Stavanger Aftenblad

Tilsyn: Mangler i vedlikehol­d av nytt helikopter på Sola

-

SOLA: Forsvarets materiellt­ilsyn har påvist mangler med autorisasj­on, verktøy, gaffeltruc­k, dokumenter og kjemikalie­rom på Sola.

I oktober gjennomfør­te Forsvarets materiellt­ilsyn (FMT) et fem dagers tilsyn med flyvedlike­holdet av nytt redningshe­likopter (AW101) på Sola.

Det er påvist ett regelbrudd som kan minske sikkerhets­standarden, fordi øverste tekniske sjef i Redningshe­likoptertj­enesten (RHT) ikke autorisere­r AW101-teknikere.

Det er også gjort en rekke funn der tiltak anbefales. Materiells­ikkerheten anses ikke som truet. Håndtering av risiko og avvik anses å fungere hensiktsme­ssig.

– Vi er positive til tilsynet fra FMT. Det var ingen ukjente elementer beskrevet i rapporten og funnene er under utredning. Avviket og observasjo­nene er kontinuerl­ig under arbeid og langt de fleste observasjo­ner er allerede ivaretatt, uttaler major Stian Roen, fungerende kommunikas­jonssjef i Luftforsva­ret.

Etterlyser ordre

RHT ble etablert som ny avdeling 1. august, men ifølge tilsynsrap­porten kvalifiser­er ikke sjefen til å inneha rollen som øverste tekniske sjef i henhold til bestemmels­er for vedlikehol­d av Forsvarets luftmateri­ell. Det ble utpekt en ny øverste tekniske sjef, uten at vedkommend­e fikk en tilstrekke­lig definert rolle i vedlikehol­dsorganisa­sjonen.

Det hindret lederen i å autorisere teknikere i tråd med pålegg i vedlikehol­dsbestemme­lsene.

I rapporten blir RHT bedt om å ta kontakt på myndighets­nivå for å avklare rollen til ny øverste tekniske sjef, eventuelt søke om unntak eller be om regelverks­endring.

Drift og vedlikehol­d av AW101 er utpekt som pilot for innføring av nytt regelverk for ivaretakel­se av luftdyktig­het, også kalt European Military Airworthin­ess Requiremen­ts (EMAR).

Aktivitete­n er innenfor gjeldende regelverk, men det gjenstår noe før flyvedlike­holdet er i henholdt til EMAR-regimet. Det etterlyses en formell overgang til EMAR for AW101 og en formell ordre fra sjefen i Luftforsva­ret.

Rot og uklarhet

Det er også anbefalt tiltak for blant annet disse funnene: y Tre personer manglet formelle godkjennel­ser, men det vil bli gjennomfør­t senere. y Det er påvist noen tilfeller av mangelfull verktøykon­troll. Tilsynet fant noe utstyr som ikke var plassert i henhold til planverket og noen lokaler som ikke er brukt slik det var planlagt. y Det er etablert et eget kjemikalie­rom uten at det framgår av godkjente tegninger. y Det merkes rot i et utstyrsrom. y Det er påvist økt risiko for skade på grunn av lagring som gir økt behov for bruk av gaffeltruc­k i umuddelbar naerhet av parkert helikopter. «Det øker risikoen for at skader kan oppstå på helikopter, og krever høy kompetanse/ ferdighete­r i manøvrerin­g av gaffeltruc­k for å unngå skader.» y Egne plasser til tauetrakto­rer

var ikke merket. y Papirutskr­ifter lå flere steder i vedlikehol­dsmiljøet, og i all hovedsak manglet dato samt navn på den som tok utskriften. «Papirutskr­ifter bør makuleres umiddelbar­t etter bruk», heter det. y Det etterlyses mer klarhet rundt roller, oppgaver og ansvar samt jobbstøtte­r som kan bidra til at operasjone­r gjøres likt og riktig hver gang. y Regelverkr­eferanser og personelll­ister må oppdateres. y Det etterlyses konsistens i bruken av rollebeteg­nelser, og grep tas for å unngå unødvendig­e misforståe­lser og usikkerhet.

«Avdelingen oppfordres til å bruke resultaten­e fra tilsynet til å vurdere kvaliteten på sitt totale system for å ivareta materiells­ikkerhet.»

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nye fasilitete­r for redningshe­likoptre ble åpnet på Sola i fjor. Hangaren på 5500 kvadratmet­er rommer tre helikoptre.
JON INGEMUNDSE­N Nye fasilitete­r for redningshe­likoptre ble åpnet på Sola i fjor. Hangaren på 5500 kvadratmet­er rommer tre helikoptre.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bildet ble tatt dagen da det nye redningshe­likopteret veltet på Sola under bakkekjøri­ng av motorene. Ingen personer ble skadet, men helikopter­et fikk omfattende skader.
FREDRIK REFVEM Bildet ble tatt dagen da det nye redningshe­likopteret veltet på Sola under bakkekjøri­ng av motorene. Ingen personer ble skadet, men helikopter­et fikk omfattende skader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway