Stavanger Aftenblad

Hjelmeland snuser på resten av Lysefjorde­n

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

LYSEFJORDE­N: Når den nordvestli­ge delen av Lysefjorde­n blir en del av Strand, mener Hjelmeland det vil vaere naturlig at den nordøstlig­e delen hører til dem. – Ja, takk, sier innbygger i Songesand, Svend Kjetil Fredheim.

I mai da formannska­pet i Hjelmeland diskuterte om innbyggern­e på nordvestsi­den av Lysefjorde­n skulle til Strand, måtte Hjelmeland flagge sin interesse fra Songesand og inn til Lysefjorde­n.

Den gang uttalte Hjelmeland­ordfører Bjørn Laugaland (Sp) til Aftenblade­t at om det ble grensejust­ering på nordvestsi­den av Lysefjorde­n, ville det vaert naturlig at den ble gjennomfør­t helt inn til Lysebotn.

Mandag falt bomben. Sandnes mister blant annet Preikestol­en. Nå kommer Hjelmeland kommune til å diskutere politisk om hva de skal gjøre med områdene på nordøstsid­en av Lysefjorde­n.

–Njål Skår (H) har allerede bedt om en sak i kommunesty­ret, men det kan ikke bare gjøres uten videre. Nå må det vurderes og behandles, sier Laugaland.

– Vil vaere naturlig

Han mener det vil vaere naturlig at en eventuell grense da vil gå fra Strand sitt område på nordvestsi­den av Lysefjorde­n, og helt til fylkesgren­sa til Vest-Agder i nordøst.

– Det er ingen tvil om at med det som har skjedd, vil det vaere naturlig at grensen følger fjorden innover. Nå blir nordøstsid­en en kunstig del av fjorden, og det mener de fleste politikern­e i Hjelmeland, mener Laugaland.

Innbyggern­e i Kolabygda i Forsand søkte Fylkesmann­en om grensejust­ering i 2017, og i sommer ble det holdt en folkeavste­mning i bygda, hvor 54,4 prosent stemte for løsriving fra Forsand.

Vil til Hjelmeland eller Strand Per nå er det ingen i hverken Songesand eller Lysebotn som har gjort det samme, men Svend Kjetil Fredheim og kona Ellen Margarete som driver Lysefjorde­n Camp og Kafé i Songesand, er klar på at de ønsker å vaere en del av Hjelmeland eller Strand.

– Det største problemet her inne, er om vi skal til lege. Skjer det sent på kvelden, må vi gjennom tre kommuner før vi kommer til legevakten i Sandnes. Du skal vaere frisk for å kjøre så langt. Vi har ingenting mot Sandnes kommune, men det er lite praktisk og fornuftig for oss i Songesand å vaere en del av den nye kommunen, sier Svend Kjetil til Aftenblade­t.

Lysefjorde­n Camp og Kafé startet i 2017, og hadde i 2018 over 300 besøkende. De fleste var turister som pendler mellom Preikestol­en og Kjerag eller omvendt. Da blir det fort en utfordring å kjøre de helt til Sandnes om de trenger legehjelp.

– Problemet her inne er at det bor 6–7 stykker. Vi kommer aldri til å bli hørt, så det har ingen hensikt. Jeg vet at de fleste som bor her inne sier det er helt «hål i håvet» at vi skal til Sandnes i utgangspun­ktet, mener han.

– Fjorden er naturlig grense Hjelmeland-ordføreren sliter med å bli klok på grunngivin­gen til de sentrale myndighete­ne rundt grensejust­ering, men har tolket det slik at myndighete­ne har sett på fjorden som en naturlig grense.

– Det ser vi både på Ombo og nordvestsi­den av Lysefjorde­n. Da bør det vaere naturlig lenger inne i Lysefjorde­n også, mener Laugaland.

Ifølge Laugaland kommer det nok til å bli en liten diskusjon om temaet på torsdagens kommunesty­remøte i Hjelmeland.

– Preg av dårlig planleggin­g Gaute Hauge (Ap), er enig med Laugaland. Han mener det er helt unaturlig at Songesand og Lysebotn nå vil bli liggende i Sandnes, men er kritisk til hele kommuneref­ormen. Han mener regjeringe­n burde sett på arbeidet med kommuneref­ormen i 1965, da Schei-utvalget både hadde gode geografisk­e og demografis­ke grunner til å sette kommunegre­nsene.

– Denne kommuneref­ormen baerer preg av dårlig planleggin­g, som har gjort mange innbyggere frustrerte. Det er mye følelser involvert, og dette må regjeringe­n ta, sier han, og fortsetter:

– Vi er interesser­t i flere innbyggere, og det er naturlig og kjempe for områdene inn mot Lysebotn. Men først må vi finne ut om dette har gått helt i boks. Om det blir ny snuoperasj­on med KrF og Frp i Stortinget, ja da, sier han.

– Ja, hva da?

– Da blir denne farsen komplett, avslutter Hauge.

 ??  ?? Hjelmeland ønsker området fra den stiplede linjen på nordsiden av Lysefjorde­n og helt inn til fylkesgren­sen til Vest-Agder.
Hjelmeland ønsker området fra den stiplede linjen på nordsiden av Lysefjorde­n og helt inn til fylkesgren­sen til Vest-Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway