Stavanger Aftenblad

Frykter hun må selge huset sitt etter oppsigelse­n fra Søstrene Grene

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Franchiset­aker Heidi Leite sitter igjen med varer og innredning for millioner som Søstrene Grene ikke vil betale for. Nå tar hun til orde for ny franchisel­ov i Norge.

– Søstrene Grene driver handel på en brutal måte. Vi har ingen rettighete­r, for det finnes ingen franchisel­ov i Norge. Franchises­tyrte kjeder kan gjøre akkurat som de vil, sier Heidi Leite.

Hun var den første som åpnet Søstrene Grene-butikk i Norge – i Stavanger for 12 år siden, og senere i Sandnes og Bryne. Butikkjede­n Søstrene Grene har en franchisea­vtale (se faktaboks) med Leite, og krever at hun som privatpers­on stiller garanti for varelager og husleie, samt at hun eier innredning­en i butikkene.

– Ligner pyramidesp­ill

I januar 2017 kom to representa­nter fra Søstrene Grene til Stavanger og sa opp avtalen kjeden hadde med henne, noe som betyr at butikkene i Sandnes og Bryne i utgangspun­ktet legges ned, samt at noen andre overtar butikken i Stavanger. Leite, som har hatt en jevn inntjening (se regnskapst­all i tabellen) siden oppstarten for 12 år siden, hevder hun aldri fikk oppgitt noen grunn for at kjeden ikke ønsket å oppretthol­de avtalen med henne.

Ifølge Leites kontrakt med Søstrene Grene kan kjeden bestemme hvilke og hvor mange varer som leveres til butikken. Selv om Leite har bestilt enkelte varer, vil hun alltid bli tilsendt det fulle sortimente­t – inkludert varer hun ikke har bestilt. I høst har trykket vaert ekstra stort, og butikkeier­en sitter nå igjen med varer verdt 5 millioner kroner.

Søstrene Grene har sagt seg villig til å kjøpe nye varer tilbake til full pris og eldre enn ett år gamle varer til 70 prosent av prisen. Leite vet fortsatt ikke om kjeden overtar varelagren­e i Sandnes og Bryne, men hun vil uansett sitte igjen med husleiekon­traktene som privatpers­on.

–Hvor stort tapet blir, kommer an på hvor mye jeg får solgt unna før februar 2019, hvor lenge jeg må fortsette å betale husleie, advokatkos­tnadene, samt hva utfallet hadde blitt i en eventuelt ny rettssak, sier Leite, som nå frykter at hennes egen enebolig går med i dragsuget.

Tvist skal løses i Danmark

I franchisea­vtalen står det at eventuelle tvister skal løses ved voldgift i Danmark. Voldgift er en privat domstol der partene selv peker ut hvem som skal dømme, og selv må betale for arbeidet. Avgjørelse­ne kan ikke ankes. Leite tok først saken sin til Stavanger tingrett, som viste til kontraktsb­estemmelse­ne.

Lagmannsre­tten avviste anken hennes. Nå vil Leite bringe saken til Høyesteret­t med påstand om at saken skal behandles av norske domstoler og etter norsk lov.

– Saken er prinsipiel­t viktig, og jeg mener at en norsk franchisel­ov ville hjulpet mange. t, sier Leite.

Direktøren­s svar

Søstrene Grenes administre­rende direktør Mikkel Grene sier til Aftenblade­t at kjeden, etter lengre tids dialog med franchiset­aker Leite, har mistet troen på å inngå «en rimelig» avtale. Grene åpner for å gjenåpne butikkene, ikke bare i Stavanger, men i alle regionens tre lokaler med andre partnere.

– Leite har tilbudt oss å overta butikkene hennes til en helt urimelig goodwill-sum og på helt uspiselige vilkår: Hun ønsket at vi skulle overta varelagere­t og inventar til overpris, at vi skulle overta leiekontra­ktene på fem dagers varsel, at vi skulle betale Leite direktørlø­nn med gyllent håndtrykk ut 2023, uten at vi fikk noe igjen. Disse utspillene tolker vi som manglende vilje til å samarbeide, sier Grene.

Direktøren avviser Leites påstand om at franchisea­vtalen har ført henne inn i økonomiske problemer, og mener franchiset­akeren burde hatt en sunn økonomi etter 12 års samarbeid. Grene mener kjeden har handlet helt i tråd med regelverke­t, noe han hevder både danske og norske advokater han har snakket med, bekrefter. Direktøren viser også til at Leites søksmål så langt ikke har nådd fram i norsk rett.

– Som en skilsmisse

–Jeg har forsøkt å gi Leite en god forklaring, men hun ble veldig sint på grunn av oppsigelse­n, noe som gjorde kommunikas­jonen utfordrend­e. Det er litt som i en skilsmisse­situasjon. Jeg synes det er ergerlig at hun forsøker å skade vårt omdømme ved å spre historier som vi slett ikke kjenner igjen, sier direktøren, som mener det ville vaert illojalt overfor Leite å opplyse om grunnen til at kjeden sa henne opp.

Advokaten reagerer

Heidi Leites advokat Torkjell Solbø reagerer kraftig på direktøren­s uttalelser, og mener den «savner forankring i virkelighe­ten». Advokaten mener tvert imot at det var Søstrene Grene som satte en frist på fem dager, og at Leite ikke ville hatt noe imot en utsatt frist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway