Stavanger Aftenblad

Hornmusikk-dirigent og Viking-fan

- Anders Leon Andersen anders.andersen@aftenblade­t.no

JULEKURV: Kjell Skartveit har vaert aktiv i Frelsesarm­een hele livet. I 30 år har han styrt junior-hornmusikk­en i organisasj­onen. Det kvalifiser­er til mandariner og twist fra Aftenblade­t.

«Jeg vil gjerne nominere Kjell Skartveit som en verdig kandidat for Aftenblade­ts julekurv. I 30 år har han drevet juniorhorn­musikken i Frelsesarm­een i Stavanger. Med sitt alltid gode humør skaper han en atmosfaere som gjør at medlemmene blir med år etter år. Hornorkest­eret holder et meget godt nivå samtidig som det er plass for alle nivåer av kompetanse. I tillegg er det omtrent ingen dugnader for foreldrene da Kjell tar inn det meste av dugnadspen­gene ved å stille som kokk for ulike middagsarr­angementer i Frelsesarm­eregi. Uten Kjell hadde det heller ikke vaert noen rekrutteri­ng til seniorkorp­set.»

Disse rosende ordene gjorde at Kjell Skartveit fikk tildelt én av julekurven­e til Aftenblade­t.

Allerede som 17-åring startet han junior-hornmusikk­en i Frelsesarm­een sammen med Brynjar Meling.

– De ansvarlige for seniorkorp­set var litt skeptiske til at to 17-åringer skulle ha så mye ansvar. Vi disponerte et stort budsjett, jeg husker at en tuba på den tiden kostet 27.000 kroner, i dag er prisen det dobbelte, forteller Skartveit.

17-åringene hadde ansvaret til 1991, da Skartveit dro til Oslo for å studere. Fem år seinere kom han tilbake og restartet juniorkorp­set, og siden har han holdt det gående. Korpset øver én gang i uken i tillegg til én lørdag i måneden. Aldersgrup­pen er fra åtte til 55 år.

Aldri gi opp

– Folk kan vaere i juniorkorp­set så lenge de vil, men de ivrigste går gjerne over i seniorkorp­set etter hvert. Det er spennende å vaere dirigent for en slik gruppe og det er naturligvi­s nok utrolig stor forskjell på modenhet og talent på musikanten­e. Noen trenger lang tid og det er ingen grunn til å gi opp om en ikke klarer å laere C-dur-skalaen på en måned, sier Skartveit, som begynte å spille baritone som niåring.

Juniorkorp­set opptrer på gudstjenes­ter i Frelsesarm­een og på turer i inn- og utland. Både Faerøyene og Danmark har blitt besøkt.

Skartveit er opptatt av at egenandele­n på turene skal vaere lav og han får inn det meste av dugnadspen­gene ved å vaere kokk for ulike middags-arrangemen­t i regi av organisasj­onen. En del av pengene kommer inn som gaver og i forbindels­e med Frelsesarm­eens tradisjone­lle julekonser­t i Konserthus­et der juniorkorp­set har ansvar for serveringe­n av 120 personer.

– Hva er så flott med Frelsesarm­een? – Her opplever jeg et sosialt og musikalsk fellesskap og klassisk kristendom­sforståels­e, sier han.

Engasjerte barn

At alle de tre barna også er engasjert i korpset, gjør sikkert ikke motivasjon­en mindre. Julekurvvi­nneren spiller selv tuba i seniorkorp­set, men har tid til langt mer enn det. Han har skrevet tre bøker, en om Ståle Halsne, om politikk og om ekteskapsl­oven. En ny bok om den nye ekteskapsl­oven er underveis.

51-åringen er også politisk engasjert som lokallagsl­eder i Partiet De Kristne.

Fotball har alltid vaert viktig for Skartveit, sammen med den yngste datteren har han allerede handlet inn sesongkort til neste års Viking-kamper. Duoen var selvfølgel­ig tilstede på den avgjørende kampen mot Kongsvinge­r nylig.

– En fantastisk, nesten religiøs opplevelse, smiler han.

Han får ikke én krone i kompensasj­on for innsatsen i Frelsesarm­een, men penger har heller aldri vaert motivet.

– Penger ødelegger det frivillige arbeidet. Vi har god kontakt med Church of England. De har lurt på hvordan vi kan vaere så gode med vår begrensede økonomi. Jeg tror det henger sammen med den ubetalte dugnadsånd­en. Hvis du skal betale folk, får du hva du har råd til. Hvis engasjemen­tet er frivillig og ubetalt, får du det aller beste ut av folk, mener han bestemt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kjell Skartveit har spilt tuba i hornmusikk­en til Frelsesarm­een i mange år. Denne tubaen står imidlertid bare til pynt i lokalene til Wang Toppidrett på Våland der han er ansatt som laerer.
FREDRIK REFVEM Kjell Skartveit har spilt tuba i hornmusikk­en til Frelsesarm­een i mange år. Denne tubaen står imidlertid bare til pynt i lokalene til Wang Toppidrett på Våland der han er ansatt som laerer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway