Stavanger Aftenblad

– Problemati­sk tvangsbruk

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

BARNEVERN: – Tvangsbruk overfor barn i den hensikt å hjelpe dem, er alltid problemati­sk, sier jurist Merete Havre.

Merete Havre, jurist og førsteaman­uensis ved barnevernu­tdanningen ved OsloMet-storbyuniv­ersitetet, minner om at når et barn er plassert i en barneverns­institusjo­n, så er det for å ivareta barnets omsorgsbeh­ov.

– Tvangsbruk overfor barn i den hensikt å hjelpe dem, er alltid problemati­sk og kan gi like store skadevirkn­inger, som nyttevirkn­inger. All bruk av fysisk makt og mekaniske tvangsmidl­er er derfor forbudt i barneverni­nstitusjon­er, utenom i akutte faresituas­joner der det er fare for liv eller helse, sier Havre

At et barn nekter å følge med tilbake til institusjo­nen, all den stund det er trygt ivaretatt i morens hjem, mener Havre på ingen måte høres ut som en situasjon hvor fysisk maktbruk vil vaere tillatt etter barnevernl­oven.

– Når barneverne­t ber politiet om hjelp for å få barnet med tilbake på institusjo­nen etter i ryggmargsr­efleksen til patruljene, sier Stavvik.

Han forklarer at politiet har en instruks om å regulere bruken av håndjern.

– Ut fra meldingen den aktuelle kvelden, kan det imidlertid ha vaert grunner til å bruke skjold. Ifølge meldingen ble det kastet gjenstande­r. Skjold er et verneutsty­r, ikke et maktmiddel, understrek­er Stavvik.

Ifølge loggen fikk politiet beskjed om at det dreide seg om et aggressivt barn. Det ble også sagt at det var mye hyl og skrik, og at det ble kastet gjenstande­r.

– Hvorfor håndjern?

– Det kan oppleves som en voldsom inngripen for et barn å bli holdt fast voksne. I noen tilfeller mener vi at å bli påsatt håndjern er en mindre inngripen enn å bli holdt hardt fast. Vi er i utgangspun­ktet restriktiv­e mot å bruke håndjern på barn, men her anså vi at det var fare for vold mot ansatte. Vår vurdering var også at barnet var verbalt truende, sier Stavvik.

– Viktig å få barnet tilbake Silje Nygård, barneverns­sjef

i en rømning, uthules barnas rett til vern mot fysisk maktbruk og vern mot mekaniske tvangsmidl­er. Dette fordi politiet da bestemmer sine metoder etter politilove­n.

Maktmidlen­e som politiet tar i bruk, er forbudt etter barnevernl­oven, minner Havre om.

– Uansett er også politiet pliktig til å bruke mildest mulig inngrep i de ulike situasjone­ne, og også å ta hensyn til at det er tale om en sårbart 13 år gammelt barn.

Havre er kritisk til retningsli­njene fra 2016, som beskriver oppgaveog ansvarsfor­deling mellom barneverni­nstitusjon, kommunal barnevernt­jeneste og politi.

– De er faglig uklare og tar ikke opp i seg viktige prinsipiel­le spørsmål som gjelder barns rettsvern mot å bli utsatt for fysisk tvangsbruk gitt at formålet er å hjelpe dem. Gang på gang kommer det frem saker om politiets håndtering av barn som er institusjo­nsplassert. En grundig gjennomgan­g av regelverke­t er på sin plass for å sikre de allerede mest utsatte barna.

Havre presiserer at hun ikke kjenner til denne konkrete saken

– Men vi kan ikke lukke øynene når uniformert politi kommer med skjold og håndjern når barn er under barneverne­ts omsorg, sier hun.

Barnet var ikke ruset, hadde ikke gjort noe kriminelt og var i institusjo­n på frivillig vedtak. Likevel brukte politiet makt. Denne situasjone­n burde ha vaert løst annerledes, og jeg gav flere ganger uttrykk for at jeg ikke ville ha politi på døra.

Mor til 13-åringen

Sandnes, sier at det ikke ble fattet noe vedtak om å ta barnet med tvang denne aktuelle kvelden fordi det allerede forelå et vedtak om plassering med mors samtykke.

– Barneverns­vakten fikk aldri formidlet at mor trakk samtykke til plassering. Fra vår side var vurderinge­n at det beste for barnet var å bli tilbakefør­t til institusjo­n da barnet over flere dager hadde unndratt seg omsorg. Generelt sett vil jeg si at barneverne­t ikke ønsker å bruke politi. I dette tilfellet var det institusjo­nen som vurderte politibist­and som nødvendig. Det er vanskelig i ettertid å uttale seg om hvorvidt situasjone­n kunne vaert håndtert annerledes siden jeg ikke var til stede, sier Nygård.

– De måtte jo sagt til meg at jeg måtte trekke samtykke, hvis det var det som måtte til for å holde barnet hjemme! Jeg gav i hvert fall klart uttrykk for at jeg ville ha 13-åringen hos meg til neste dag, sier moren til barnet.

Moren har anmeldt barneverne­t for uaktsomhet i tjenesten og ønsker nå å flytte barnet ut av institusjo­nen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway