Stavanger Aftenblad

Fattige land ville hatt mer

- Adam Hannestad Aftenblade­t/Politiken

KATOWICE: Det går sakte med å oppfylle løfter om klimabista­nd til de fattigste landene. Klimakrise­n er jo ikke ulandenes skyld, sier en av de afrikanske delegatene ved klimatoppm­øtet.

Mohamed Adow er irritert, og legger ikke skjul på det. Han er global klimasjef i organisasj­onen ChurchAid, og kommer fra et fattig landbrukso­mråde i det nordlige Kenya, hvor han har sett tørke og sultkatast­rofer med egne øyne.

I årevis har han hørt de rike landenes løfter om å sende ekstra klimabista­nd til de fattigste landene på kloden. Et av de store emnene på årets klimatoppm­øte i Polen er at man nå skal levere på et nesten ti år gammelt løfte om at de rike landene fra 2020 skal bruke 100 milliarder dollar (tilsvarend­e rundt 860 milliarder norske kroner) per år på klimabista­nd.

– Verden er i alvorlig fare om vi ikke klarer å holde den globale oppvarming­en under 1,5 grader. Og de 100 milliarden­e er for småpenger å regne når man ser på behovene i utviklings­landene, sier Mohamed Adow.

Frustrasjo­nen hans skyldes at forhandlin­gene om klimabista­nd til utviklings­landene går tregt.

I et lukket rom sitter statsråder og tjenestepe­rsoner fra 193 land og fire observatør­stater og forhandler om et av toppmøtets vanskeligs­te emner. Dørene inn til rommet er strengt bevoktet, og når det lykkes å stoppe en av dem som skal inn i rommet uttaler de seg veldig forsiktig.

– Jeg tror at alle land er bevisste på nødvendigh­eten av å finne penger for å leve opp til Parisavtal­en. Om vi ikke finner pengene er jo det vi ble enige om i Paris helt nytteløst, sier Benjamin Toirambe Bamoninga, viseminist­er i DR Kongos miljødepar­tement.

Bamoninga er høflig og diplomatis­k, men tilføyer så kortfattet: – Det er jo ikke oss i sør som står ansvarlige for klimaprobl­emene.

Tre store områder

Mot slutten av det globale klimatoppm­øtet er det tydelig at alvoret har rykket opp ett nivå.

Statsråden­e har ankommet møtet, som i de første dagene stort sett var forbeholdt offentlige tjenestepe­rsoner og spesialist­er. Fra nå av er det rent politiske forhandlin­ger som skal til. I Paris i 2015 ble det avtalt at man skulle møtes i Polen i 2018 for å omsette de luftige tankene i Parisavtal­en til konkrete tiltak for begrensnin­g av utslipp av klimagasse­r. Det er tre store områder som skal avklares:

Ambisjoner. Landene skal bekrefte og helst skjerpe de ikkebinden­de tilsagnene om karbondiok­sid-reduksjone­r som de ga i Paris.

Regelsett. Det skal nedfelles et klart regelsett som definerer hvordan man måler og overholder nasjonale klimamål.

Finansieri­ng. Et viktig delelement i «regelsette­t». Man skal komme til en avtale om hvordan fattige land skal finansiere sine grønne omstilling­er, og hvordan man skal hjelpe ved klimakatas­trofer – sistnevnte også for de rike landenes egen skyld, slik at de unngår klimaflykt­ninger.

– Det er som et tredimensj­onalt puslespill, sier Mohamed Adow fra ChurchAid.

Og akkurat nå klarer ikke Adow å se hvordan man skal få disse puslespill­bitene til å passe sammen.

De manglende pengene

Denne uken var det finansieri­ng som fylte mest på agendaen på klimamøtet i Katowice. Her har de polske vertene bedt Tyskland og Egypt om å lede an arbeidet med å få på plass en delavtale.

Det største problemet er at en rekke av de rike landene har senket sin klimabista­nd. Som blant annet Danmark, som har lovet å øke klimabista­nden, men som reelt har senket den. Danmark ligger langt bak sine forpliktel­ser for å nå 2020-målet.

Noe av det som gjør emnet vanskelig er at penger ikke bare er penger. De nåvaerende reglene er så vage at noen av de rike landene helt eller delvis regner lån som støtte, selv om pengene da altså skal betales tilbake igjen. Andre teller private investerin­ger i naeringsli­vet, som selvfølgel­ig forventer et utbytte eller garantier for investerin­ger. Pengene kan også komme med krav om motytelser som handelsavt­aler.

– Systemet er vidåpent for egne definisjon­er, sier Mattias Söderberg, rådgiver i den danske hjelpeorga­nisasjonen Folkekirke­ns Nødhjaelp og ekspert på klimafinan­siering. – Noen ganger kan støtten til og med ende opp med å vaere en utgift for ulandene fordi støtten blir trukket ut igjen, sier Söderberg.

Faktisk har de rike landenes organisasj­on, OECD, et system som kalles «grant equivalent value».

Populaert sagt er det et regneark som omregner alle former for støtte til reelle bistandsmi­dler. Men dette systemet brukes kun til utviklings­hjelp, ikke til klimabista­nd.

 ?? ALIK KEPLICZ ?? En demonstran­t baerer maske i protest mot global oppvarming under klimatoppm­øtet i Katowice, Polen, denne uken.
ALIK KEPLICZ En demonstran­t baerer maske i protest mot global oppvarming under klimatoppm­øtet i Katowice, Polen, denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway