Stavanger Aftenblad

Jakob Ingebrigts­en vil bli olympisk mester som tenåring

- Odd Inge Aas, NTB

FRIIDRETT: Han har virkelig markert seg på banen i år. Nå har Jakob Ingebrigts­en satt seg et hårete mål.

–Det skulle bare mangle, sier Henrik Ingebrigts­en og ler.

Han snakker om det faktum at lillebror Jakob nå er tatt ut på elitelands­laget til Norges Friidretts­forbund, det såkalte Team Tokyo.

Da den da 17 år gamle fra Sandnes i sommer løp inn til EM-gull på både 1500 meter og 5000 meter, var han faktisk ikke en del av det fremste landslaget.

Etter 2018 er det selvsagt ingen som er i tvil om at han hører hjemme der. Og Tokyo-navnet, det spiller på OL-byen i 2020.

Da tenåringen for et år siden sa at han ville vinne EM-gull et halvt år frem i tid, var det ikke mange som trodde det var mulig. Nå strekker målene seg mot den japanske hovedstade­n.

– Det høyeste målet jeg har er å ta gull der. Så må jeg selvsagt vaere realist og se på hva som er mulig å få til, men jeg skal iallfall gjøre så godt jeg kan for å vaere best der.

Mer oppmerksom­het

– Har årets gullmedalj­er gitt deg troen på at du også kan sprenge barrieren det er å vinne OL som 19-åring?

– Ja, for det viser jo først og fremst at det faktisk er mulig. Det er bedre å sette seg et mål og gjøre alt for å komme så naer det som mulig. Greier jeg det ikke, så blir jeg skuffet, men det er sånn idrett er. Da er det bare å komme seg hjem og trene og jobbe mer, sier Jakob, som vil fylle 20 år noen uker etter Tokyo-OL er avviklet.

Sommerens enorme suksess har gjort tenåringen til en av landets fremste idrettsutø­vere. Når han også er sentral del av den populaere tv-serien Team Ingebrigts­en, som følger Sandneskla­nen i jakten på nye triumfer, så sier det seg selv at oppmerksom­heten er blitt betydelig større det siste året.

Det er imidlertid ikke noe han klager over.

– Nå er jeg jo ikke så mye ute blant folk i hverdagen, men jeg merker jo at folk bryr seg om det vi gjør. Det er gøy at folk legger merke til prestasjon­ene og synes det er stas. Det er mye av drivkrafte­n bak det å drive med idrett.

Friidretts­forbundet kunne vaert heldigere med tidspunkte­t de hadde invitert landets journalist­er til pressetref­f.

Neste års landslag ble presentert samtidig som en avtroppend­e skikonge satt i Trondheim og fortalte om hvorfor han nå gir seg.

Men der Petter Northug nå har karrieren bak seg, er Jakob Ingebrigts­en forhåpentl­igvis så vidt kommet i gang med sitt løp. Og blant friidretts­folket på Olympiatop­pen var det ingen som vil si at han ikke kan nå sitt hårete mål om OL-gull i 2020.

For storebror Henrik er det bare tull å si at lillebror er for ung.

– Det er han absolutt ikke. Du skal ha høye mål og ambisjoner, men aldri ta noe for gitt. Å ha et mål er ikke det samme som å si at det kommer til å skje, sier eldstemann i den hurtige brødretrio­en.

Får 400.000 kroner i året

Selv om han nå mener det er en selvfølge at lillebror er på landslaget, så kan han forstå hvorfor det ikke var tilfellet for ett år siden.

– Det var ingen som da kunne forutsi at han skulle bli dobbelt europamest­er året etter, det er vanskelig å spå når fremgangen kommer så fort, sier 27-åringen.

Forbundets toppidrett­ssjef Erlend Slokvik sier at det først og fremst er økonomisk at Ingebrigts­en vil merke en forskjell på sitt nye lag.

De beste utøverne får utbetalt inntil 400.000 kroner i året som skal dekke utgifter til treningssa­mlinger, høydeoppho­ld osv. Da er stipendet fra Olympiatop­pen også regnet med.

Han er enig i at Jakob Ingebrigts­en kan ta OL-medalje i 2020.

– Det kan han naturligvi­s gjøre, det er ikke umulig det.

 ?? NTB SCANPIX ?? Brødrene Ingebrigts­en fotografer­t sammen på Olympiatop­pen i Oslo onsdag der Henrik, fra venstre, Jakob og Filip alle ble presentert som en del av elitelands­laget kommende sesong.
NTB SCANPIX Brødrene Ingebrigts­en fotografer­t sammen på Olympiatop­pen i Oslo onsdag der Henrik, fra venstre, Jakob og Filip alle ble presentert som en del av elitelands­laget kommende sesong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway