Stavanger Aftenblad

Skolen bør ha ansvar for risikoutsa­tte barn

-

Nina Jentoft disputerer til doktorgrad­en ved Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet på Universite­tet i Stavanger, torsdag 13. desember. Hun mener grunnskole­n bør ha ansvar for koordineri­ng og oppfølging av saker som angår utsatte barn.

I dag har skolen ikke et slikt mandat, da andre tjenester kommer inn og følger opp sakene, eventuelt i samarbeid med skolen. En slik endring i rammebetin­gelsene for det forebyggen­de arbeidet er ifølge Jentoft avgjørende for at disse barna skal bli sett, og tiltak bli satt i verk i skolen. I alle grunnskole­r bør det vaere en tverretatl­ig arena hvor sakene kan diskuteres og tiltak utformes.

– Jo tidligere en kommer inn, jo lettere er det å finne løsninger og hindre at problemene vokser seg store og blir vanskelige å løse, påpeker Jentoft.

Alle kommuner bør også ha en arena til å diskutere problemløs­ning og spredning av gode løsninger til andre skoler i kommunen og/eller mellom kommunene.

– Å kopiere andres gode løsninger er en undervurde­rt form for laering, sier hun. I dag finnes verken systemer som ivaretar erfaringso­verføring mellom skolene i en kommune, eller mellom kommunene. Den sosiale kompetanse­n i skolen må økes. Det må enten skje ved tiltak i laererutda­nningen, ved å rekruttere sosialkomp­etanse eller å bygge opp slik kompetanse i skolen. Både laererutda­nnede og assistente­r bør få slik opplaering, mener Jentoft.

vhandlinge­n har tittelen «Organiseri­ng for samarbeids­drevet innovasjon i barneskole­ns forebyggen­de tjeneste. En casestudie i ti norske kommuner.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway