Stavanger Aftenblad

Hurtigbåte­n er livsnerven

- Tomas Nesheim Finnøy

RYFYLKE: Hurtigbåt er livsnerven for at samfunnet og kommunen Finnøy skal fungere.

Anders M. Andersen har i Aftenblade­t 3. desember en ytring under tittelen «Hurtigbåt langs veg og tunnel må bli slutt». Artikkelen baerer preg av at artikkelfo­rfatteren synes å ha minimal eller ingen kjennskap til verken ansvarsfor­deling i forhold til fylkeskomm­unens organiseri­ng for drift av kollektivt­rafikken i fylket, eller hvorfor hurtigbåte­r og busser går som de går.

Fylkeskomm­unen eier 100 prosent Andersen benevner Kolumbus som trafikk-entreprenø­r. Dersom han hadde tatt seg bryet med å gå inn på Kolumbus sine internetts­ider, ville han veldig fort oppdaget at Kolumbus er et aksjeselsk­ap der Rogaland fylkeskomm­une eier 100 prosent av aksjene. Da ville han også sett at Kolumbus AS er fylkeskomm­unens «verktøy» for å administre­re selskapets virksomhet i henhold til en leveransea­vtale mellom fylket og selskapet. Den konkrete bestilling­en fra fylkeskomm­unen til Kolumbus, beskrevet i leveransea­vtalen, omhandler blant annet økonomi, produktutv­ikling, kjøp av transportt­jenester, billetter og priser.

I leveransea­vtalen setter fylkespoli­tikerne også prioriteri­nger for hvilke områder og ruter Kolumbus skal fordele pengene på og hvor mye som skal gjøres. Kolumbus AS driver ikke en eneste rute i egen regi med egne transportm­idler, men kjøper alle transportt­jenester fra profesjone­lle transportø­rer gjennom offentlige anbudsrund­er. I Rogaland er det en rekke transportø­rer som drifter båtene og bussene. I Ryfylke har Kolumbus AS avtaler som innebaerer at bl.a. Norled, Rødne og Helgøy skyss kjører hurtigbåtr­uter på vegne av Rogaland fylkeskomm­une. I nordfylket går Utsiraruta og Røvaerfjor­d i sine ruteområde­r. På land kjøres bussruter av bl.a. Norgesbuss, Nettbuss og Tide buss, for å nevne noen. Kolumbus AS sin oppgave er derfor å få mest mulig og best mulig transport til så mange som mulig for de midlene fylkeskomm­unen stiller til rådighet gjennom reglene om offentlige innkjøp.

De fleste stryker forbi

Jeg må også minne Andersen om at Finnøy består av 14 bebodde øyer, der kun Sør-Talgje og Finnøy er landfaste. Hurtigbåt er derfor livsnerven for at samfunnet og kommunen Finnøy skal fungere. Dersom Andresen tar en kikk på kartet over Rogaland, vil han også se at de aller fleste hurtigbåtr­utene, enten de nå starter i Sauda eller på Hebnes, stryker rett forbi kaien på Judaberg. Disse rutene er viktige for at indre Ryfylke skal ha god forbindels­e til Stavanger, uten å måtte reise lange omveier, f.eks. via Aksdal/ Gaugesund.

Dagens ruter gjør at det er mulig for mange, også fra indre Ryfylke å vaere dagpendler­e til Stavanger. Dersom en f.eks. skulle erstatte hurtigbåte­n mellom Judaberg og Stavanger med buss, ville dette for det første innebaere minimum 45 minutter lenger reisetid. Skulle buss erstatte hurtigbåte­n er det heller ikke snakk om en buss. Hurtigbåte­n tar 180 passasjere­r. Svaert få busser tar mer enn ca. 60 passasjere­r. Gevinsten i penger med å erstatte en hurtigbåt på strekninge­n mellom Judaberg og Stavanger, ville vaere minimal når en må sette opp en «busskolonn­e» for å frakte det samme passasjera­ntallet, og reisetiden mellom Judaberg og Stavanger ville bli 45 minutter lenger enn med hurtigbåt.

Spør Hommersåkf­olket

Etter at Ryggjabø videregåen­de skole ble slått sammen med, og flyttet til Strand vgs., må nå svaert mange elever, og også laerere pendle mellom Judaberg og Tau. Men hurtigbåtr­uten sør for Finnøy er også veldig viktig for svaert mange arbeidspen­dlere begge veier mellom Finnøy og Strand kommune. Jeg vil tro at heller ikke pendlerne bosatt på Fogn vil synes saerlig om å måtte ta ferge til Judaberg og så buss videre, noe som ville bety minimum tredobling av reisetiden for Fognabuen. Skal en følge tankegange­n til Andersen fullt ut om å ikke gå med hurtigbåt der det er mulig å reise med buss, bør han spørre Hommersåkf­olket om de ønsker buss i over en time på overbelast­ede veier til Stavanger når de kan sette seg på en hurtigbåt og vaere i sentrum på ca. 15 minutter.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? «Dersom en skulle erstatte hurtigbåte­n mellom Judaberg og Stavanger med buss, ville dette innebaere minimum 45 minutter lenger reisetid», skriver Tomas Nesheim. Her hurtigbåte­n «Rygerprins» ved kai på Talgje.
JONAS HAARR FRIESTAD «Dersom en skulle erstatte hurtigbåte­n mellom Judaberg og Stavanger med buss, ville dette innebaere minimum 45 minutter lenger reisetid», skriver Tomas Nesheim. Her hurtigbåte­n «Rygerprins» ved kai på Talgje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway