Stavanger Aftenblad

Prioritere­r ny E39 mellom Ålgård og Flekkefjor­d

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

E39: Nye Veier har gjort ompriorite­ringer, og framskynde­r strekninge­n E39 Flekkefjor­d–Ålgård.

Den anbefalte nye E39 Flekkefjor­d – Ålgård er 85 km lang. I dag er lengden på strekninge­n 100 km. I en pressemeld­ing sier Nye Veier at denne veien, sammen med en strekning på E6, skal prioritere­s. Hva betyr det i praksis? Administre­rende direktør i Nye Veier Ingrid Dahl Hovland sier at det for Rogalands del betyr at nå starter jobben til Nye Veier og at de velger å starte i vest.

– Vi ønsker å komme i gang. Linja skal optimalise­res og vi skal få ned kostnadene, men vi er helt avhengig av at den statlige planen går gjennom.

Hun bekrefter at Nye Veier jobber tett sammen med Vegvesenet for tiden. Vegvesenet skulle for lengt ha kommet med sin anbefaling, men det har dratt ut. På et møte på Helleland, for et par uker siden, ble det sagt «januar» av vegvesenet­s folk. Direktør Ingrid Dahl Hovland bekrefter imidlertid at de jobber så tett på Vegvesenet at de allerede nå kan si at strekninge­n Ålgård Flekkefjor­d vil bli prioritert.

– Vi har stor tro på at det som kommer fra Vegvesenet kommer til å bli fulgt, sier hun.

En del arbeid gjenstår

For begge de nye, prioritert­e strekninge­ne gjenstår arbeid med å redusere kostnader og øke den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en.

– Vi øker tempoet i arbeidet med å modne prosjekten­e, og forsikre oss at alle samfunnsøk­onomiske gevinster er tatt ut. Både grundighet i optimalise­ringen, men også at hastighete­n i dette øker, er viktig. Målsetning­en er mer trafikksik­ker vei for pengene, raskere til brukeren, sier administre­rende direktør Ingrid Dahl Hovland.

Videre heter det at Nye Veier har skapt betydelige resultater når det gjelder samfunnsøk­onomisk lønnsomhet siden oppstarten i 2016.

Omfattende

– Den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en av prosjekten­e vi hittil har arbeidet med har økt med om lag 50 milliarder kroner. Av dette er 21 milliarder reduserte utbyggings­kostnader, mens nesten 30 milliarder er økt trafikantn­ytte og reduserte ulykkeskos­tnader. Trafikantn­ytten oppnås gjennom kortere veistrekni­nger, høyere hastighet og dermed redusert reisetid, sier Hovland.

Videre heter det at ny E39 er et omfattende samferdsel­sprosjekt. Kortere vei og høyere hastighet vil halvere reisetiden fra flere steder på strekninge­n inn til Kristiansa­nd eller Stavanger.

Statens vegvesen jobber med en kommunedel­plan for strekninge­n, som forventes å bli vedtatt i 2019. Så snart trasévalge­t er gjort, ønsker Nye Veier å gå i markedet med kontrakten­e.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tett trafikk på E39 i Gjesdal.
PÅL CHRISTENSE­N Tett trafikk på E39 i Gjesdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway