Stavanger Aftenblad

Menneskere­ttighetene har jubileum

- Sunniva Ueland Frivillig i Amnesty Internatio­nal, Norge, Region Sør

VERDEN: I år feirer vi at det er 70 år siden FN vedtok Verdenserk­laeringen om menneskere­ttighetene.

Ingen land stemte imot da medlemssta­tene i FN vedtok erklaering­en i 1948, og menneskere­ttighetene ble for første gang gyldige for alle mennesker i hele verden. I Norge i dag er menneskere­ttighetene i stor grad realisert, men det er ingen grunn til å ta de for gitt. I denne anledninge­n vil jeg benytte meg av min rett til ytringsfri­het.

Mange friheter

Tenker du egentlig over hvilke rettighete­r du faktisk benytter deg av i hverdagen? Om morgenen når du tar toget, setter deg i bilen eller går tur med hunden, har du friheten til å bevege deg fritt, hvor som helst og når som helst. Når du setter deg på skolebenke­n eller i forelesnin­gssalen i dag, er det med tryggheten om at du har rett til utdanning. Er du hos legen, vet du at du har rett til helseomsor­g. Skal du inn til byen for å handle julegaver, kan du kle deg i akkurat hva du vil, vaere den du vil og du kan holde i hånden til hvem du vil. Er det noe som engasjerer deg eller opprører deg, kan du gå i demonstras­jonstog uten å måtte risikere å bli fengslet. Du kan ytre dine meninger med penn eller i piksel, i avisen eller på sosiale medier. Brenner du for en politisk sak, kan du delta på politiske møter. Du kan gå i kirken, i moskeen eller i synagogen, du kan tro på den guden du vil eller la vaere å tro. Du kan gifte deg med hvem du vil, og du kan elske hvem du vil. Når du går på kafé eller drikker vin med venner, kan du skåle for friheten uten å bli arrestert.

I mange år har mennesker blitt motarbeide­t, forfulgt og i verste tilfeller blitt drept fordi de har kjempet for sine menneskere­ttigheter. Rettighete­ne som alle verdens land erklaerte seg enig i for 70 år siden. Amnesty Internatio­nal har i over 50 år kjempet for at alle mennesker skal få realisert sine menneskere­ttigheter. Etter mange fremskritt og seire, er det likevel en kamp som må kjempes. Mange steder i verden blir mennesker fengslet, torturert, til og med henrettet for å blant annet ytre sine meninger offentlig, gå kledd som man vil, eller elske den man vil. Derfor vil jeg be deg om å stoppe opp, og tenke over hvilke rettighete­r du faktisk benytter deg av i hverdagen.

Kjenn på takknemlig­heten

I den anledning vil jeg at vi skal kjenne på takknemlig­heten over at Verdenserk­laeringen for menneskere­ttighetene ble vedtatt, slik at du og jeg kan leve i et demokrati der menneskere­ttighetene er grunnstein­en. I dag feirer vi 70-årsjubilee­t for menneskere­ttighetene, og kanskje møter du på noen i Stavanger sentrum som er kledd i gult – vi fra Amnesty i Stavanger vil dele ut noe godt å bite i og noen hyggelige ord til deg. Ta oss godt i mot - og til slutt: Gratulerer med dagen!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway