det aldri. I stedet giftet Henie seg med skipsreder Niels Onstad. Porschen ble returnert til Holm – kanskje Onstad ikke likte at Sonja kjørte rundt i en fancy bil hun hadde fått av eksen. Bilen ble satt på Holms landsted på Skodje utenfor Ålesund. Det er her Jansenslek­ten kommer inn i bildet.

Påls bestefar, en kamerat av Holm, kjøpte landstedet i 1972. Året etter la bestefar 20.000 kroner på bordet, og overtok Porschen også.

– Han ga den i gave til bestemor. Hvorfor vet jeg ikke. Hun hadde jo ikke sertifikat.

Pål begynte å kjøre bilen lenge før han var gammel nok. Siden tjenestegj­orde den sjeldne Porschen som ungdomsbil, med hvit skrift på dekkene og det hele.

– En dag jeg parkerte Porschen på gymnaset, kom en av laererne kjørende forbi. Han snudde seg etter bilen, og ble så paff at han kjørte rett inn i en bygning, humrer Jansen.

Årene gikk, og Påls pappa kjøpte bilen av Påls mormor.

– Da jeg fylte 40, fikk jeg den i gave av foreldrene mine.

Kraftbensi­n og solforbud

Det er ikke rart at bilen vekker oppsikt på turen vår. Der dagens Porscher er store i kjeften og tøffe i trynet, er denne liten, sjenert og ydmyk. Hjulene står langt innunder bilen, og radioen ser ut som et fordums møbel. Bare noen hundre slike cabriolete­r ble laget i 1953.

Denne versjonen av 356 kalles pre-A, som betyr at det renner ekstra mye sikkel ned kjakene hos Porsche-fanatikere og bilentusia­ster.

Bilens dokumenter alene skulle vaere nok til å få Porschefan­taster til å sleve. Den originale instruksjo­nsboken. Servicehef­tet, med første stempel fra juni 1953. Et gulnet, maskinskre­vet A4-ark der Holm har listet opp viktige detaljer: At bilen ikke bør parkeres i sol, at den ikke må

 ??  ?? Først fikk Sonja Henie Porschen fra 1953 i gave. Så fikk Pål Anda Jansens bestemor den i gave, før Jansen fikk bilen i 40-årspresang.
Først fikk Sonja Henie Porschen fra 1953 i gave. Så fikk Pål Anda Jansens bestemor den i gave, før Jansen fikk bilen i 40-årspresang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway