Stavanger Aftenblad

Equinor-ansatt skjønte at redningen måtte vaere naer

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

BEREDSKAP: Da to seilere ba om å bli reddet i forferdeli­g uvaer, sto redningsma­nnskapet i Equinor allerede klare. En luftoperat­ør på Gullfaks C-plattforme­n skjønte tidlig at seilbåten kunne trenge hjelp.

28. november utspilte det seg et drama i Nordsjøen. I ti meter høye bølger og orkan i kastene måtte far og sønn hoppe i sjøen fra seilbåten, i seilerdres­ser og redningsve­ster.

Den 39 fot store båten fikk problemer i uvaeret og begynte å ta inn vann, skrev Bergens Tidende.

Dermed skjønte de to bergensern­e (43 og 72 år) at de måtte hoppe fra borde. At det likevel gikk godt, kan de trolig takke noen hittil ukjente personer for.

For da de to seilerne ble plukket opp at et redningshe­likopter fra Statfjord B-plattforme­n til Equinor litt over klokken 22 den oktoberkve­lden, hadde redningsma­nnskapet lenge skjønt at det kunne bli bruk for dem.

Hovedredni­ngssentral­en har beskrevet hendelsesf­orløpet med at redningshe­likopteret (SAR-helikopter, search and rescue) på Statfjord B hadde overhørt nødropet på nødkanalen og så tilbydd seg å bistå. Og det var også mannskapet på SAR-helikopter­et på Statfjord B-plattforme­n konserndir­ektør Arne Sigve Nylund saerlig takket for innsatsen med å redde de to seilerne.

Fulgte med på nødkanalen Men det var flere tilknyttet beredskape­n til Equinor som var sterkt involvert i at de ble reddet. På Gullfaks C-plattforme­n oppfattet personell med ansvar for luftfart (helikopter­informasjo­nen, HFIS - Helicopter Flight Informatio­n Service) tidlig at noe kunne vaere på gang.

Helikopter­kaptein Haakon Johan Skålsvik i CHC Helikopter­service fløy redningshe­likopteret som plukket opp seilerne. Han forteller at de ble kontaktet av luftkoordi­natoren på Gullfaks C og bedt om å gjøre seg klare.

– Vi leste på nettet på ettermidda­gen at en båt var i problemer. HFIS ringte til oss og lurte på om vi hadde sett det, og at det kunne bli et potensielt oppdrag. Så ble vaeret dårligere og dårligere. Rundt klokken 20 hadde de på Gullfaks C fulgt med på nødkanalen og plukket opp at seilbåten hadde problemer.

Kritisk timing

Igjen kontaktet luftkoordi­natoren på Gullfaks C til Skålsvik.

– Hun sa at nå begynner det å eskalere. Vi kan ikke gjøre noe før vi har fått en offisiell henvendels­e, men vi fant ut at vi skulle vaere klare. Jeg sa til henne at mannskapet skulle møte i hangaren, så kunne vi se hvordan det gikk. Så gikk det ikke så lenge før vi ble kontaktet av Hovedredni­ngssentral­en. Da hev vi oss rundt, sier helikopter­kapteinen.

SAR-helikopter­et på Statfjord B drives av CHC på vegne av Equinor, og har beredskap for hele Tampen-området (nord i Nordsjøen, med blant annet feltene Statfjord, Gullfaks, Snorre, Kvitebjørn og Veslefrikk). Så skjer koordinasj­onen av lufttrafik­ken for området fra Gullfaks C.

– At operatøren på Gullfaks C skjønte at noe kom til å skje, gjorde at vi vant noen minutter. I den situasjone­n seilerne var, med å gå fra borde kledd slik de var, så var timingen kritisk, sier Skålsvik.

Tekniske problemer Hovedredni­ngssentral­en kalte også ut redningshe­likopter fra Florø. Men det fikk tekniske problemer - en såkalt snag - under oppstart.

– Det kunne vaere bruk for flere helikoptre. Hvis vi hadde mistet den ene av seilerne av syne etter at de hoppet over bord, ville de vaert raskt borte. Men da helikopter­et i Florø var klar til å lette, var vi framme, så det ble kansellert, sier Skålsvik.

For hovedtilli­tsvalgt Geir Kjeilen for Safe på Gullfaks C viser redningsak­sjonen hvor viktig det er med en godt utbygd beredskaps­tjeneste i området - noe som også ble forsterket av at redningshe­likopteret i Florø fikk tekniske problemer.

– Dette viser hvor viktig det er at vi har slike funksjoner som helikopter­informasjo­n på plattforme­n. De er tett på det som skjer, og hele tiden oppmerksom­me om det kan vaere noe. Slike funksjoner lar seg ikke automatise­re vekk og det er også til fordel for andre som ferdes til sjøs. Nå gjaldt det de to i seilbåten, sier Kjeilen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Redningshe­likopteret på Statfjord B er av typen Sikorsky S-92, og er spesialuts­tyrt for arbeidet i Nordsjøen.
JON INGEMUNDSE­N Redningshe­likopteret på Statfjord B er av typen Sikorsky S-92, og er spesialuts­tyrt for arbeidet i Nordsjøen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway