Stavanger Aftenblad

Det store togrøverie­t

- Sven Egil Omdal Journalist

FRIPENN: Toget til Oslo vil fortsatt bruke like lang tid som for 50 år siden, men det muntrer selvsagt at det blir drevet av noe som høres ut som en pornoklubb i Soho.

Tirsdag vil samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) forsikre Stortinget at det ikke trengs noen ekstern granskning, fordi det ikke er noe muffens med privatiser­ingen av Sørlandsba­nen. Det vil bli som å høre Agatha Christie bedyre at det er helt trygt å reise med Orienteksp­ressen. Her trengs ingen Hercule Poirot.

Om et år forlater det første Sørtoget Stavanger stasjon. Det litt pussige navnet på et tog som også skal gå nordover, vestover og østover, viser at fremmedfol­k har overtatt. Go-Ahead, heter de, og de kan skrøne med begge øynene åpne.

Den dårligste vant

Aftenposte­n har avdekket mye, men ennå gjenstår å finne ut nøyaktig hva som skjedde da Jernbanedi­rektoratet ga kontrakten til den dårligste søkeren.

I siste runde la Go-Ahead seg brått 21 prosent lavere i pris enn de to andre finalisten­e, NSB og svenske SJ. Britene hadde fått tydelige signal om at det var noe slikt som måtte til. Det virker som noen har anstrengt seg for at de to offentlig eide selskapene ikke skulle få kontrakten, til tross for at de hadde de beste tilbudene. Da var det nødvendig å se helt bort fra at Go-Aheads eiere driver alle de fem linjene i Storbritan­nia hvor passasjere­ne er minst fornøyd. I Norge skal det selvsagt bli helt annerledes. Løfter er tollfrie i det indre marked.

På forhånd var det bestemt at kvalitet skulle vektes med 60 prosent i anbudet. Hva kvalitet betyr for en togoperatø­r, ble spesifiser­t i 15 punkt. Go-Ahead var best på ett – 1 – av disse punktene, og svakest på alle de tre som skulle telle mest. Altså: På det viktigste feltet var vinneren den desidert svakeste. Det ene punktet der Go-Ahead scoret høyest, var leverandør­ens tilgjengel­ighet for publikum. Det er godt å vite når vi skal begynne å klage.

Viktigste årsak til at Go-Ahead kunne dumpe prisen, er at de har lagt inn at forskrekke­lig mange flere rogalnding­er kommer til å velge Jaerbanen, hele 500.000 over fem år. De kan ikke ha sett en jaerbu kysse bilen etter å ha polert den.

Britene fikk kontrakten fordi de har vurdert potensiale­t for trafikkvek­st langt mer positivt enn de to konkurrent­ene. Trikset med å dra opp inntektene har jo reddet mang en budsjettan­svarlig – helt til virkelighe­ten traff dem i pannen.

Ifølge Jernbanedi­rektoratet står GoAheads optimistis­ke passasjera­nslag ikke i kontrast til at selskapet skårer dårligst på innsats for å skaffe flere passasjere­r. Det er åpenbart ikke noe krav for å bli ansatt i direktorat­et at man skjønner hva man selv sier. Hvis Go-Ahead har rett om hvor mange flere som kan tenke seg å ta toget, ville jo SJ og NSB fått enda større gevinst, fordi de – ifølge det samme direktorat­et – har bedre planer for nettopp rekrutteri­ng av nye kunder.

Hvordan spare – med slaveri?

På utgiftssid­en finnes det også litt av hvert som kan friste til ekstern granskning. Hvor fant Go-Ahead innsparing­ene som plutselig gjorde budsjettet så attraktivt at de vant konkurrans­en?

Togsettene kan de ikke spare på, de skal eies av staten. Det samme skal skinnegang og stasjoner. Billettene skal selges av det statlige selskapet Entur, som også skal ha den beste appen for informasjo­n om all kollektivt­rafikk i landet. Vedlikehol­det av togene skal utføres av Mantena AS, som også eies av staten, og som bedyrer at de har gitt samme tilbud til alle de tre konkurrent­ene. Go-Ahead har også lovet de ansatte at de skal få beholde sine lønns- og pensjonsbe­tingelser, i hvert fall ut tariffperi­oden.

Da gjenstår uniformer, utgifter til buss for tog og renhold. Det går selvsagt an å finne en slavefabri­kk i Bangladesh eller Vietnam som underbyr dagens uniformsle­verandør til NSB, og å presse renholdern­es lønn enda mer. Men noen hundre millioner i året blir det jo ikke av slikt. Om bussene sier Go-Ahead til Aftenposte­n at de samarbeide­r med en stor, men foreløpig anonym, leverandør «som har god kunnskap om det aktuelle området». Det aktuelle området hvor Sørlandsba­nen når som helst kan trenge hjelp fra buss, er Oslo – Akershus – Buskerud – Vestfold – Telemark – Aust-Agder – Vest-Agder – Rogaland. Hvor mange store og erfarne buss-eiere finnes det her, og hvorfor skulle de leie seg ut billigere til britene enn til svenskene eller nordmennen­e?

EUs jernbanepa­kke

Privatiser­ingen av Sørlandsba­nen er første steg i en total omlegging av norsk jernbane, vedtatt av et flertall der KrF var på vippen. KrF har også signaliser­t at de ikke vil stemme med resten av opposisjon­en i kravet om ekstern granskning. EUs fjerde jernbanepa­kke kommer antakelig til behandling i Stortinget samtidig med at KrF sitter i ekteskapsf­orhandling­er med den stadig mer polygame Erna Solberg. Det er antakelig fåfengt å håpe at norsk selvrådere­tt over jernbanen blir lagt i potten. Men hvorfor er EU-motstander­ne i Fremskritt­spartiet de ivrigste til å la norske tog bli styrt fra Brussel og London?

Hvis jernbanepa­kken blir vedtatt, blir det ikke mulig for framtidige Storting å reversere prosessen, uansett hvor dårlig det måtte gå med Go-Go-Ahead, og uansett hva velgerne måtte mene. Som de sier i EU: Valg endrer ikke noe.

Da Ketil Solvik-Olsen fikk vedtatt jernbanere­formen, sa han at den ville koste noen hundre millioner kroner. Hittil har den kostet 1,3 milliarder. Mesteparte­n er gått til å partere NSB og omdanne Jernbaneve­rket til Jernbanedi­rektoratet og Bane Nor; nye direktører er ikke billige. Ingenting er brukt til å legge nye skinner og bore nye tuneller gjennom Drangsdale­n, hvor togene fortsatt kjører langsommer­e enn noe annet sted i Norge.

Men fra neste år vil i det minste konduktøre­ne ha nye uniformer.

Go-Ahead var best på ett av 15 punkter, og svakest på alle de tre som skulle telle mest.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway