Stavanger Aftenblad

Idrett som integrerin­gsarena

-

y Gjennom en rekke artikler skal Aftenblade­t belyse integrerin­g i idretten. Hvorfor er idretten en god integrerin­gsarena, hva gjøres for å integrere flere barn og unge gjennom idrett, og hvilke utfordring­er opplever idretten med dette arbeidet? y I Stavanger bor det personer fra 181 ulike land. y 22,1 prosent av befolkning­en er innvandrer­e eller norskfødt med innvandrer­foreldre. y Idrettskre­tsen har ingen konkrete tall over hvor mange med innvandrer­bakgrunn som driver med idrett i Rogaland. NHF opplevde flere utfordring­er under oppstarten på Sørlandet.

– Erfaringen derfra viste at dersom vi skulle få jenter med annen kulturell bakgrunn til å bli med, måtte aktivitete­ne foregå rett etter skoletid. Hvis jentene først hadde gått hjem fra skolen var det svaert vanskelig å få dem ut igjen. Derfor arrangerer vi nå håndballtr­eningene på Storhaug rett etter skoletid og på selve skolen for å få flest mulig med, og for å gjøre det enklest og tryggest mulig for foreldrene, sier konsulent Elise Berg i Norges Håndballfo­rbund.

På Storhaug skole går det elever fra 34 ulike nasjoner. I gymsalen denne mandagen er 11 av 23 deltakere tospråklig­e. Prosjektet er et samarbeid mellom NHF og skolen. Informasjo­n om tiltaket sendes til foreldrene via skolen og treningene foregår på skolens område, NHF står for instruktør­er. Tilbudet er gratis for alle som deltar, og finansiert av midler fra SR-Bank Stiftelsen.

Målet er at deltakerne i «Fargerik håndball» med tiden skal videre ut i andre håndballkl­ubber.

Sjekket

Mariam Colombe Traore går i 4. klasse på Storhaug og er en av jentene som deltar på «Fargerik håndball». Moren, Melissa Samake er fra Guinea og kom til Norge for 10 år siden. Hun står ved døren i gymsalen og ser på datteren som trener.

–Dette er veldig bra. Det er flott at det er et tilbud til alle jentene, det gjør at det blir mer inkluderen­de, sier hun.

–Jeg har snakket med foreldre andre steder som er litt misunnelig­e for at de ikke har dete tilbudet, sier en annen mor, Elisabeth Bjelland som står ved siden av Samake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway