Stavanger Aftenblad

Duket for ny lønnsgalop­p

-

LEDER: Det er all grunn til å glede seg over optimismen som preger naeringsli­vet i regionen vår nå. Og samtidig vaere litt på vakt.

Oljeservic­e-selskapet Kaefer har nå flere ansatte enn de hadde før oljekrisen slo knock-out på naeringsli­vet i Rogaland i 2015. Selv om deler av oljeservic­e, og ikke minst eierne av rigger og skip, fortsatt sliter med lav omsetning og lønnsomhet, er det utvilsomt at den optimismen som naeringsli­vet har gitt uttrykk for de siste to årene, ikke var ønsketenkn­ing.

Selv om det begynner å bli langt mellom de nye, store funnene på norsk sokkel, tjener et selskap som Kaefer gode penger på at det står et stort antall installasj­oner ute i havet som skal produsere olje og gass i lang tid. Disse trenger hele tiden drift og vedlikehol­d. Dette er en viktig grunn til at det er dekning for å si at oljealdere­n langt fra er over i Norge. Alt tilsier at det vil vaere etterspørs­el etter petroleums­produkter i overskueli­g framtid, uavhengig av at verden samtidig omstiller seg til et grønnere og mer klimavennl­ig energiforb­ruk.

Den bakenforli­ggende, strategisk­e naeringsut­viklingen i vår region må derfor ta to hensyn. Å beholde og styrke den verdifulle olje- og gassvirkso­mheten, og samtidig sørge for å gjøre oss mindre avhengige av den. Skal dette lykkes, er det nødvendig med et arbeid som foregår på en bred front. Havbruk, teknologi og landbruk er allerede sterke bein, og de kan styrkes ytterliger­e.

Det er også av stor interesse å tiltrekke virksomhet­er som er mer uavhengige av konjunktur­svingninge­r.

For eksempel å arbeide for at regionen skal tilføres en forholdsme­ssig del av statlige arbeidspla­sser, styrke Universite­tet og forsknings­virksomhet­en ved sykehuset og legge til rette for flere arbeidspla­sser innen handel og service, saerlig i sentrumsom­rådene.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SRBank minner om at veksten i oljebransj­en har vaert sterk selv om oljeprisen nå ligger rundt halvparten av nivået før krisen i 2015. Dette skyldes delvis at bransjen selv har gjennomfør­t omfattende kostnadsku­tt som gir lønnsomhet ved lavere pris, og at bedriftene også har ventet med å ansette nye. I et års tid hadde Rogaland den høyeste arbeidsled­igheten i landet, rundt 5 prosent. Nå er den nede i 3,2 prosent, og i flere bransjer snakkes det igjen om behovet for å hente inn arbeidskra­ft fra utlandet for å møte etterspørs­elen etter hoder og hender.

Faren er åpenbar: Når alle skal ansette på likt, kan lønnsgalop­pen vaere i gang igjen. Det øker i sin tur risikoen for en ny, bratt nedtur.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) kikker inn i framtida på Rosenberg Worley-Parsons på Buøy. Og den ser fortsatt lys ut for den viktigste bransjen i norsk økonomi.
JONAS HAARR FRIESTAD Olje- og energimini­ster Kjell-Børge Freiberg (Frp) kikker inn i framtida på Rosenberg Worley-Parsons på Buøy. Og den ser fortsatt lys ut for den viktigste bransjen i norsk økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway