Stavanger Aftenblad

Massiv politijakt på 29-åring bak Strasbourg­angrepet

-

STRASBOURG: Snart ett døgn etter angrepet på julemarked­et i Strasbourg er gjerningsm­annen fortsatt på frifot. Fransk politi har igangsatt en storstilt jakt.

– «Allahu akbar» (Gud er stor), ropte 29 år gamle Cherif Chekatt da han begynte å skyte rundt seg på julemarked­et på Kleber-plassen i sentrum av byen ved 20-tiden tirsdag kveld.

To mennesker ble drept, mens en person er erklaert hjernedød og minst 13 andre er såret, flere av dem alvorlig.

– Noen ble skutt i hodet, fortalte Strasbourg­s ordfører Roland Ries til TV-kanalen BFM onsdag.

Storstilt jakt

Saken etterforsk­es som en terrorhend­else, og fransk politi har iverksatt en storstilt jakt på Chekatt, som onsdag ettermidda­g fortsatt var på frifot. Minst 350 politifolk deltar, mens den franske regjeringe­n sender ekstra sikkerhets­styrker til Strasbourg.

President Emmanuel Macron innkalte onsdag landets øverste offiserer, statsminis­teren og innenriks-, utenriks- og forsvarsmi­nisteren til krisemøte i presidentp­alasset for å drøfte både etterforsk­ningen og andre sikkerhets­tiltak. Terrorbere­dskapen i Frankrike er hevet til høyeste nivå etter angrepet.

Politiet tror Chekatt handlet alene, men fire personer i miljøet rundt ham ble pågrepet natt til onsdag, ifølge statssekre­taer Laurent Nunez i det franske innenriksd­epartement­et.

Politiet mener Chekatt kan ha blitt såret i en skuddveksl­ing med soldater og frykter at han kan ha flyktet til Tyskland. Både på fransk og tysk side ble grensekont­rollen skjerpet onsdag.

I politiets søkelys

Chekatt vokste opp med seks søsken i bydelen Neudorf i Strasbourg og skal i lengre tid ha vaert i politiets søkelys. Blant annet har han stått på en liste over personer som kan vaere en trussel mot fransk nasjonal sikkerhet og har i tillegg 27 domfellels­er bak seg.

Etter å ha sonet deler av en fengselsst­raff i Tyskland ble Chekatt deportert tilbake til Frankrike i 2017. Han bodde alene i bydelen Poteries i en nietatsjer­s betongblok­k.

– Det er en bygning for desperate folk. Ingen ønsker å bo der, sier Bemba N’diaye som også bor i området.

Halv stang

I Strasbourg ble det flagget på halv stang onsdag, mens teaterfore­stillinger og andre show ble avlyst. Over det vanligvis livlige julemarked­et på hvilte en uhyggelig stillhet.

– Jeg hadde vondt i magen da jeg dro på jobben i morges. Vi vet ikke hvordan dette vil gå, sier Cathia som bor like sør for Strasbourg. Hun var selv på julemarked­et da angrepet startet tirsdag kveld.

Det er første gang Strasbourg har blitt rammet av et slikt angrep. Men julemarked­et har i en årrekke vaert ansett som et viktig mål for et terrorangr­ep, ikke minst fordi det tiltrekker seg horder av turister. En av de drepte og flere av de sårede var fra Thailand.

– Trusselen er svaert stor, sa statssekre­taer Nunez da markedet ble åpnet 23. november. Hver dag har 50 politifolk og 160 private sikkerhets­agenter patruljert markedet.

Fordømmer

NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g er blant dem som har fordømt angrepet i Strasbourg, som han kaller «meningsløs­t».

– Vi står sammen med Frankrike i forsvaret av våre verdier og åpne samfunn, skriver Stoltenber­g på Twitter.

EU-parlamente­t, som ligger bare noen få kilometer fra julemarked­et der angrepet fant sted, holdt onsdag ett minutts stillhet for ofrene.

Flere hundre parlamenta­rikere måtte tilbringe store deler av natten i bygningen, som ble fysisk avstengt etter angrepet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway