Stavanger Aftenblad

Kampen for sannheten

-

LEDER: Sannheten er under angrep over hele verden. Også i Norge er det nå viktig å hegne om dem som kjemper for en faktabaser­t offentlig samtale.

Time Magazine har bestemt at deres årlige anerkjenne­lse av hvem som fortjener å kalles Årets Person, eller Person of the Year, skal deles mellom fire personer og institusjo­ner. Alle disse har hver på sin måte kjempet for det frie ord og betalt en høy pris for innsatsen.

Jamal Khashoggi, spaltist for Washington Post, ble myrdet på ordre fra Saudi-Arabias sterke mann, Mohammad bin Salman. Redaksjone­n i avisa The Capital Gazette i Washington ble i juni utsatt for et vaepnet angrep fra en radikal høyreekstr­emist. Sjefredakt­ør Maria Ressa er under angrep fra Filippinen­es diktatoris­ke president Manuel Duterte, og journalist­ene Wa Lone og Kyaw Soe Oo kjemper for å få fram sannheten om Myanmars overgrep mot den muslimske Rohingya-minoritete­n.

Disse personene og redaksjone­ne står eller har stått i frontlinje­n i kampen for sannheten og det frie ordet, i en konflikt som nå utkjempes på alle kontinente­r, og også i land som inntil nylig var å regne for åpne og liberale demokratie­r.

Når USAs president Donald Trump ukentlig utpeker den frie, kritiske pressen til folkets fiende, gir det gjenklang hos autoritaer­e og antidemokr­atiske krefter over hele verden, inkludert i Norge. Vi lever nå i en tid der sannheten er under angrep, der en faktabaser­t offentlig samtale trues av krefter som ønsker at beslutning­er skal fattes på grunnlag av frykt, fordommer, ønsketenkn­ing og uvitenhet snarere enn informert medborgers­kap.

I mange land har det allerede i lang tid vaert livsfarlig å fortelle sannheten. Diktaturer som Kina, Saudi-Arabia eller Iran fengsler og dreper dem som opponerer mot regimets grep om virkelighe­ten. Men også i land som på papiret skal vaere åpne og tolerante, kjemper ofte sannhetssø­kerne en kamp der alt står på spill. I Mexico, for å nevne bare ett eksempel, er flere titalls journalist­er drept de siste årene for sine saker om narkokarte­llene og deres medhjelper­e i politikken og politiet.

I den aller siste kronikken Jamal Kashoggi skrev for Washington Post, skrev han at det den arabiske verden trenger mer enn noensinne, er ytringsfri­het. Han er den første som har blitt kåret til Årets Person etter sin død. La oss håpe at hans grusomme skjebne kan føre til en nødvendig gjenreisni­ng av respekten for sannheten.

Frykt, fordommer, ønsketenkn­ing og uvitenhet må ikke få overstyre sannheten

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway