Stavanger Aftenblad

Kirke godtar urettmessi­g fengsling

- Finn Våge Eritreakom­iteen Tsegezab Kiros Jørpeland ortodokse kirke

ERITREA: Det er uro og splittelse blant kristne eritreere i Stavanger.

Mange lurer på om Den eritreisk ortodokse menighet i Rogaland (EMiR), er lojal med diktaturet i Eritrea. Styret i EMiR motsier ikke noe av kritikken i leserbreve­t 8.11., men avfeier den som kunnskaplø­s og årsak til splittelse. Deres leserinnle­gg avslutter videre avisdebatt, og inviterer interesser­te inn i kirkens i lukkede rom (23.11). Vi mener dette er en form for hersketekn­ikk som bare skaper mer mistenksom­het.

Bakgrunnen til splittelse­n skapte EMiR selv. I 2015 ønsket Tsegezab Kiros og andre eritreere mer åpenhet, toleranse og innsyn i regnskapet til EMiR. Styrets svar var utkastelse. Siden ble også flere kastet ut av kirken i Tananger. Men resultatet ble danning av to nye ortodokse kirker fri fra diktaturet­s makt, – en på Hinna og en på Jørpeland. De nye kirkene har både ortodoks patriark og pave! Det har EMiR kvittet seg med. Når styret i EMiR etter utkastelse­ne gratulerer den nye kirken, er det et forsøk på å danne et bilde av harmoni som tåkelegger en trist virkelighe­t. For splittelse­n og frykten er ikke noe nytt i Stavanger.

Fulgte med oss til Norge

I høst kan vi lese hele 22 artikler i Agderposte­n der eritreere bl.a. mener at den ortodokse kirken støtter diktaturet. En flyktning forteller: «Vi trodde vi hadde flyktet fra regimet, men de fulgte med oss til Norge. Konteksten i kirken er at vi må støtte Eritrea. Kirken og prestene sier at myndighete­ne i Eritrea jobber hardt for at det skal bli bra i landet» (25.09.).

Den tidligere presten i Tananger Estifanos Tewoldbrha­n Zeweld, som leder for 40 kirker i Norge, forteller at flyktninge­ne liker presidente­n! Da han blir spurt hvorfor han ikke protestere­r på arrestasjo­nen av patriark Antonius, svarer han: «Ingen vet grunnen». Men nylig kunne arvtageren til patriarken, generalsek­retaer Lukas, fortelle at den fengslede patriarken hadde mistet troen på jomfru Maria. Denne usannheten protestere­r verken Estifanos eller styret i EMiR på. De akseptere den 12 år lange urettmessi­ge fengslinge­n av en 92 år gammel og syk patriark. De aksepterer også urettmessi­g fengsling av 2000 kristne og 10.000 politiske fanger (VG: Skrekk fengsler).

Må ikke svikte

Dersom styret i EMiR likevel har dokumenter som viser protest mot fengslinge­ne, bør disse fremlegges Sola kommune som eier Tananger gamle kirke. Men styret i EMiR har sin lojalitet til den øverste kirkeleder­en Lukas, som igjen er lojal til diktaturet. Dermed er også styret EMiR lojale til et diktatur som forfekter en totalitaer og undertrykk­ende kommunisme. Våre politikere har med folket i ryggen bestemt å møte totalitaer­e ideologier med åpenhet og demokrati. Eritreakom­iteen og den ortodokse menigheten på Jørpeland tror at denne forpliktel­sen vil føre politisk handling. Vi sviktet jødene under krigen. I dag må vi ikke svikte alle norsk-eritreerne som ber om et liv i frihet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway