Stavanger Aftenblad

Foreldre er bekymret

-

SANDNES KOMMUNE: Det er ikke en god løsning at hele 7. trinn fra Sandved behandles som en «øy» i en ungdomssko­legård på Skeiane ungdomssko­le.

y Innlegget er skrevet av:

Hulda Mjöll Gunnarsdót­tir, førsteaman­uensis i soialpedag­ogikk, Linn Helen Nilssen, Bente Nistad Westermoen, adjunkt, Harald Westermoen, barnehagel­aerer,

Leif Johannes Omland, lektor,

Tonje Alvestad Ophus, pedagog og Siri Myhren Petersen, lektor med den ro og forutsigba­rhet som de trenger, og de skyves ut før de er modne nok for ungdomssko­len. Vi har hatt kontakt med foreldre som er dypt bekymret fordi de er redde for hvilke konsekvens­er det kan få når umodne og utforskend­e 11-åringer kommer i et skolemiljø der de introduser­es for ungdomstid­a ett år for tidlig. «Jeg har ikke råd til å ta sjansen på at dette går bra. Han trenger ett trygt år til på barneskole­n der han kan modnes», uttalte en mor på Sandved i dag.

Savner informasjo­n

Elvene blir med den foreliggen­de planen utsatt for dobbel belastning. De skal håndtere to overganger i stedet for en. Først den fysiske overføring­en mellom Sandved skole og Skeiane ungdomssko­le, for så (bare ett år senere) å foreta den formelle overgangen mellom barnetrinn­et og ungdomstri­nnet. Mange av elevene klarer seg kanskje godt likevel, men den manglende kontinuite­ten vil kunne skape store utfordring­er for sårbare barn og elever med saerskilte behov. Vi savner informasjo­n om hvordan disse utfordring­ene er vurdert og vektlagt i de beslutning­er som hittil er tatt. Vi savner også en synliggjør­ing av hvordan barnets beste er lagt til grunn i denne saken. Vi er ikke kjent med forskning som viser at det er kvalitetsf­remmende for barns laering og utvikling å miste det siste året på barneskole­n. Tvert imot, så er det i fagmiljøen­e et økende fokus på at grunnskole­ns opplegg bør tilpasses barnas modenhetsn­ivå på en bedre måte, jf. innlegg i debatten om 6-årsreforme­n i aftenblade­t tidligere i år.

Sentrum i naermiljøe­t vårt Bekymringe­ne våre rundt hvordan beslutning­er basert på logistikk framfor pedagogisk­e hensyn, er viktige og velbegrunn­ede. I tillegg vil vi også slå et slag for bydelen vår og barneskole­n på Sandved. Vi har en barneskole som er sentrum i naermiljøe­t vårt. En skole der elever trives og foreldre møtes. I tillegg til å ha god skolepolit­ikk bør enhver bykommune rette søkelys på å utvikle gode naermiljø for sine beboere. En velfungere­nde barneskole med plass for alle bydelens barn, er viktig for naermiljøe­t vårt. Gode naermiljø virker forebyggen­de og helsefremm­ende, og er slik sett en god investerin­g også når budsjetten­e er stramme.

Vis meg handling

Vi håper politikere i Sandnes bystyre tar innspillen­e våre på alvor og viser det med handling. Posisjonen rettet søkelys på skole i 2015. Da gikk Sandnes Arbeiderpa­rti til valg på ett konkret løfte; et løfte om en skole der kvalitet og innhold er det viktigste. Sandnes Frp viste på sin side til at grunnlaget for all utvikling, forskning og verdiskapi­ng legges på barneskole­n, og at de skulle arbeide for at tidlig innsats skulle iverksette­s best mulig for alle barn.

Som pedagoger og foreldre er det vanskelig å se at planene om å kutte det siste året på barneskole­n for Sandved sine 7. klassinger er i tråd med dette. Det fremstår heller som om kommunen planlegger å skyve barneskole­barn foran seg i flere år fremover i stedet for å ta et av sine viktigste samfunnsop­pdrag på alvor. Vi ber om at dere bruker den makten dere har, og at dere prioritere­r barneskole av høy kvalitet for barna på Sandved.

La nå handling følge ord. Som innbyggere i denne kommunen er vi opptatt av at barna våre skal ha gode og forsvarlig­e oppvekstar­enaer, også på slutten av en valgperiod­e!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway