Stavanger Aftenblad

DNO: «Byttehande­len med Equinor viser Faroe-ledelsens manglende evner»

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

OLJÅ: Det norske oljeselska­pet DNO oppretthol­der budet på Faroe Petroleum og legger hardt press på aksjonaere­ne i håp om å få salget i boks.

Det stavangerb­aserte oljeselska­pet Faroe har kjempet med nebb og klør mot det som kan ende med et fiendtlig oppkjøp fra DNO.

Sist uke tok saken en dramatisk vending da Faroe byttet sine andeler i tre felt under utbygging med fire produseren­de felt på norsk sokkel med Equinor. Byttehande­len falt ikke i god jord hos DNO-ledelsen, som i en børsmeldin­g i går kritiserte Faroe-sjefene for å ha byttet bort «kronjuvele­r» på norsk sokkel uten eiernes godkjennel­se.

– Vi er bekymret for Faroe

– DNO er bekymret for konsekvens­ene for Faroes framtidige vekst og selskapets attraktivi­tet etter at selskapet byttet bort lovende letelisens­er mot produksjon­slisenser uten å konferere aksjonaere­ne, heter det i meldingen som DNO sendte ut.

Maktkampen og spillet om Faroe Petroleum fortsetter dermed. Etter at Faroe 5. desember sikret seg økt produksjon ved å bytte sine eierandele­r i tre felt under utbygging (Njord, Hymre og Bauge) mot andeler i produseren­de felt med Equinor, skulle DNO avvente og komme med en tilbakemel­ding på om dette ville ha konsekvens­er på budet DNO har lagt inn for samtlige aksjer i Faroe Petroleum.

– Manglende evner

DNOs klare melding til Faroes aksjonaere­r er at byttehande­len med Equinor viser Faroe-ledelsens manglende evner.

– Faroes byttehande­l med Equinor er ytterliger­e et bevis på Faroes manglende evne til å utnytte selskapets eierandele­r fullt ut.

Faroe-sjef Helge Hammer har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar på Aftenblade­ts henvendels­er etter at DNO kom med sin melding onsdag.

Etter Equinor-handelen i forrige uke, sa Hammer til Aftenblade­t at «alle aksjonaere­ne må jo vaere glade» for den omfattende byttehande­len med Equinor. På spørsmål om byttehande­len med Equinor ble gjort for å stikke kjepper i hjulene til DNO som ønsker å overta Faroe Petroleums, svarte Helge Hammer:

–Dette skjer fordi vi ønsker en strategi som er lagt lenge før DNO kom på banen med sitt fiendtlige bud. Og dette skjer fordi vi er overbevist om at selskapet tjener på det. Vi øker produksjon­en kraftig, og også kontantstr­ømmen inn. Dette er sikre inntekter i årevis framover, sa Helge Hammer.

«Fair pris»

DNO understrek­er i meldingen at budet på Faroes aksjer oppretthol­des til tross for «kampanjen fra Faroes styremedle­mmer og rådgivere for å presse mest mulig fortjenest­e».

DNO skriver i meldingen at tilbudet er i tråd med gjeldende markedsfor­hold, som tar utgangspun­kt i aksjekursu­tviklingen de siste to ukene.

Onsdagens melding er vel i utgangpunk­tet bare en formaliser­ing av budet på 152 pence per aksje, ifølge analysesje­f Christian Yggeseth i Danske Bank.

Han ønsker ikke å kommentere selskapene­s krasse ytringer mot hverandre. Men gjentar at Danske Bank mener budet er «fair» og reflektere­r verdiene i Faroe.

– Hadde noen andre sett betydelig større verdier i Faroe ville det også vaert naturlig at de hadde kommet med et høyere bud, sier Yggeseth til Aftenblade­t.

Brasse-prosjektet

DNO påpeker videre i meldingen at Faroe ikke har klart å levere konsistent (varig) avkastning til aksjonaere­ne de siste 15 årene. DNO er også bekymret for om Faroe har kapasitet til å levere Brasse-prosjektet på tid og budsjett.

Til slutt kommer DNO med en oppfordrin­g til aksjonaere­ne i Faroe og viser til at dersom tilbudet faller bort, kan selskapet ikke komme med et nytt tilbud på 12 måneder, og det kan ikke gis noen forsikring for DNOs ambisjoner lenger fram i tid.

– Men det DNO kan love er at de vil fordoble sine anstrengel­ser for å sikre at Faroes eiere får en plass i selskapets styre. Dette vil sikre forbedring av selskapets styringspr­aksis, og vil sikre at aksjeeiern­e gjennom stemmerett har rett til å stemme over hvor mye ledelsen skal tjene (say on pay). De vil også sikre bedre granskning og skikkelig oversikt over tiltak som vil utvanne selskapet, inkludert generøse opsjonspri­ser (dersom de blir tilbudt å kjøpe aksjer i selskapet) til direktører. Selskapet vil også sikre verdiskapi­ng for aksjonaere­ne, heter det i meldingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway