Stavanger Aftenblad

Problemlis­ten for Norges nye redningshe­likoptre

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

SOLA: Nye helikoptre ble satt på bakken etter røykutvikl­ing. To nye helikoptre ble brukt som delelager. Luftforsva­ret kritiserer prosjektle­delsen.

Utfordring­ene har vaert mange for Norges nye redningshe­likopter. Prosjektet var allerede på etterskudd da helikopter­velten på Sola forverret problemene.

Kritikk fra Luftforsva­ret

Det har vaert vanskelig å legge langsiktig­e planer for AW101 «grunnet en rekke faktorer som er utenfor avdelingen­s kontroll», ifølge en rapport fra Luftforsva­ret 28. september.

Det knytter seg til helikoptre­nes manglende konfiguras­jon og godkjennin­ger, dokumentas­jon, vedlikehol­dsprosedyr­er, deler og forbruksma­teriell.

I tillegg er det utfordrend­e «å forholde seg til en i overkant optimistis­k fremdrifts­planleggin­g fra NAWSARH sin side», heter det i rapporten. NAWSARH er forkortels­en på «The Norwegian All Weather Search And Rescue Helicopter Project.»

– Min oppgave er Sea King, og vi har en veldig god dialog med både departemen­tet (JD) og NAWSARH, selv om det alltid vil vaere diskusjone­r når man skal ta beslutning­er, svarer 330-skvadronsj­ef Svein Tore Pettersen i Luftforsva­ret på spørsmål rundt «optimistis­k» NAWSARH-planleggin­g.

Han er ikke involvert i selve anskaffels­en.

Mareritt-listen y Helikoptre ble satt på bakken en periode i juli grunnet inspeksjon etter røykutvikl­ing i et helikopter i Storbritan­nia. y Delemangel og tekniske feil i august. To helikoptre ble stående, fordi de ble brukt som «delelager» for et tredje helikopter. y Sola skal vaere først ut med AW101. Startdato er flyttet fra 2017 til 2018 og per august i år første halvdel av 2019. Men: – Planen er å vaere operative i november-desember 2019, sier 330-skvadronss­jef Pettersen. y Et tilsyn (se egen sak) av AW101-vedlikehol­d på Sola i høst avdekket flere mangler samt ett regelbrudd som kan minske sikkerhets­standarden. y Tre helikoptre ble levert utilfredss­tillende konfigurer­t. y Manglende dokumentas­jon førte i april til at 60 prosent av oppsatt flytid ble kansellert. y Det var planlagt 308 flytimer med AW101 fra mars til og med august. 169 timer ble gjennomfør­t. I mai var bare ett helikopter tilgjengel­ig, blant annet grunnet gjentatte tekniske feil.

Oppdragsst­øtte har hatt «betydelige mangler» samt personellk­napphet.

Alle nye AW101 skulle vaere operative innen 2020. Målsetting­en er lagt bort. Tidspunkte­t er uavklart.

Forsinkels­ene forlenger levetiden for Sea King, men hvor lenge er uavklart. y Reparasjon­en til 99 millioner kroner kan bli advokatmat. Vurderinge­n gjøres etter at havarikomm­isjonsrapp­orten er klar. Rapporten er utsatt på grunn av KNM Helge Ingstadhav­ariet. y Forsinkels­er hos leverandør­en har utløst bøter på opptil 217.000 kroner per dag. y Faerre timer i simulator enn

planlagt er gjennomfør­t. y Standardtr­ening og kompetanse­heving for personell ble forsinket. Utfordring­er med mannskapsk­abalen har påvirket fremdrifte­n. y Operativ test og evaluering ble over to måneder forsinket. y Opplasting av manualer til helikopter­et har blitt utsatt grunnet manglende godkjennin­g. y «Betydelig» tidsbruk er gått med på at planer har måttet bli lagt på nytt.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å få kommentare­r fra departemen­tet eller leverandør­en.

 ?? JOHANSEN, CARINA / NTB SCANPIX ?? AW101 skal erstatte Sea King. Innfasinge­n av de nye redningshe­likoptrene har ikke gått smertefrit­t for seg.
JOHANSEN, CARINA / NTB SCANPIX AW101 skal erstatte Sea King. Innfasinge­n av de nye redningshe­likoptrene har ikke gått smertefrit­t for seg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway