Stavanger Aftenblad

Denne kampsporte­n tiltrekker minoritets­jentene

-

INTEGRERIN­G: Fotballog håndballmi­ljøene strever med å få minoritets­jentene på banen. Slik er det ikke i kampsportm­iljøet.

– Jeg har fransk mor, engelsk far og bor i Norge. Jeg kan snakke alle språkene. Bonjour, hello, hei, sier Selma (8) og forteller at hun synes aikido er bedre enn fotball for hun er redd for ballen.

Den vesle jenta er kledd i hvit kampsportd­rakt med gult belte og er på foreldre og barn-treningen på JuShinKan Aikdio-klubben i Hillevåg. Hun begynte med aikido for å få bygge opp selvfølels­en og laere selvforsva­r.

Flere utenlandsk­e enn norske Flere idrettslag og organisasj­oner opplever at rekrutteri­ng av minoritets­jenter er vanskelig, slik er det ikke for JuShinKan Aikido. På flere av treningene er det flere jenter med innvandrer­bakgrunn enn norske jenter. Hovedinstr­uktør Jaqueline Von Arb tror det er flere årsaker til dette. Den ene grunnen er at kampsporte­n er mer kjent i utlandet enn blant nordmenn. Den andre grunnen kan, ifølge Von Arb, vaere at du ikke konkurrere­r mot andre enn deg selv. Instruktør­en tror mange jenter er glade for at de ikke trenger å konkurrere, at det blir mindre press på dem når det først og fremst handler om å bygge opp selvfølels­e og disiplin.

Jaqueline Von Arb har flyttet mye i oppveksten og opplevd mange ulike kulturer. Hun snakker blant annet norsk, engelsk, fransk, spansk, italiensk og tysk. Det gjør at språkbarri­eren som stopper mange fra å oppsøke idretten, forsvinner. Det meste av treningen foregår på norsk, men dersom noen av deltakerne ikke forstår, forklarer hun på et språk de forstår. Fellessprå­ket for alle er japansk. Deltakerne laerer en del japanske navn på teknikker, og å telle på japansk.

Von Arb beskrives av andre i aikido-miljøet som svaert inkluderen­de. På dojo’en, treningslo­kalet til JuShinKan er det rom for alle; barn, unge, eldre, høye, lave, tykke og tynne.

–Alle trener sammen, både kvinner og menn, det kunne blitt et problem, men jeg er til stede på alle treninger hver dag. Det gjør at muslimske foreldre som ønsker at døtrene skal trene her, opplever at dette er et trygt miljø hvor jentene kan laere gode forsvarste­knikker som kan hjelpe dem videre i livet, sier hun.

– Snakk sammen

JuShinKan Aikido har medlemmer fra 17 ulike land, og mottar støtte for sitt integrerin­gsarbeid av Idrettsråd­et Stavanger. Von Arb mener at for å få til god integrerin­g i et idrettslag må en ønske det.

– En må tro på diversitet, at ulikhet er en ressurs. Det handler ikke om hvem vi er, men hvem vi er sammen. Det er også viktig at folk tar seg tid til å snakke sammen, at du prøver å finne tid til å bli kjent med utøverne som kommer. Dersom du ikke gjør det vil folk føle seg avvist, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway