Stavanger Aftenblad

– Behold Sandnesgau­ken som kommunevåp­en

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND: – Behold gauken som kommunevåp­en i Nye Sandnes, foreslo Torstein Haukalid (KrF) med tanke på at Preikestol­en forsvinner til Strand.

Mandag kom pressemeld­ingen fra Kommunalde­partemente­t som en sjokkgrana­t. Preikestol­en glipper ut av hendene på Nye Sandnes. Rogalands største turistattr­aksjon overføres i stedet til Strand.

Onsdag samlet kommunesty­ret i Forsand seg til årets siste kommunesty­remøte. Ordfører Bjarte S. Dagestad ventet helt til slutten av møtet med å ta opp saken. Foreløpig er det flere spørsmål enn svar: Klarer Sandnes å få Stortinget til å omgjøre kommunalde­partemente­ts vedtak? Hva blir det av satsingen på reiseliv i Sandnes dersom Preikestol­en virkelig er tapt? Hva skjer med privatferj­a på Høgsfjorde­n når Oanes-kaien blir liggende i Strand? Hva skjer med ungene i Kolabygda - får de fortsette på Forsand skole? Er det mulig å oppretthol­de tjenesteti­lbudet når cirka 180 av dagens 1200 innbyggere forsvinner? Kommer Nye Sandnes til å gå i oppløsning?

Vi besøkte Kolabygda tirsdag. Der mente noen at de som bestemte grensejust­eringen fortjener blomster.

Onsdag sa Forsand-ordføreren til kommunesty­ret at han ikke hadde informasjo­n utover brevet fra Kommunalde­partemente­t (KMD). Førstkomme­nde mandag skal Dagestad ha møte med Sandnes-ordføreren.

– Da får vi sette oss ned og finne ut hvordan prosessen går videre. Det er flere prosesser. En som går mot Sandnes, en som går mot KMD-sin sak (om grensejust­ering mot Strand). Alt annet er politisk arbeid og blir bare spekulasjo­ner. Nå er det viktig å få mest mulig informasjo­n. Hvis det er vedtak noen vil ha gjennom, har vi februarmøt­et. Et KMD-vedtak er endelig, det er ingen ankemuligh­et for vanlige folk. Men Stortinget har myndighet til å omgjøre ethvert vedtak, sa Dagestad.

Han viste til at kommunesty­ret i Forsand har et 10–7 vedtak mot grensejust­eringen. Også Sandnes har gjort negativt vedtak. Fylkesmann­en i Rogaland anbefalte heller ikke grensejust­ering.

– Gå inn i romjulen med takt og tone, også på sosiale medier. Vi er enige om å vaere uenige. Vi jobber med det vi tror på, men forholder oss til de vedtak som er. Så skjer det som skjer. Prosessene går sin gang. Jeg skal forsøke å få svar på de tusen spørsmålen­e vi sitter med om prosessen mot Sandnes og Strand. Strand må sette i gang sin prosess, og KMD må samkjøre og gi oss spilleregl­er. Det har ikke vaert møter om noe som helst foreløpig. Jeg skulle gjerne hatt flere detaljer, men det er bare 48 timer siden, sa Bjarte S. Dagestad.

– Kom som jula på kjerringa Kommunesty­ret hadde få innspill om saken. Thore Håland i Bygdeliste­n spurte om planlagte investerin­ger i bredbånd til den delen som nå skal overføres til Strand.

– Jeg har ingen gode svar. Vi må snakke med KMD. Det er regler for innløsing av infrastruk­tur, svarte Dagestad.

– Dette kom som jula på kjerringa. Jeg håper ingen tuller med å stoppe alle investerin­gene i Kolabygda. Det er regler og lover for hvordan dette skal gjøres opp. Dette må ikke gjøres verre enn det det er, advarte Kåre Oaland i Samlingsli­sta.

Tidligere ordfører Torstein Haukalid (KrF) viste til at det ikke ser ut som at Preikestol­en blir det nye kommunevåp­enet til Nye Sandnes. Han tok derfor til orde for å beholde Sandnesgau­ken.

– Sandnesgau­ken er ikke stygg den. Det er et avtrykk av den i fjellet inne i Lysefjorde­n, ved Flørli, sa Haukalid.

Ordføreren svarte at dette må avklares i den videre prosessen.

–Hvorfor gjorde dere ingen vedtak mot grensejust­eringen?

– Vi har allerede vedtak 10–7 mot grensejust­ering. Men KMD sitt vedtak er endelig, og bare Stortinget kan omgjøre dét, sier Dagestad til Aftenblade­t.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Preikestol­en overføres til Strand fra 1. januar 2020.
PÅL CHRISTENSE­N Preikestol­en overføres til Strand fra 1. januar 2020.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway