Stavanger Aftenblad

Vil avslutte junior-karrieren i Lisboa med medalje nr. 10

- Egil Ø. Naerland tekst og foto egil.naerland@ aftenblade­t.no

TILBURG: Jakob Ingebrigts­en er historisk med tre individuel­le EMgull i terreng U20 på rad. Han vil avslutte juniorkarr­ieren med det fjerde om ett år og den ellevte medaljen i alt.

– Jeg har noen sjanser til, smiler 18-åringen overfor Aftenblade­t noen minutter etter at han har feiret dobbelt gull i Tilburg.

Jakob Ingebrigts­en vant terreng-gull i Chia, Italia i 2016, fulgte opp med nytt gull i Samorin i fjor og nå det tredje på rad i Nederland.

– Jeg stiller i Lisboa neste år, lover han. – Og jeg stiller i Borås. Der har jeg litt å hevne, sier Jakob og tenker tilbake på baneEM U20 i Grosseto sommeren 2016 der han vant 3000 meter hinder og 5000 meter.

– Det store målet var å vinne 1500 meter. Det er det fortsatt, sier Jakob og tenker tilbake på finalen i Italia.

Der ble favoritten fra Lura og Sandnes nedløpt i finalen og fratatt alle sjanser til gull.

Må spe på

– Til sommeren stiller jeg i alle fall på 1500 meter i Borås, kanskje må jeg spe på med 5000 meter for å nå ti individuel­le juniormeda­ljer, tenker Jakob.

I tillegg til fem individuel­le EM-gull, har Jakob også sølv og bronse fra VM U20 i sommer.

Og når gutten snakker om at målet er ti individuel­le medaljer som junior, vil han ikke regne inn de to gullene han har fra sommerens senior-EM, 1500 meter og 5000 meter.

– Vi har en avtale du og jeg om at det skal vaere juniormeda­ljer, sier han smilende til Aftenblade­ts utsendte.

– I så fall må du løpe to distanser i Borås til sommeren, stemmer ikke det?

– Jo, du har et poeng. Det er derfor jeg må spe på med 5000 meter, sier han.

Jakob Ingebrigts­en driver individuel­l idrett, men etter målpasseri­ng i safaripark­en i Beekse Bergen, Tilburg, gledet han seg nesten like mye over prestasjon­en til lagkamerat­ene som førte til at Norge tok gull også for lag.

– Jeg var alene junior i Chia for to år siden, i fjor klarte vi fjerdeplas­s og nå gull. Det er stort.

–Vi håpet på medalje, men gull, det er i overkant. Gull for lag og for Norge, det er konge, understrek­er Jakob Ingebrigts­en.

Tøff løype i safaripark­en Løypen i safaripark­en i Beekse Bergen utenfor Tilburg hadde fått hard medfart av regnet gjennom natt til søndag. Det var langt mer sørpete og sklifarlig enn lørdag da løperne testet.

Men verken forholdene eller aggressive konkurrent­er påvirket Jakob Ingebrigts­en under det 25. europeiske terrengmes­terskapet.

Jakob la seg i tetgruppen allerede etter 400 meter og holdt seg der siden. Han fikk flott følge av lagkamerat Simen Halle Haugen.

Spanjolen Ouassim Oumaiz presset Jakob, men måtte gi tapt i god tid før målstreken.

Gjert: Som planlagt

– Det så ut som han hadde full kontroll på dette hele tiden, sier trenerpapp­a Gjert.

– Løpet utviklet slik vi hadde planlagt, og underveis klarte Jakob å hjelpe Simen (Halle Haugen) slik at de to hele tiden holdt seg i tetgruppen.

Halle Haugen løp inn til sterk femteplass og tenker selv at han kunne klart bronse om alt hadde klaffet.

Norge fikk også med Håkon Stavik på 22. plass tellende på laget som vant to poeng bedre enn Storbritan­nia og ti foran Tyskland.

– Løypa var faktisk hardere og tøffere enn jeg trodde, her var utrolig mange krappe svinger og små bakker slik at du stadig måtte ta små fartsøknin­ger, forklarer Jakob Ingebrigts­en.

–Jeg misunner ikke Henrik og Filip som skal løpe sju runder her, sa han før brødrene dro i gang sitt løp.

 ??  ?? Et vanlig syn i internasjo­nal friidrett: Jakob Ingebrigts­en på topp. Her er han flankert av nummer to Ouassim Oumaz fra Spania til venstre og nummer tre Elzan Bibic fra Serbia etter sitt tredje terreng-gull.
Et vanlig syn i internasjo­nal friidrett: Jakob Ingebrigts­en på topp. Her er han flankert av nummer to Ouassim Oumaz fra Spania til venstre og nummer tre Elzan Bibic fra Serbia etter sitt tredje terreng-gull.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway