Stavanger Aftenblad

Etisk og forsvarlig dyrehold er viktig

- Jeanette Jacobsen Hafrsfjord

KOSTHOLD: Det er hevet over enhver tvil at moderne kjøttindus­tri ikke på noen måte oppfyller kravene om etisk og forsvarlig dyrehold.

Den 6. desember skrev Alf Berg en kronikk i Aftenblade­t om veganere og deres syn på kjøttspisi­ng og uetisk dyrehold. Det poengteres at han selv ikke er veganer, men han talere likevel deres sak med patos. Mye av det han sier i kronikken er jeg enig i, men problemet er at veganernes forslag til løsning kanskje ikke er det beste.

Vanskjøtse­l i svinebrans­jen

Det veganerne setter søkelys på, er noe vi alle burde vaere opptatt av; nemlig etisk og forsvarlig dyrehold. Det er hevet over enhver tvil at moderne kjøttindus­tri ikke på noen måte oppfyller disse kravene. Som Berg påpeker har det vaert flere tilfeller av grov vanskjøtse­l i svinebrans­jen, og mange av de store melkegårde­ne holder kyrne i fjøs året rundt, og kalvene blir tatt fra moren like etter fødselen. Dette er fakta det ikke er noen vits i å diskutere.

Det jeg imidlertid sliter med å vaere enig i, er når griser blir sammenlikn­et med tre år gamle barn. Dette polemiske grepet er en måte å menneskeli­ggjøre dyr på, for å få oss til å føle mer empati enn vi kanskje naturlig gjør med dyr som oppleves som veldig annerledes enn oss selv. Det burde ikke vaere nødvendig.

Er ikke som barn

Dessuten er det misvisende. Griser, kyr, høner, geiter, sauer og andre husdyr er, på tross av en viss intelligen­s, ikke som barn. De har andre behov enn oss mennesker, og de bøndene som er i stand til å gjenkjenne dyras iboende behov og naturlige instinkter, og legge til rette for at de kan leve slik naturen mente det, er gode bønder.

Slike bønder er det foreløpig ikke så mange av her i Norge, men heldigvis blir det stadig flere. De driver ikke kjempedigr­e bruk, men satser på små enheter, gjerne med forskjelli­ge dyr som går på utebeite året rundt og får utfolde seg slik dyr gjør i naturlig tilstand. Kjøttet fra disse dyra kan ikke konkurrere økonomisk med kjedenes lavpriskri­g, og takk og pris for det! Hvis vi alle begynte å kjøpe dette kjøttet, ville vi ikke ha råd til å spise kjøtt på langt naer så ofte som vi gjør nå. Og det ville vaert en fordel for både helsa vår, dyra som ville fått mye bedre levekår, og ikke minst miljøet.

For den som er interesser­t i å laere mer om en slik måte å drive kjøttprodu­ksjon på, kan jeg anbefale å ta turen til Bryne i helgen 15 – 16 mars 2019. Der skal blant annet en amerikansk bonde ved navn Joel Salatin holde foredrag. Familien Salatin har drevet husdyrhold på en etisk og baerekraft­ig måte i mer enn femti år, og har omformet et tidligere forgiftet, erodert og ødelagt stykke land til en frodig oase i et av verdens mest industripr­egede landbrukss­ystemer, nemlig det amerikansk­e.

Toppen av naeringspy­ramiden Kanskje burde også en og annen veganer ta turen dit? Spesielt hvis de er leie av å ta B-12 tilskudd, noe de må, ettersom det er umulig å få det vitaminet i seg bare gjennom et vegansk kosthold. Det i seg selv er grunn god nok til å påstå at vegansk kosthold ikke er naturlig tilpasset oss mennesker som, enten vi liker det eller ei, befinner oss på toppen av naeringspy­ramiden. Vi er gjennom evolusjone­n tilpasset å skulle spise både vegetabils­ke og animalske naeringsem­ner. Men at vi på veien har mistet evnen til å føle takknemlig­het og aerefrykt overfor dyret som har måttet bøte med livet for at vi skal få spise oss mette, det er i grunnen bare trist.

 ?? NTB SCANPIX ?? «De bøndene som er i stand til å gjenkjenne dyras iboende behov og naturlige instinkter, og legge til rette for at de kan leve slik naturen mente det, er gode bønder», skriver Jeanette Jacobsen.
NTB SCANPIX «De bøndene som er i stand til å gjenkjenne dyras iboende behov og naturlige instinkter, og legge til rette for at de kan leve slik naturen mente det, er gode bønder», skriver Jeanette Jacobsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway