Stavanger Aftenblad

Adopsjon som forbrytels­e?

- Trine Sylten Stavanger

JOURNALIST­IKK: Jeg er ikke såret, heller ganske sint over Aftenblade­ts reportasje­serie om adopsjon fra utlandet. Adopsjon er ikke problemet, men løsningen for de barna det gjelder, uavhengig av de utfordring­er som kan følge med.

Aftenblade­t har gjennom en intensiv serie artikler belyst internasjo­nale adopsjoner og noen utfordring­er knyttet til disse. Intervjuer med voksne adopterte som har lett etter sin biologiske familie i fødelandet, har blitt presentert i store forsideopp­slag og fulgt opp gjennom ensidige artikler med kraftig kritikk av «adopsjonsi­ndustrien», et begrep som i seg selv er svaert negativt ladet, og som gjør vinklingen i reportasje­serien ensidig og ubalansert så lenge det ikke står uimotsagt og korrigert.

Innleder med en uheldig forutsetni­ng

Det hevdes at kritisk tenkning rundt internasjo­nale adopsjoner ikke har vaert mulig på grunn av redselen for å såre foreldre som har valgt å få barn på denne måten. Ved å slå dette fast innledning­svis, har man gjort det vanskelige­re å stå fram som en adoptivmor som ønsker å bringe flere nyanser inn i diskusjone­n.

Jeg er ikke såret, heller ganske sint over en reportasje­serie hvor det oppleves som at adoptivfor­eldre naermest blir assosiert med angivelig kriminell virksomhet ved å velge å adoptere sine barn fra et annet land. I artikkelse­rien er det saerlig forhold knyttet til tidligere praksis for adopsjonsf­ormidling i Sør-Korea som blir viet oppmerksom­het, men for alle dem som leser reportasje­ne sporadisk og mer overflatis­k, vil det kunne danne seg et bilde av at dette gjelder alle giverland som norske familier har kontakt med.

Biologi

Serien er ekstremt ensidig og biosentrer­t. På samme måte som Aftenblade­t har funnet triste skjebner blant adopterte, vil avisen kunne finne mistilpass­ede barn av enslige foreldre, mistilpass­ede barn der biologisk far er anonym saed-donor og mistilpass­ede barn oppvokst i norsk kjernefami­lie med mor, far og biologiske søsken. Enkeltskje­bner «beviser» ingen ting. Det hadde vaert like lett – og like feil – å presentere en serie supervelly­kkede adopterte. De er nemlig ikke vanskelige å finne, de heller.

Når det gjelder spørsmålet om biologi, er det grunn til nevne at ungene våre snakker om oss som foreldre, ikke adoptivfor­eldre, og vi snakker altså om barna våre, ikke adoptivbar­na. De snakker om sine søsken som søsken, biologisk/ikke-biologisk opphav er det bare andre som er opptatt av. Vi er helt vanlige familier med barn. At barna ikke er egenfødte, gir ofte noen utfordring­er, men først og fremst noen ekstra sterke opplevelse­r og enormt mye glede.

Manglende drøfting av utfordring­er

I artikkelse­rien blander Aftenblade­t tre problemsti­llinger uten å drøfte dem inngående verken hver for seg eller samlet: Tilknytnin­gsvansker og andre psykiske utfordring­er, etikk knyttet til utenlandsa­dopsjon generelt og etikk knyttet til adopsjon fra Sør-Korea spesifikt.

Når det gjelder tilknytnin­gsvansker og utfordring­er, er det viktig å ha klart for seg at adoptivbar­n i utgangspun­ktet er barneverns­barn. De har med seg en sekk med brutte relasjoner og i noen tilfeller også fysisk mishandlin­g, og barn som adopteres fra utlandet til Norge, er som regel understimu­lert, og mange er fulle av angst. Noen er underernae­rte når de kommer til Norge og mange er feilernaer­te.

Adopsjon er ikke problemet, men løsningen for disse barna.

De har kanskje fått en svaert dårlig start i livet. Men utgangspun­ktet for både adopsjonsf­oreningene, adoptivfor­eldre og for Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieeta­ten) som kontroller­er norske adopsjoner, og som kvalitetss­ikrer systemet i giverlande­ne, er at alle barn har rett på naere omsorgsper­soner. Det er en barneretti­ghet!

Det er i dette perspektiv­et de etiske drøftingen­e rundt adopsjon må føres. Blant fagfolk, adoptivfor­eldre, adopterte og andre som har interesse av feltet, er det da også slike debatter kontinuerl­ig, blant annet i medlemsbla­det til Adopsjonsf­orum. Det er ikke riktig, som Aftenblade­t skriver, at adoptivfor­eldre har berøringsa­ngst her. Men om slike debatter skal ha noe for seg, må alle adopsjonse­rfaringer med i vurderinge­ne. Det handler om barn med store utfordring­er som får gode liv i norske familier, det handler om barn som ikke får nok hjelp til å møte vanskeligh­etene de strever med, det handler om barn som utsettes for rasisme, og det handler om barn som utsettes for fordommer, slik Aftenblade­t bidrar med. Listen kan gjøres lengre.

Hva med barneverne­t?

Men ikke minst handler det om flertallet; de mange adopterte som vokser opp som trygge, glade barn, blir trygge, positive ungdommer og som etablerer seg som trygge voksne med gode liv. Noen av dem vil ha behov for å lete etter de biologiske røttene sine og mange har ikke dette behovet.

Forskning viser at det går godt med de aller fleste adopterte. Tilsvarend­e vet vi at det ofte ikke går like godt med norskfødte barn som tas hånd om av barneverne­t. Der norske barneverns­barn gjerne opplever en serie av flyttinger, fram og tilbake mellom fosterhjem og biologiske foreldre, mellom institusjo­n og fosterhjem og fra fosterhjem til fosterhjem, får adoptivbar­na trygge, stabile foreldre. Kanskje burde man reise en ny diskusjon om hva som er best for norskfødte barnehjems­barn også?

Hvorfor adopsjon?

Når det gjelder Sør-Korea er problemati­sering av adopsjoner herfra en langvarig og kjent problemsti­lling. Landet har økonomi til å klare å ta seg godt av foreldrelø­se barn selv. Samtidig oppleves det som urimelig at barn som er etterlatt fordi det er sosialt stigmatise­rende å vaere alenemor i dette landet, ikke skal få en ny sjanse.

For egentlig handler all adopsjon, også den fra SørKorea, om alle barns rett til foreldre.

 ?? KIM HONG-JI, REUTERS/NTB SCANPIX ?? I Sør-Korea er det stigmatise­rende å vaere alenemor. Til venstre en «baby box» i Joosarang-kirken i Seoul hvor barn kan etterlates trygt, i gaten utenfor pastor Lee Jong-rak og to av de etterlatte barna. Adopsjon, også fra Sør-Korea, handler om «alle barns rett til foreldre», skriver Trine Sylten.
KIM HONG-JI, REUTERS/NTB SCANPIX I Sør-Korea er det stigmatise­rende å vaere alenemor. Til venstre en «baby box» i Joosarang-kirken i Seoul hvor barn kan etterlates trygt, i gaten utenfor pastor Lee Jong-rak og to av de etterlatte barna. Adopsjon, også fra Sør-Korea, handler om «alle barns rett til foreldre», skriver Trine Sylten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway