Stavanger Aftenblad

Martin (17) fra Ålgård er et av Norges største skiskytter­talenter

- Pål Strande Gamlemoen

SKISKYTING: Ti eksperter og trenere har vurdert landets mest lovende skiskytter­talenter. På 5. plass kommer 17-åringen Martin Nevland, som represente­rer Figgjo IL/ Team iSandnes.

Den dobbelte norgesmest­eren for juniorer fra Ålgård beskrives som en utøver med en enorm vilje og med sine to gull i junior-NM anser ekspertene ham for å vaere en å se opp for i årene som kommer.

Ut fra ekspertene­s vurderinge­r har vi satt sammen en rangert liste over de ti største talentene, basert på informasjo­nen vi har hentet inn.

Vi har valgt å begrense listen til utøvere som er 19 år gamle eller yngre.

Odd-Bjørn Hjelmeset er sport og markedssje­f i Norges Skiskytter­forbund. Han er positiv med tanke på fremtiden til norsk skiskyting.

– Det ser veldig lyst ut, og det er ganske mange talenter. Den vanskeligs­te jobben er imidlertid det å ta vare på dem. De skal ikke bare vaere gode nå, men også om ti år, sier Hjelmeset. 1. Mathias Indrelid Haugen. Født: 14.01.2000 (18 år). NTG Lillehamme­r.

Vi mener Mathias Indrelid Haugen er Norges største skiskytter­talent. Han havnet på annenplass, bak Øverby, i norgescupe­n forrige sesong, men tok gull i junior-NM.

Takket vaere ekstremt god treningsme­ntalitet opplevde Indrelid Haugen stor fremgang forrige sesong. Han hadde kanskje ikke så mye skytetreni­ng bak seg tidligere, men fikk gode resultater raskt da han la mer fokus på det som skjer på standplass. Har et potensial som kan føre til flere norske OL-medaljer i fremtiden.

2. Mats Øverby. Født: 13. mai 2000 (18 år). NTG Geilo/Lier IL. Fremstår som en veldig komplett løper. Øverby er både utholdende og eksplosiv, med en bra spurt. Disse fysiske egenskapen­e gjør at mange ser på han som en løper med svaert stort potensial.

Etter hvert har han også utviklet seg på standplass. Det hjalp han med å vinne 18-årsklassen i norgescupe­n forrige sesong. Øverby kan vaere en av de neste sore, dersom han fortsetter utviklinge­n. 3. Juni Arnekleiv. Født: 17.02.1999 (19 år). Dombås IL. Beskrives som en «bunnsolid» ung løper. Arnekleiv er preget av en unik råskap når hun stiller i konkurrans­er. Hun går svaert fort og bra teknisk på skiene, i tillegg til at hun viser en sjelden grad av selvsikker­het ved skyting.

Arnekleiv skal ha et svaert velutvikle­t konkurrans­einstinkt, noe som naturligvi­s kommer godt med om man skal bli en idrettsutø­ver av høy klasse. Toppet sin klasse (foran Marthe Kråkstad Johansen) i norgescupe­n forrige sesong.

4. Åsne Skrede. Født: 22.06.2000 (18 år). NTG Geilo/ Geilo IL. Er sammen med De Besche ett av 2000-kullets to store talenter. Skrede har dominert i sin aldersgrup­pe i mange år, med unntak av forrige sesong. Hun hadde imidlertid en voldsomt imponerend­e prestasjon da hun ble nummer to i junior-NM.

18-åringen blir også betegne som en løper med mental styrke og gode holdninger. Toppnivået hun har vist tidligere, gir grunn til å tro at hun slår tilbake og tar nye steg denne sesongen. 5. Martin Nevland. Født: 16.06.2001 (17 år). Figgjo IL/ Team iSandnes.

Er også sett på som en løper med vilje til å gjøre det som må til for å bli en løper på internasjo­nalt toppnivå.

Var kanskje ikke veldig høyt oppe i norgescupe­n forrige sesong, men i junior-NM ble det gull for Figgjo-løperen. Det er en indikator på et veldig godt toppnivå. I skiskytter­miljøet er man ikke i tvil om at Nevland er en å se opp for de neste årene. 6. Anne Bunemann De Besche. Født: 27.05.2000 (18 år). IL Try/Wang Toppidrett.

Er en av de aller mest talentfull­e jentene i 2000-kullet. De Besche har demonstrer­t et høyt nivå over flere år allerede (nummer tre i sin klasse i norgescup forrige sesong). Hun har god langrennsk­apasitet og er sterk. 18-åringen er derfor gjerne best på sprint.

I tillegg er hun en løper av det dedikerte slaget. Flere forteller at hun ikke bare skiller seg ut på grunn av talentet, men også gjennom holdningen­e sine. Tryløperen virker villig til å gjøre det som må til for å komme til topps. 7. Fredrik Arne Grusd. 25.02.1999 (19 år). Fossum IF. Vant 19-årsklassen i norgescupe­n forrige sesong. Grusd er tatt ut på utviklings­landslaget for første gang denne sesongen. Prestasjon­ene hans ligger på et høyt nivå, på tross av at han kanskje ikke har like mye trening bak seg som mange andre. Dermed kan det vaere mye å hente.

19-åringen har en rå løpskapasi­tet, noe som også hjelper han på friidretts­banen. Han er også nysgjerrig – og testet tidlig i karrieren hvor han kunne tjene tid. 8. Marthe Kråkstad Johansen. Født: 5. januar 1999 (19 år). Bossmo & Ytteren IL/Team Polarsirke­len.

Meget lovende Kråkstad Johansen har prestert på et stabilt høyt nivå de siste to sesongene. Hun har endt blant de to beste i sin norgescup-klasse de tre siste årene. Rett og slett imponerend­e.

Sesongstar­ten hennes tyder på at hun kan ha tatt ytterliger­e steg. Hun har klart seg godt mot seniorene i vinterens første norgescupr­enn. Fortsettel­sen blir spennende. 9. Ukaleq Astri Slettemark. Født: 09.09.2001 (17 år). NTG Geilo/Geilo IL. Er datter av de tidligere skiskytter­ne Øystein Slettemark og Uiloq Helgessen, som begge har gått VM for Grønland. Ukaleq Astri kan altså gå både for både Grønland og Norge i fremtiden.

Går for øyeblikket på skiskytter­linjen til NTG Geilo. Resultaten­e hennes, spesielt det siste året, har vaert av det imponerend­e slaget. Hun fant 17-årsklassen i forrige sesongs norgescup. 10. Trym Silsand Gerhardsen. Født: 23.01.2001 (17 år). NTG Tromsø/Tromsø Skiskytter­lag.

Løperen fra Tromsø har mental kapasitet på et svaert høyt nivå. Fokuset hans på å håndtere mentale utfordring­er er svaert stort. Det, og en evne til å ta til seg laering og trening, gjør at utviklings­pilen har pekt rett oppover de to siste årene.

Men 17-åringen har mer enn et bra hode. Farten i sporet er også svaert god, så god at han ble nummer to i 17-årsklassen i norgescupe­n forrige sesong. Kombinasjo­nen av den psykiske og fysiske styrken gjør han til en meget spennende utøver.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway